Orasul vechi Zamosc din Polonia este un exemplu remarcabil al unui oras renascentist fondat la sfarsitul secolului al 16-lea, care si-a pastrat aspectul sau original si fortificatiile, precum si un numar mare de cladiri interesante. In acest oras sunt amestecate traditiile arhitecturale italiene si ale Europei centrale. Orasul vechi Zamosc din Polonia a fost creatia sefului armatei (hatman), pe nume Jan Zamysky, care l-a fondat pe propriile pamanturi. Situat pe ruta comerciala care leaga Europa de vest si de nord cu Marea Neagra, orasul a fost conceput de la inceput ca un centru economic bazat pe comert.

Orasul vechi Zamosc1

Zamysky, care fusese educat la Universitatea din Padova, si-a creat orasul dupa modelul oraselor comerciale italiene. Acesta a chemat un arhitect italian, pe nume Bernardo Morano, care era nativ din Padova si care mai lucrase si la Varsovia, pentru a proiecta un oras care avea sa indeplineasca doua functii: centru comercial si resedinta a familiei hatmanului. Lucrarile de constructie la orasul vechi Zamosc din Polonia au inceput in anul 1582 si s-au incheiat in anul 1591.

Morando a organizat spatiul in cadrul orasului impartindu-l in doua sectiuni, si anume: in zona vestica se aflau resedintele nobililor, iar in zona estica se afla orasul propriu-zis, dispus in jurul a trei piete. Pentru a popula orasul, Zamysky a adus aici negustori de diverse nationalitati, si de asemenea a afisat o mare toleranta religioasa pentru a incuraja oamenii sa se stabileasca in orasul sau. Astfel, in orasul vechi Zamosc din Polonia au ajuns sa locuiasca slavi ai Bisericii Ortodoxe, turci, armeni, si evrei printre altii. Mai mult decat atat, Zamysky a inzestrat orasul cu propria sa academie in anul 1595, tot dupa modelul oraselor italiene.

Orasul vechi Zamosc11

Despre orasul vechi Zamosc din Polonia se vorbeste ca despre un oras renascentist. Cu toate acestea, pe de o parte, Morando trebuie sa fi fost instruit in stilul manierist, iar pe de alta parte, in toate tarile din Europa Centrala (Polonia, Slovacia, Boemia, Ungaria, anumite parti din Germania si parti din Austria), arhitectura in stilul renascentist italian fusese bine asimilata si adaptata traditiilor locale inca din secolul al 15-lea. In consecinta, Zamosc a fost planificat ca un oras in care stilul manierist s-a amestecat cu anumite traditii locale din Europa Centrala, precum galeriile cu arcade care inconjoara pietele si creeaza un pasaj adapostit in fata magazinelor.

Cu toate acestea, orasul proiectat de Morando, care a murit la inceputul secolului al 17-lea, a fost in principal construit in timpul perioadei baroce. Situat ideal din punct de vedere comercial, orasul a fost de asemenea expus atacurilor militare. Astfel a devenit un punct strategic militar si, dupa ce vechile ziduri au fost intarite, in secolul al 17-lea au fost adaugate noi fortificatii de tipul celor realizate de Marchizul de Vauban. Orasul modern a crescut in cea mai mare parte in afara fortificatiilor, ceea ce da orasului vechi un mai mare grad de coerenta in aspectul sau arhitectural. Intrucat a scapat de la distrugere, soarta suferita de multe orase poloneze in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial, orasul vechi Zamosc din Polonia este un exemplu remarcabil al arhitecturii si al urbanismului polonez din secolele 16 si 17.

Citește și:  Orasul San Francisco: Obiective turistice SUA - San Francisco

Orasul vechi Zamosc111

Piata Zamosc impreuna cu Primaria construita in stilul baroc, sunt cele mai usor de recunoscut simboluri ale acestui oras. Aici veti gasi si Muzeul Zamosc, care spune povestea orasului prin intermediul portretelor ce-i infatiseaza pe fondatorii sai si prin numeroase alte expozitii. Biserica impreuna cu capela sa, de asemenea se afla in aceasta piata. Palatul Zamoyski si o fosta academie servesc astazi unor scopuri moderne.

Alte doua piete mai mici, situate in apropierea Pietei Zamosc, ofera si mai multe privelisti ale orasului vechi. Din sistemul de aparare al orasului, astazi se mai pot vedea doar doua porti, si anume: Poarta Lublin si Poarta Lvov. In afara de Muzeul Zamosc, in oras se mai gasesc si Muzeul Arsenalului si Muzeul Evreiesc, cel din urma fiind gazduit de sinagoga ce dateaza din secolul al 17-lea. Rotonda, unde in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial s-a aflat un lagar de exterminare, acum serveste drept monument pentru cei ucisi de catre nazisti.

Orasul vechi Zamosc1111

Pietele impreuna cu ramasitele conservate ale invincibilei fortarete Zamosc, constituie un complex urban unic, ce a fost inscris pe lista Centrelor Patrimoniului Cultural al UNESCO. Evenimentele artistice care sunt organizate in orasul vechi Zamosc din Polonia, sporesc unicitatea acestor locuri. Aici puteti merge la concerte minunate unde puteti asculta Orchestra Simfonica a lui Karol Namyslowski, iar iubitorii de arta populara se pot bucura de Festivalul International de Folclor “EUROFOLK”, care are loc in fiecare an in Zamosc.

De asemenea in acest oras au loc “SACROFILM” (Festivalul International de Filme Religioase) si Academia Cinematografica de Vara, pentru iubitorii de filme. Orasul Zamosc este un oras ideal si pentru iubitorii de istorie, care pot vedea punerea in scena a asaltului asupra Cetatii Zamosc din anul 1648, care prezinta lupta de aparare a orasului impotriva trupelor de cazaci. Indiferent de ce gusturi aveti, cu siguranta orasul vechi Zamosc din Polonia poate sa va ofere impresii de neuitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.