Este unul dintre cele mai vechi orașe din valea Nidwalden a Elveției. Conform descoperirilor arheologice, orașul Stans pare să fi fost întemeiat de către romani, cu 200 de ani înainte de Hristos, iar numele său vine din limba latină și se traduce prin „bazin de apă”. Ca menționare oficială, orașul Stans apare însă mult mai târziu, după anul 1100 și într-o poziție politică destul de importantă – drept capitală a cantonului Nidwalden.

Stans1

De orașul Stans se leagă și o legendă la care elvețienii țin foarte mult, astfel că au ridicat și un monument în cinstea ei. Se spune că la 1386, în timpul bătăliei de la Sempach, un soldat din Stans, pe nume Arnold, s-ar fi aruncat în sulițele Habsburgilor pentru a-și încuraja camarazii de arme. Gestul său a fost atât de emoționant, încât armata austriacă a fost învinsă. Totuși, există indicii că legenda nu ar avea niciun sâmbure de adevăr.

Turiștii au ce vedea în orașul Stans. Obiectivele de vizitat sunt numeroase și variate, pe gusturile tuturor.

Piața Dorfplatz are o vechime impresionantă și o poveste interesantă. A ars într-un incendiu la 1713 și, în numai doi ani de zile, arhitecții Josef Aebi și Ludwig Gassmann au reconstituit-o, dându-i o nouă înfățișare. Piața Dorfplatz își datorează frumusețea unor monumente devenite celebre în Elveția. Primul este o statuie denumită „Fecioara și Moartea”, ce înfățișează o tânără dezbrăcată ce își oglindește frumusețea chiar în clipa în care, pe la spate, o cuprinde Moartea sub forma unui schelet ce caută parcă s-o îmbrățișeze.

Stans11

Al doilea monument celebru al pieței Dorfplatz este Winkelried, o fântână cioplită în marmură de Roma și transportată la mijlocul secolului al XIX-lea până în Stans. Fântâna este construită în stil gotic, operă a artistului Ferdinand Schloth.

Muntele Stansehorn reprezintă unul dintre obiectivele turistice cele mai atrăgătoare ale orașului Stans. În vârful său se află un restaurant renumit, Rondorama, construit în anul 2001 și care oferă turiștilor meniuri tradiționale elvețiene. Panorama de pe terasa restaurantului este minunată: turiștii pot admira zece lacuri și până chiar și celebra Pădure Neagră a Germaniei. Călătoria spre vârful muntelui Stansehorn este o atracție turistică în sine, pentru că presupune utilizarea funicularului, un mijloc de transport cu aer tot mai învechit.

Dimensiunea religioasă a orașului Stans este ușor de cunoscut prin prisma locașurilor sfinte construite în perioade diferite de timp.
Cea mai veche este Mănăstirea Capucinilor, ale cărei începuturi datează din secolul al XVI-lea, când Melchior Lucy a întemeiat aici o obște de călugări. Prima perioadă a Mănăstirii Capucinilor a fost marcată de lipsuri și neajunsuri, călugării luptându-se cu o sărăcie lucie. În timp însă, capucinii au reușit să deschidă o școală în limba latină, ceea ce le-a adus popularitate. În 1683, mănăstirea dispunea deja și de o biserică nouă, cea care poate fi vizitată în prezent. Tot în cadrul Mănăstirii Capucinilor din orașul Stans au fost puse bazele Colegiului Sf Fidelis, în 1895, însă ulterior achiziționat de către canton.

Citește și:  Rezervația Naturală Weenen: Obiective turistice Africa de Sud - Weenen

Stans111

Orașul Stans dispune și de o mănăstire de maici, la fel de veche și renumită. Este vorba despre Mănăstirea St Klara, pe care au întemeiat-o Katharina și Marina Gut în 1618. Principalele clădiri au fost înălțate începând cu anul 1621, iar biserica actuală, care se constituie în obiectiv turistic, a fost construită ceva mai târziu, în 1720. Această biserică este pe cât de simplă la exterior, pe atât de bogat ornată la interior. Pictura din altar îi aparține în totalitate lui Johannes Brandenburg, în timp ce Sfântul Altar se compune dintr-o bijuterie creată de Johann Ritz.

O altă biserică faimoasă în orașul Stans este Biserica Sfinților Petru și Pavel, dar turiștii o cunosc sub denumirea de biserica Parisului. A fost înălțată începând cu 1641, în stil baroc, deși turnul clopotniței a fost adăugat de la fosta biserică aflată pe același loc și care era de stil romanic. Planurile de construcție au fost întocmite de către Jakob Berger. Interiorul este scăldat în auriu, alb și negru, ceea ce inspiră solemnitate și pocăință.

Cele două mănăstiri și biserica se află destul de aproape unele de altele, astfel că trebuie vizitate în aceeași zi, una în continuarea alteia.

Stans1111

Restul obiectivelor majore ale orașului Stans sunt:
Salzmagazin, sau fostul depozit al orașului. Datează tocmai din anul 1700, deși funcția lui inițială era una prea puțin interesantă, cea de a adăposti grânele și sarea orașului. Ulterior, datorită dimensiunilor, a fost transformat, pe rând, în teatru, școală și muzeu. Partea de nord a clădirii este împodobită cu două sculpturi simbolice, și anume doi lei puternici.
Casa Winkelried, proprietate a familiei cu același nume din care s-ar fi tras și eroul Arnold, cel din timpul luptei contra Habsburgilor. E clar că acest Arnold nu a locuit niciodată în casă, dar construcția (neobișnuit de înaltă) datează din secolul al XV-lea și funcționează în prezent ca muzeu al Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.