Orașul Slavonski Brod este un oraș în estul Croației, cu o populație de doar 5.9141 de locuitori. Situat în regiunea Slavonia, fiind centrul județului Brod-Posavina și un port fluvial pe râul Sava. Acest oraș nu are multe atracții, dar cei mai mulți oameni vin să viziteze cetatea și cimitirul Brod.

Slavonski Brod1

Cetatea Brod datează din perioada baroc, a fost construită în timpul Imperiului Austro-Ungar pentru a servi ca o fortăreață împotriva Imperiului Otoman, cu terenuri situate pe celălalt mal al râului Sava. Cetatea este în stil de fortificare vauban, numit după unul dintre cei mai buni experți europeni în construirea de fortificați din secolele al 17-lea și al 18-lea. Aceasta este una dintre cele mai bine conservate cetăți din Europa, și, de asemenea, una dintre cele mai mari de pe fosta frontieră militară austro-ungară. Într-un fel, este foarte similară cu Palatul lui Dioclețian din Split, prin monumentalitatea sa.

Cetatea este situată în centrul orașului. Mulți turiști preferă să stea la Hotelul Central și să meargă zece minute jos la Cetatea Râul și alte sit-uri interesante, care sunt amplasate în apropiere. Cetatea oferă o experiență foarte frumoasă și împrejurimile amintesc de o parte importantă a istoriei din Balcani. În special, călătorul rămâne impresionat de structura defensivă masivă destul de bine conservată, care a fost ridicată în frica de expansiunea otomană de la nord. Turiștii ar trebui să plănuiască în avans vizita, atunci când sunt camerele deschise publicului. Cafe-barul din incintă are o priveliște deosebită.

Mănăstirea Franciscană a orașului din secolul al 18-lea, este, de asemenea, în stil baroc, cu o arhitectura excepționala, mai ales curtea bisericii și interiorul bisericii mănăstirii, cu altarul și picturile minunate. În anul 1720, o facultate de filosofie a fost deschisă aici.

Slavonski Brod11

Una dintre atracțiile cele mai frumoase din orașul Slavonski Brod este piața centrală a orașului, una dintre cele două sau trei cele mai mari din toate Croația, numită piața Ivana Brlić-Mažuranić. Piața este numită după scriitorul de povești populare pentru copii, a cărui casă este în piață și se poate vizita de către turiști. Această piață este, de asemenea, gazdă a numeroaselor evenimente culturale și are o vedere perfectă către râul Sava. Piața conține multe galerii de artă, biblioteci, cafenele, cluburi de noapte, magazine, etc, transformând-o într-un loc perfect pentru divertisment.

Aproape de piață, se găsește o altă atracție, promenada romantică lângă râul Sava – cunoscută de către cetățenii orașului sub numele de Kej. Cel mai important eveniment cultural anual din oraș este festivalul pentru copii ,,În lumea basmelor de Iarnă, Ivana Brlić-Mažuranić”, din luna aprilie și mai. Brodsko Kolo, un spectacol anual de folclor original, are loc la mijlocul lunii iunie, în timp ce Festivalul de Cântece Populare Patriotice are loc în luna mai. Colonia artistică Sava prețuiește tradiția de pictură în acuarela și organizează mai multe expoziții de-a lungul anului.

Citește și:  Templul lui Debod: Obiective turistice Spania - Madrid

Sinagoga Slavonski Brod, distrusă în timpul celui de al doilea război mondial, a fost printre cele mai mari și prestigioase sinagogi în Croația. Astăzi turiștii pot vizita sit-ul unde era odată amplasată sinagoga pentru a învăța mai multe despre istoria orașului. În orașul Slavonski Brod turiști pot vedea mai multe monumente ce au aparținut episcopului Josip Stadler și primului președinte, croat Franjo Tuđman. O altă atracție istorică este Cimitirul Slavonski Brod.

Slavonski Brod111

Pentru unii poate nu pare un obiectiv turistic, dar acolo se poate vedea reflecția de schimbare a diferitelor sisteme care au condus țara: Austro-Ungaria, Regatul Iugoslaviei, Iugoslavia comunistă, Republica Croată, transcrise în viețile oamenilor și a diferitelor modalități de înmormântare. Cimitirul are 3 secțiuni, puteți vedea locul vechi, mormintele ortodoxe și partea nouă. Partea veche a cimitirului are cavourile familiilor nobile în stil gotic și romanic. Poloj este o plajă de nisip de pe râul Sava, situată la aproximativ zece minute de centrul orașului. Localnicii înoată în râu, dar cei dornici de distracție trebuie să fie precauți pentru că acesta este un râu mare și rapid.

Plaja nu a fost folosită timp de mai mulți ani, în timpul și după războaiele mondiale, dar este acum în curs de renovare. Planul ambițios include mai multe terenuri de sport, un restaurant și un bar. Motorijada (Festivalul Motor) este o reuniune anuală a motocicliștilor care are loc într-un week-end în jurul zilei orașului (15 mai). Festivalul durează două nopți (vineri și sâmbătă) și adună multe cluburi de motociclism din Croația, Bosnia și alte țări europene. Spectacolul include un concert a unei trupe croate foarte populare de rock și o serie de demonstrați de motociclism.

Slavonski Brod1111

Aceste evenimentele oferă și o combinație de activități internaționale cum ar fi echitație pe taurul mecanic, într-o atmosferă de sat slovac cu corturi, bere și preparate tradiționale. Evenimentul are loc pe plaja Poloj. Zona din jurul orașului Slavonski Brod produce vin care provine din pivnițele Zdjelarevic, considerat a fi cel mai bun vin din Croația.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.