Salvador da Bahia este a treia aglomerație urbană a Braziliei, ca mărime, după São Paulo și Rio de Janeiro, capitala statului Bahia. A fost prima capitală a Braziliei, fondată în anul 1549 ca São Salvador da Bahia de Todos os Santos, până în anul 1763, când capitala a fost mutată la Rio de Janeiro.

Salvador1

Baía de Todos os Santos, a fost descoperită în anul 1500 de către portughezul Pedro Alvares Cabral. După un an, Gaspar de Lemos a ajuns în Golful Todos os Santos și a navigat de a lungul coastei statului Bahia. Dar primul european care a debarcat aici a fost Martin Afonso de Sousa, în anul 1531, conducând o expediție ce explora coasta noului continent. În anul 1549, o flotă a adus coloniștii portughezi conduși de Tomé de Sousa, primul guvernator general al Braziliei, care a fondat Salvadorul. Așezarea a devenit repede un important centru al industriei zahărului și al comerțului cu sclavi. Salvador da Bahia este cel mai mare oraș al coastei de nord est al Braziliei.

Orașul mai este denumit şi capitala braziliană a fericirii după locuitorii săi veseli şi nenumăratele petreceri de stradă. Salvador dispune de un port important care este de secole un nod comercial important către Portugalia şi celelalte colonii portugheze din Africa şi Asia. Comerțul cu sclavii sosiți din Africa a atins cote mari în oraș, după unele statistici 35% dintre sclavii sosiți în Lumea Nouă au ajuns în Brazilia, centrul acestui trafic a fost Salvador da Bahia. Influența acestui fapt se resimte azi, prin veselia, caracterul, dansul, bătaia tobelor, obiectele de artă plastică în stil african care se pot găsi pretutindeni în oraş, la magazinele de suveniruri sau tarabele din locurile turistice. Piaţa Principală (Mercado Modelo) din Salvador care se găsește în partea inferioară a oraşului, lângă port şi Elevador Lacerda este una dintre ele. Orașul Salvador are 3 milioane de locuitori din care 70% sunt de culoare, 20% sunt albi și restul alte rase.

Salvador11

Orașul este imens, are 64 de biserici și 3000 de lăcașuri de cult ale populației majoritare negre. Drept consecința a numărului mare de africani, Salvador s-a dezvoltat cu puternice influențe culturale africane. Combinația de arte marțiale şi dans creată de sclavii africani, numită capoeira, instrumentele de percuție specifice şi religia candomble, moștenire africană, a numit orașul Roma Neagră.

Muzeul Afro-Brazilian deține o bogată expoziție ce va dezvălui aspecte istorice importante din istoria orașului despre sclavii aduși cu forța aici, hărți, bijuterii, îmbrăcăminte, instrumente muzicale şi sculpturi în lemn. Inițial clădirea muzeului a fost o scoală medicală. Muzeul de Arte da Bahia prezintă obiecte de arta si antichități si împreună cu fortul din secolul al XVI-lea, Farol da Barra, sunt doar câteva din locurile ce trebuie vizitate. În Salvador se găsesc 50 de km de plaje, care se regăsesc atât în partea superioară cât şi în partea inferioară a orașului. Apa oceanului este caldă şi potrivită pentru înot, yachting, surfing şi scufundări.

Pentru iubitorii de liniște și intimitate, la 2 ore de mers cu autobuzul se găsește Praia do Forte, un sat de pescari, care dispune de una dintre cele mai frumoase plaje ale Braziliei. Locul este excelent pentru scufundări, observarea țestoaselor gigant şi a balenelor.

Citește și:  Centrul vechi din Ragensburg: Obiective turistice Germania - Ragensburg

Salvador111

Piața de sclavi a fost în partea de vest al orașului, fiind construită între secolele al XVII-XIX-lea. Centrul a fost construit în timpul colonizatorilor portughezi, deosebit de bogat în obiective de vizitat, clădiri vechi, catedrale, biserici, cafenele, restaurante, magazine şi case zugrăvite în culori pastel care stau martori ai istoriei locului, din acest motiv din anul 1985 orașul Salvador face parte din patrimoniul UNESCO. Pentru acest scop în anii trecuți au fost restaurate peste 800 de clădiri. O curiozitate a locului este o pantă naturală, care împarte orașul în două parți, fiind unul dintre elementele unice ale orașului. Salvador este împărțit în două, Citade Baixa (orașul de jos) şi Citade Alta (orașul de sus).

Între cele două parți ale orașului este o diferența de altitudine de 85 m, pe care le unește primul lift-telegondolă al Braziliei, Elevador Lacerda din anul 1873. În momentul inaugurării liftul Lacerda era cel mai înalt lift din lume. Odată ajuns în vârful turnurilor acestui lift, turiștii au parte de o priveliște paradisiacă care se așterne în fața ochilor, panoramă numită Baia de Todos os Santos (Golful Tuturor Sfinților).Centrul oraşului Salvador, numit adeseori Pelourinho, este renumit pentru arhitectura colonială portugheză.

În partea superioară al orașului se găsește catedrala şi numeroase alte clădiri publice. La capătul peninsulei Barra într-un vechi fort portughez  se ridică farul cu același nume; în muzeul farului găsim obiecte provenite de pe vasele europene scufundate. Biserica Sfântul Francisc (Igreja de São Francisco) este una dintre cele mai renumite biserici din lume construite în stil baroc, fiind totodată una dintre cele mai importante monumente din perioada colonială portugheză a Braziliei. În biserică se găsesc trei culoare spre altar față de bisericile catolice ale epocii. Cartierele mărginașe se numesc favelas și acolo locuiește pătura cea mai săracă a populației. Oraşul Salvador este renumit pentru bucătăria, muzica şi arhitectura sa.

Salvador1111

Carnavalul care se organizează în oraș este dedicat pentru trio elétricos, scene mobile montate pe camioane uriașe, alegorice, fiecare aparținând unei formații cunoscute ce cântă live șlagăre cunoscute în timp ce traversează întreg orașul. Se numesc trio datorită faptului că echipajul primei mașini de acest fel, de la care a pornit distracția era format dintr-un trio: un șofer şi doi muzicieni în spate. În prezent camionul a ajuns să fie performant, sonorizat şi decorat în culorile unice ale fiecărei formații şi să formeze nucleul unui bloco, un grup mare de muzicieni şi fani ce se adună în jurul acestei scene mobile, dansând şi cântând pe străzi, petrecând zgomotos împreună.

Salvador de Bahia este locul care găzduiește cea mai mare petrecere de stradă de pe planetă cu cei 800.000 de participanți în timpul carnavalului de o săptămâna, unde ritmurile africane se îmbină cu cele braziliene. În Oceanul Atlantic, aproape de țărmul orașului Salvador se află 52 de insule și insulițe splendide care pot fi vizitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.