Usti nad Labem (în germană Aussig) este orașul de reședință al regiunii cu același nume din regiunea istorică Boemia, Republica Cehă, fiind un centru industrial. Regiunea Usti nad Labem (ceha: Ustecky kraj) este o regiune (kraj) în partea nord-vestică a Republicii Cehe și are centrul administrativ în orașul omonim. Este împărțită în 7 districte și este situată în nordul Boemiei.

Usti nad Labem1

Biserica Adormirii Maicii Domnului din Most – construită cu aproximativ 500 de ani în urmă, mai exact începută în 1517, terminată însă mai târziu, biserică a suferit numeroase modificări de-alungul timpului, îmbinând în prezent stilul gotic cu cel renascentist.

Pe la jumătatea secolului al XVIII-lea s-a construit și altarul monumental deasupra căruia se află câteva statui în mărime naturală cu Isus răstignit pe cruce că piesă centrală. Unele dintre sculpturile prezente în biserică sunt realizate de către un sculptor aparținând familiei casei de Lobkowicz.
Înainte de existența acestei biserici monumentale, exista o bazilică în stilul gotic timpuriu, din secolul al XIII-lea, care fusese distrusă de marele incendiu care a ars orașul Most (din care a reușit să fie păstrată doar cripta). După reconstrucția ei, avea să sufere o altă lovitură: în 1964 a fost luată o decizie pentru distrugerea vechiului oraș, care includea și dărâmarea acestei biserici, din cauza exploatărilor miniere care extrăgeau cărbune din subsolul de zăcăminte existențe chiar sub casele de atunci și biserică.

Din fericire, datorită numeroaselor presiuni exercitate de diverse grupări, s-a hotărât că această biserică să fie mutată pe locul actual, la o distanță de 841 de metri față de amplasamentul inițial, unde nu existau zăcăminte în sol, întreagă mutare fiind dezvăluită într-un reportaj filmat, chiar într-o încăpere din subsolul bisericii, care funcționează că un mic cinematograf, unde am putut să îl urmăresc și eu preț de 15 minute (mă întreb dacă la mutarea bisericilor din România, din perioadă ceaușistă, nu s-a luat un exemplu chiar de aici!).

Din filmuleț am înțeles că preț de cinci ani a durat construirea mașinăriilor care urmau să mute biserică și această mutare a pus mari probleme de prezervare a acesteia, astfel încât au trebuit găsite soluții pentru a nu fi ruptă în bucăți, având în vedere că această cântărește 10.000 de tone și are 30 de metri lungime pe 31 de metri înălțime.

Mai întâi a fost luată întreagă colecție de artă gotică din interior și depozitată în siguranță. Apoi au fost A« implantați A» 16 stâlpi asigurați de o structură solidă pe un postament de ciment, urmând că această să fie A« trasă A» de 53 de cărucioare construite în acest scop, cu viteză A« incredibilă A» de 2 cm/minut timp de 28 de zile! O cameră de A« control A» asigură exactitatea și siguranță întregii operațiuni chiar din interiorul bisericii!
Totuși, abia în 1993 se poate spune că s-a încheiat întreagă restaurare a bisericii, după ce a fost returnat și altarul baroc înalt de 17 metri.  Pentru un orășel de provincie, Biserică Adormirii Maicii Domnului este un adevărat monument arhitectural de excepție, care încânta ochiul prin simplitatea liniilor arhitecturale, dar și prin adevăratele opere de artă existențe aici.

Curtea mare a bisericii ne-a invitat în luna august la o expoziție de sculptură în aer liber și la un concert de muzică folk, evenimente ce au loc în mod constant.
Prețul unui bilet de vizitare este 60 de coroane de adult, însă nu se poate plăți contravaloarea în euro și include și vizionarea filmului cu mutarea acesteia.
În același timp, se poate vizită fără nici-un cost, o expoziție cu fotografii din timpul acestei mutări într-un restaurant aflat chiar în apropiere de biserică, care prezintă și fotografii cu orașul vechi.

Castelul Hnevin
Castelul Hnevin

Castelul Hnevin – situat în nordul Republicii Cehe, construit de către familia Hrabisec, acest castel din piatră a căpătat importantă sub domnia lui Vaclav I, al patrulea rege ceh, la jumătatea sec. al XIII-lea, având rolul de a supraveghea zonă de la bază dealului Zamecka, la o altitudine de 400 de metri, fiind înconjurat de șanțuri adânci.

