Este un oraș extrem de vechi, fondat în primii ani ai secolului al III-lea de către Ardashir I, întemeietorul Imperiului Persan Sasanid. Orașul purta pe atunci numele de Shahin. Actuala denumire de Zanjan se traduce prin „oraș imperial”. În secolul al VII-lea a fost cucerit de către musulmani și distrus în două rânduri de către mongoli. Unul dintre episoadele cele mai sângeroase din istoria orașului s-a petrecut la mijlocul secolului al XIX-lea, când orașul a devenit locul unui adevărat masacru ordonat de primul ministru împotriva unui curent religios abia desprins din Islam, denumit Baha.

Zanjan1

Zanjan din Iran este o destinație turistică fermecătoare. Orașul se găsește în partea de nord a Iranului, în provincia Zanjan, a cărei capitală o reprezintă cu mândrie. Este un oraș aparent modern, cu magazine, clădiri cu aspect contemporan, restaurante scumpe, forfotă veselă și mașini luxoase pe străzi. Atracțiile turistice principale sunt însă de cu totul alt gen și implică edificii religioase, poduri și monumente istorice.

Podurile se numără printre cele mai vechi construite în acest oraș. Datează din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, fiind ridicate pe timpul dinastiei Qajar. Podurile Haj Seyed Mohammad și Sandar sunt printre cele mai vechi ale capitalei provinciei.

Un edificiu spectaculos, ca aspect și utilizare, poartă denumirea de Rakhatshor Khaneh și a fost construit în anul 1926, sub forma unei spălătorii publice. Aparent are o vârstă mai înaintată. Constă într-o construcție subterană, acoperită cu o cupolă și sprijinită pe coloane; este locul în care femeile își spălau rufele la comun. Construcția dispune de mai multe canale de apă. În prezent, locul are aspectul unui săli expoziționale. Găzduiește Muzeul Antropologic. Există și câteva manechine amplasate în mai multe poziții pentru a arăta turiștilor cum decurgea procesul de spălare a hainelor la începutul secolului al XX-lea.

Zanjan11

Orașul Zanjan din Iran deține și numeroase băi publice, unde oamenii obișnuiau să se îmbăieze. Cele mai multe datează de sute de ani și sunt considerate atât locuri de relaxare cât și adevărate monumente istorice. Câteva dintre aceste băi încă funcționează. Sunt construite după planuri ingenioase, ce permiteau menținerea căldurii înăuntru, indiferent de temperaturile din stradă. Se poate opta pentru baie cu apă rece sau cu apă fierbinte. O baie publică foarte cunoscută este cea construită în apropierea bazarului. Cea mai veche astfel de construcție datează din secolul al XVI-lea.

Colina Sa’ein Qal’eh se află în orașul Zanjan și reprezintă un loc sacru, extrem de vechi. S-a ajuns la concluzia că pe suprafața acestei coline ar fi existat, de-a lungul a mii de ani, trei așezări umane, distincte. Colina are o înălțime de 4 metri. Au fost descoperite morminte islamice, aparținând descendenților imami, dar și morminte de după secolul al VIII-lea al erei noastre. Cele mai vechi urme datează chiar din anii de dinaintea Nașterii lui Iisus Hristos.

Citește și:  Gradinile Hershey: Obiective turistice SUA - Hershey

Chiar în vecinătatea colinei sacre Sa’ein Qal’eh se poate admira și monumentul funerar Imamzadeh Yahya, ce ar aparține urmașilor Imamului Kazem. Monumentul este construit cu 12 fațade și dispune de multe înscrisuri cu texte din Coran. Conform acestor inscripții, a fost construit la finalul secolului al VIII-lea.

Zanjan111

Un obiectiv turistic în care se împletesc istoria și credința din orașul Zanjan este reprezentat de moscheea Qalayer, ce dispune de un mic altar și de o sală de rugăciune construite din piatră și având sculptate pe pereți numele sacre ale celor 12 imami. Absolut toți pereții conțin versete din Coran.

Din prima jumătate a secolului al XVIII-lea datează moscheea Jame, aflată în centrul istoric al orașului Zanjan. Este considerată o adevărată bijuterie arhitecturală, cu o serie de decorațiuni în piatră absolut uluitoare. Moscheea este prevăzută cu mai multe săli de rugăciune pe timp de noapte, o cupolă îmbrăcată în țiglă de culoare albastră deschisă și 16 pavilioane pentru studenții de la Teologie.

Peștera Galjik este locul unde natura și istoria își dau mâna, în cadrul unui tur al orașului Zanjan. Peștera s-a format în urmă cu circa 30.000 de ani, iar la interiorul ei au fost găsite artefacte ce atestă prezență umană preistorică, inclusiv unelte de piatră, schelete de animale și arme cu tăiș.

Zanjan1111

Locurile cele mai pitorești rămân însă tavernele, așa – numitele „caravanserai”, foarte multe datând din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, dar încă funcționând după mai multe etape de restaurare și modernizare. Sangi Caravanserai este cea mai cunoscută tavernă, căci a fost construită tocmai la începutul secolului al XVI-lea. Din construcția originală se mai păstrează doar câțiva dintre pereți, în rest fiind vorba de adăugiri contemporane. Aici se servește tradiționalul chebap. Atmosfera este extrem de gălăgioasă și veselă, pur orientală.

Cumpărăturile în orașul Zanjan din Iran se constituie într-o adevărată experiență unică, datorită mărfurilor locale scoase la vânzare. Orașul este faimos pentru câteva dintre cele mai frumoase obiecte lucrate manual: sandale tradiționale, cuțite frumos împodobite cu pietre strălucitoare, bijuterii, covoare și obiecte decorative lucrate în argint.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.