Văduva neagră (Latrodectus mactans) este cunoscută drept unul dintre cei mai periculoși păianjeni din lume, datorită veninului său extrem de toxic.

Exista aproximativ 2 200 de specii de paianjeni sferici – paianjeni tesatori – care traiesc in toata lumea, in diferite tipuri de vegetatie, pe sub frunze, pe sub pietre, in crevase si in cele mai ciudate cotloane.

Cum arată și cum identificăm văduva neagră

Paianjenii sferici se caracterizeaza prin corpul bombat, maroniu sau negru, cu picioarele posterioare prevazute cu perisori teposi, asemanatori cu un pieptene. In general au obdomenul de forma sferica, iar lungimea corpului ajunge pana la 2-15 mm. Majoritatea timpului si-l petrec realizand o panza fina din fire lipicioase, din care unele sunt atat de lungi incat ajung pana la pamant.

La aceste specii femelele sunt veninoase, iar una dintre cele mai periculoase pentru om este vaduva neagra. In general toate femelele obisnuiesc sa-si depuna ouale in niste saculete rotunde realizate din fire de matase tesute de ele, iar numarul acestora ajunge pana la 1 000 de oua, la o singura ponta.

Văduva neagră

Veninul văduvei negre și efectele asupra corpului uman

Vaduva neagra (Latrodectus mactans) este cel mai popular paianjen veninos din lume, foarte frecvent intalnit in Statele Unite ale Americii, care isi trage numele de la faptul ca masculul acestei specii moare de cele mai multe ori la scurt timp dupa imperechere, iar femela veninoasa il mananca.

Acest paianjen este usor de recunoscut dupa aspectul exterior caracteristic. Femela are corpul lung de cca. 8-15 mm, de culoare neagra lucioasa si pe suprafata ventrala a abdomenului cu o pata rosie in forma de clepsidra. Masculul este mai ingust si mai mic, are corpul de forma tubulara, de 4-7 mm, tot de culoarea neagra lucioasa, dar fara prezenta petei pe abdomen. Uneori masculii au pe abdomen doar un punct rosu iar pe partea ventrala prezinta dungi gri, albe, sau pete rosii-portocalii.

Ca si celelalte specii de paianjeni, vaduva neagra se hraneste cu diferite insecte, iar femela in unele cazuri si cu masculul mort, dupa ce a avut loc imperecherea. Isi tese panza fina din fire matasoase si asteapta pana ce prada ramane incurcata in firele lipicioase, merge spre ea si ii inoculeaza veninul, apoi asteapta ca otrava sa-si faca efectul si victima sa moara. Desi incearca sa se zbata, victima prinsa in panza se infasoara si mai tare in aceasta si datorita otravii puternice moare in cateva minute.

Habitatul și comportamentul de vânătoare

Desi are dimensiuni mici, vaduva neagra este considerata una dintre cele mai otravitoare arahnide care exista. Muscatura sa nu este foarte dureroasa, insa intotdeauna injecteaza o cantitate foarte mica de venin care este foarte toxic. Acesta provoaca inrosirea si umflarea zonei, apoi apare si durere locala – simptome care se pot ameliora prin punerea unei comprese cu gheata pe rana.

Cel mai important lucru insa este administrarea antidotului pentru otrava, iar daca nu se face imediat efectele vor fi resimtite fara intarziere. In multe cazuri apare decesul persoanei tocmai pentru ca nu s-a dat antidotul in timp util. La aceasta specie femelele sunt foarte periculoase, masculii muscand doar foarte rar.

vaduva neagra

Vaduva neagra are un venin foarte puternic, desi nu este cea mai periculoasa vietate de pe Pamant. Dintii sai foarte mici de aproximativ 1 mm sunt perfecti pentru a face o intepatura ca de ac si a inocula otrava la o adancime suficienta pentru a fi fatala pentru victima. Otrava se raspandeste in sange destul de repede, apoi ataca sistemul nervos si da anumite stari proaste: dureri de stomac, crampe in piept, spasme musculare, dureri de picioare si abdomen, greata, dureri si in alte zone ale corpului, balonare, febra.

Cand otrava afecteaza nervii apar dificultati de respiratie, probleme de inghitire, transpiratie, convulsii, dureri de cap, frisoane si paralizie. La persoanele care au si o stare de sanatate precara sau sunt anemice, riscul de deces este mai mare. Persoanele care supravietuiesc se refac destul de greu din convalescenta, simptomele  cele mai grave ale bolii dispar abia dupa o luna.

Vaduva neagra face parte din ordinul Araneae si familia Theridiidae.

Curiozități despre văduva neagră

Păianjenul văduva neagră a inspirat numeroase mituri și legende de-a lungul timpului, fiind adesea asociat cu pericolul și moartea. În unele culturi, acesta este simbolul fatalității și al răzbunării datorită obiceiului femelei de a-și consuma partenerul după împerechere, deși acest comportament nu este întotdeauna prezent.

În realitate, văduva neagră este un prădător timid și va mușca doar dacă este provocată sau prinsă. De asemenea, se estimează că doar 5% dintre mușcăturile de văduvă neagră sunt fatale în lipsa tratamentului, iar cu ajutor medical, riscul de deces scade dramatic.

Video – Vaduva neagra (Latrodectus mactans):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.