In drumul sau spre India, Alexandru cel Mare avea sa descrie orasul Samarkand din Uzbekistan ca fiind „mai frumos decat isi imaginase”, si nu intamplator, aceasta asezare fiind cea mai spectaculoasa citadela din Asia Centrala. Misterul, ce invaluie acest loc, va functiona precum o capcana din plasa careia nu vom mai putea scapa – ne vom lasa prinsi de grandoarea constructiilor, capturati de gloria arhitectonica ce se resimte la fiecare colt al citadelei, ca intr-un final, sa realizam ca frumusetea lumii s-ar putea invarti intr-un singur punct, numit Samarkand. In secolul al XIV-lea, Timur Gurkani a facut acest oras capitala imperiului sau, care se intindea din India pana in Turcia. Astfel, odata cu acest statut, asezarea din Uzbekistan a devenit un centru al moscheilor si al mausoleelor, orasul fiind descris ca fiind „perla pretioasa a lumii”.

Orasul Samarkand1

In prezent, Samarkand este al treilea oras ca marime din Uzbekistan si este caminul unora dintre cele mai impresionante edificii culturale si istorice din tara, ramasite ale gloriei dar, totodata, si ale unui trecut violent, zdruncinat de evenimente nu tocmai fericite, poate si din cauza faptului ca orasul se afla intr-o pozitie strategica, mai cu seama in Valea Zarafshan, pe vechiul Drum al Matasii. In aceasta modalitate, s-ar putea explica trecutul turbulent, precum si amestecul mai multor culturi. De-a lungul secolelor, orasul a fost cucerit si pierdut de nenumarate ori, persii, arabii, Alexandru cel Mare, Timur Gurkani, Genghis Khan, turcii si rusii luptandu-se pentru a pune stapanire pe acest oras sau pentru a-l recastiga. Inevitabil, aceasta lupta a dus la formarea unei culturi unice, cu influente persane, indiene si mongoleze, putin din vest si est.

Construit dupa moartea nepotului lui Timus, Muhammed-Sultan, in anul 1403, Gur Emir a devenit mausoleul familiei din Dinastia Timurid. Cupola striata, de culoare albastra, domina cerul, Gur Emir putand fi vizitat in centrul orasului Samarkand. Denumirea acestui mausoleu provine de la numele unui emir, cunoscut indeosebi din cauza tiraniei sale. Acesta ridica piramide din capetele taiate ale dusmanilor sai. Intre peretii acestui fascinant mausoleu s-ar afla cel mai mare jad din lume, acesta comemorandu-l pe „atotputernicul Timur”.

Orasul Samarkand11

Un alt obiectiv de mare interes din acest oras este Ansamblul Shah-i-Zinda, ce se afla in imediata apropierea a monumentului lui Afrasiab. Acest ansamblu contine 44 de morminte dispuse in 20 de mausolee. Shah-i-Zinda este cea mai veche structura din oras, adapostind, de asemenea, altarul varului Profetului Muhammed, Qusam ibn Abbas, cel care a adus islamul in aceasta regiune. Aici vin, an de an, pelerini din intreaga lume.

O alta constructie impresionanta este Moscheea Bibi Khanum, una dintre cele mai grandioase structuri din Samarkand; ba, mai mult decat atat, cupola acestei moschei este cea mai mare din lume musulmanilor. O buna parte din aceasta cladire avea, insa, sa se prabuseasca in anul 1897, insa recent, Guvernul din Rusia a restaurat moscheea.

Citește și:  The Purple Shall Govern Memorial: Obiective turistice Africa de Sud - Cape Town

Orasul Samarkand111

Putini stiu, pe de alta parte, ca in acest oras se afla si mormantul profetului biblic Daniel, Samarkand fiind astfel locul unde acesta se odihneste. Numai ca acest mormant nu a existat dintotdeauna aici, abia dupa cucerirea Siriei, Tamerlan dand ordin ca mormantul sa fie desprins din locul in care se afla, pentru a fi mutat in Samarkand. In prezent, turistii pot vizita mormantul profetului Daniel in apropierea monumentului lui Afrasiab.

Printre alte edificii de mare importanta, mentionam: Mausoleul lui Al Buxori Al Buhari, Mausoleul Rukhabat, Ansamblul Abdi Darun, Ansamblul Khodja Ahrar si Observatorul astronomic al lui Ulugbek. Nu trebuie sa uitam, in acelasi, nici Ansamblul Registan care, dupa ce regele persan Afrasiab a incetat din viata, s-a transformat in piata centrala a orasului. A fost supus multor incercari de-a lungul vremii, tocmai de aceea, a trecut printr-o serie de renovari masive. In sfarsit, putini sunt cei care stiu ca orasul Samarkand din Uzbekistan este mult mai vechi ca Roma. Se spune ca, de fapt, oamenii ar fi trait in aceasta zona chiar incepand cu epoca tarzie a bronzului si, mai mult decat atat, ca ar fi fost fondat in perioada pre-ahemenida, mai cu seama intre anii 650-550 i.Hr.

Orasul Samarkand1111

Nu se cunosc, in schimb, foarte multe detalii cu privire la etimologia acestei denumiri, unii istorici fiind de parere ca ar fi de origine persana. Astfel, ar proveni de la cuvantul „asmara”, care are sensul de „piatra”, denumirea formandu-se si cu ajutorul unui cuvant din limba sogdiana, si anume „qand”, ce insemna „fortareata”. Insa poate cele mai relevante detalii pe care trebuie sa le cunoastem sunt cele legate de descrierile altora: „Taramul Scolasticilor”, denumire data de europenii din Evul Mediu, sau „Nestemata Rasaritului”, descriere facuta in vechile manuscrise arabe.

De remarcat este faptul ca orasul istoric Samarkand infatiseaza, prin intermediul artei, a arhitecturii si a structurii urbane prezente aici, cele mai importante etape prin care Asia Centrala a trecut, perioada marcata prin schimbari culturale si istorice de mare anvergura, acestea incepand chiar din secolul al XIII-lea. Trecutul zbuciumat a stat sub semnul unei lupte continue, atat pentru putere, cat si pentru libertate, atat pentru cauze sociale, cat si pentru cauze religioase — rezultatul: orasul Samarkand s-a ridicat din propria-i tarana, devenind, nu in scurt timp, ci de-a lungul secolelor, cel mai important oras din Asia Centrala, un fanion al supravietuirii intr-o mare involburata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.