Un giuvaier arhitectural, o capodopera austriaca, bogat ornamentata, Palatul Esterhazy din Eisenstadt a fost construit la sfarsitul secolului al XIII-lea, in satul Zabamortun, asezare care pe atunci facea parte din Ungaria. Initial, cladirea nu era atat de impozanta pe cat este astazi, pamantul pe care era ridicat palatul fiind cumparat de regele Ludwig de Burgenland, undeva prin anul 1370, ca mai tarziu, acesta sa ia decizia de a transforma edificiul intr-un castel.
Odata cu schimbarile survenite, domeniul respectiv avea sa treaca in stapanirea Habsburgilor, care, de altminteri, aveau legaturi stranse cu familia Esterhazy. Astfel, in anul 1622, familia ungara Esterhazy avea sa preia aceasta proprietate. Mai cu seama, domeniul a intrat in posesia contelui Nikolaus Esterhazy, chiar daca nici macar nu incepusera lucrarile de constructie.
Abia in anul 1649, vastul domeniu a fost mostenit de Paul Esterhazy, cel care avea sa inceapa transformarea castelului medieval, deloc impresionant, intr-un palat baroc, impozant si cu mult bun gust. Si, de fapt, Paul Esterhazy si-a dorit cu tot dinadinsul ca noul palat sa arate intocmai rangul social al familiei, precum si aspiratiile sale in ceea ce priveste arta arhitecturala, drept pentru care mostenitorul domeniului a angajat doi arhitecti care sa lucreze la proiectarea noului palat. Este vorba de un austriac, Filiberto Luchese si Carlo Carlone, de origine italiana.
Munca acestor doi arhitecti a dus, pe baza cunostintelor lor distincte in materie de arhitectura, la crearea unor cladiri impresionante, somptuoase, in stil clasic si baroc, aceste constructii avand puternice influente italiene. Astfel, lucrarile de constructie ordonate de Paul Esterhazy au durat aproape zece ani, oferindu-i fatada pe care astazi o putem admira cu totii. De mentionat, totodata, este faptul ca bogata stucatura a fost realizata de mesterul Andrea Bertinalli. Aceste modificari au fost urmate de altele, in secolul al XVIII-lea, cand design-ul interior a fost semnificativ schimbat.
Si la inceputul secolului al XIX-lea, Palatului Esterhazy i s-au adus, iarasi, modificari, de aceasta data, nu foarte mari. Cel care a coordonat aceste lucrari de la inceputul secolului al XIX-lea a fost arhitectul francez Charles Moreau. Numai ca planurile familiei Esterhazy, precum si cele ale reputatului arhitect francez nu au putut fi materializate in totalitate, deoarece Razboaiele Napoleoniene au dus la mari pierderi financiare in randul membrilor familiei ungare.
In sfarsit, astazi, Palatul Esterhazy, administrat de Fundatia Esterhazy, ofera turistilor un muzeu al vinului, un magazin de suvenire, insa acest impresionant edificiu este important indeosebi pentru melomani, intrucat familia Esterhazy avea propria orchestra. Nu putem uita, spre exemplu, de magnificele concerte din Haydnsaal, o incapere impresionanta prin dimensiuni si prin elementele arhitecturale deosebite.
De fapt, aceasta sala este o capodopera in sine, splendoarea ornamentala fiind, fara indoiala, punct forte al incaperii. Mai mult, in prezent, Haydnsaal (Sala Haydn) este catalogata drept una dintre cele mai frumoase si perfecte, din punct de vedere acustic, sali de concerte din intreaga lume. Asa cum cel mai probabil v-ati dat seama, denumirea acestei sali provine de la numele faimosului compozitor Joseph Haydn, care a lucrat aproape 40 de ani pentru familia Esterhazy. Aceasta splendida sala a fost construita de Carlo Corleone, fiind decorata cu fresce in stil italian. In aceasta sala, de asemenea, are loc in fiecare an Festivalul de Muzica Haydn, precum si alte concerte importante, la care iau parte unele dintre cele mai apreciate orchestre din lume.