Citește și:  Palatul Ecaterinei: Obiective turistice Rusia - Sankt Petersburg

Trebuie menționat faptul că pe locul construcției sale fusese anterior un castel din lemn datând din secolul al IX-lea! Sursă de apa era obținută de la o fântână existența în interiorul zidurilor sale, că și la Castelul Karlstein (am scris impresii aici). Deși Castelul Hnevin (site oficial : aici) a fost atacat în nenumărate rânduri, numai armată suedeză a reușit să îl cucerească, în timpul războiului de 30 de ani.

Din cauza repetatelor încercări de a-l cuceri, care duceau la jafuri ale fostului orășel regal Most, pe care îl veghea de pe culmea dealului, Castelul a fost dărâmat în 1653 de către Ferdinand al III-lea al Casei de Habsbourg.

Usti nad Labem111

Acest lucru nu a împiedicat reconstrucția să în secolul al XIX-lea, pe fundația originală, păstrând pivnițele în stil gotic și renascentist de la începuturi, pe lângă ruinele fortificațiilor inițiale, fiind construit și un turn de observație din lemn, înalt de 25 de metri, după modelul Turnului Eiffel din Paris, care a fost distrus datorită vânturilor puternice.

Acum există un turn din piatră înalt de 20 de metri, în care am urcat pe o scară îngustă circulară, utilizat în trecut în scopuri militare.

Zidurile groase din piatră, că și intrarea în curtea castelului îmi aduc aminte de Cetatea Neamțului, numai că aici, partea superioară a acestora este acoperită cu țiglă, că și foișorul.

Restaurarea acestuia a durat o lungă perioadă de timp, iar în timpul primului război mondial lucrările au fost abandonate, pentru că în timpul celui de-al ÎI-lea război mondial acesta să fie ocupat de armată germană.

Usti nad Labem1111

Ultimele lucrări de reconstrucție au fost finalizate în 2002, astăzi fiind un hotel și un restaurant în incintă castelului, așa cum s-a dorit încă din 1879, unde au loc numeroase evenimente datorită poziției excelente de care se bucură, dar și o capela și un observator. Panoramă care se vede de aici este absolut superbă asupra Munților Ore și a orașului Most (click aici).

Restaurantul este frumos decorat, cu meșe și scaune din bambus sau lemn separate de paravane A« gotice A», iar perdelele orange ce cad în falduri precum cortinele strânse și lumina semiobscura ce emană de la aplicele elegante imprima acestuia un iz romantic.

Așezați la terasă executată din piatră și lemn am admirat copacii care străpung acoperișul, că într-o comuniune a omului cu natură.

Priveliștea încântătoare ne-a făcut să ne relaxam la un pahar de vorba, comandând ceva de băut și eu cum sunt înnebunită după profierol am luat o porție. Profiterolul cehilor e diferit de al nostru, fără înghețată, doar niște gogoșele cu frișcă alături și câteva fructe, prețul acestuia fiind de 68 de coroane (aprox. 3 euro).Sucul și apa la cehi sunt A« scumpe A», prețul fiind similar cu berea, astfel încât inclusiv cehoaicele preferă să bea bere, care musai trebuie să lase inele de spumă pe halbă, altfel este considerată A«vecheA»…

Usti nad Labem11111

Atmosferă este plăcută aici, acest castel admirându-l în fiecare zi de la fereastră mea, pe perioadă periplului meu cehesc, privind razele soarelui ce îl scălda la amiază, zarindu-i siluetă falnica chiar și atunci când ploaia bătea în geam și poate dacă istoria acestuia nu este la fel de fascinantă că a altor castele cehești, un sejur petrecut la Castelul Hnevin reprezintă o alegere plăcută și interesantă de cazare și masă, deoarece se află la o distanță de o oră față de orașe importante ale Cehiei, cum ar fi Praga sau Karlovy Vary, putând vizită însă și orașul Most de la poalele castelului, care are câteva obiective demne de vizitat, multe restaurante ieftine și centre comerciale de unde poți cumpără lucruri frumoase, însă nici o vizită în Dresda, unul dintre cele mai frumoase orașe ale Germaniei, nu este de lepădat…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.