Palatul Linlithgow, aflat in localitatea cu acelasi nume, din Scotia, a fost resedinta a dinastiei Stuart, iar in prezent este in ruina. Impresionanta constructie este, fara doar si poate, una dintre cele mai frumoase edificii ridicate in stil renascentist din Scotia, servind, timp de o vreme buna, ca resedinta favorita a monarhilor din dinastia Stuart.

Palatul Linlithgow1

Palatul a fost distrus de un incendiu, insa cu toate acestea, inca poarta amintirea anilor de glorie si, in mod bizar, cea mai veche aripa a structurii fortificate care a rezistat pana in zilele noastre este turnul construit de Eduard I al Angliei, in anul 1302, aceasta parte a palatului Linlithgow fiind o portiune a unui conac vechi ce a existat candva pe acest amplasament.

Cladirea pe care astazi o putem admira cu totii a fost ridicata de catre Iacob I al Scotiei, acesta luand hotararea de a-si stabili aici resedinta regala, incepand cu anul 1425, ca mai tarziu, atat Iacob al III-lea, cat si Iacob al IV-lea, sa supuna constructia fortificata la cateva lucrari masive de extindere.

Palatul Linlithgow11

Palatul este cu atat mai important din punct de vedere istoric, cu cat, intre zidurile acestuia, avea sa se nasca, in anul 1512, Iacob al V-lea. Acesta s-a casatorit cu Mary de Guise tot in Linlithgow, cei doi oficializandu-si relatia in anul 1538, in stilul fastuos caracteristic casatoriilor regale. Iar pentru a marca acest moment important, cuplul regal a decis sa instaleze o fantana splendida in curtea interioara. In prima zi, din aceasta fantana, nu a curs apa, asa cum cel mai probabil am fi crezut, ci vin.

Tot Iacob al V-lea se afla si in spatele lucrarilor de reconstructie ale partilor de sud si de est ale curtii palatului. Cat despre partea de nord, aceasta a fost recladita undeva prin secolul al XVII-lea. In sfarsit, atat Iacob al IV-lea, cat si sotia sa, Margaret Tudor, petreceau mult timp aici, in constructia care candva fusesera un conac. Mai mult decat atat, Margaret Tudor, fiica lui Henric al VII-lea al Angliei este cea despre care se spune ca ar fi asteptat vesti despre sotul sau, ucis in batalia de la Flodden impotriva englezilor, in anul 1513, chiar intr-o incapere din palat, numita Queen Margaret’s Bower. Temerile ei erau justificate mai ales prin faptul ca, inainte sa plece la lupta, regele fusesera avertizat, prin aparitia unei stafii in biserica St. Michael, parte a palatului, de nenorocirea care urma sa puna stapanire pe viata sa.

Palatul Linlithgow111

La acele vremuri, fiul lui Iacob si al Margaretei Tudor, Iacob al V-lea, nu era decat un copil de doi ani. Cand Iacob al IV-lea a murit in anul 1542, spre exemplu, fiica sa, Mary, viitoarea regina a Scotiei, era si mai mica, avand doar o saptamana. Peste doua sute de ani de la acest eveniment nefericit din dinastia Stuart, „tanarul pretendent”, Charles Stuart, alaturi de armata sa, avea sa petreaca o noapte in Linlithgow. Stuart si armata sa se retrageau atunci spre nord. Acesta a fost, de altfel, si momentul fatidic in care, dupa ce Charles Stuart si armata sa au plecat, un incendiu devastator a izbucnit, punand la pamant palatul Linlithgow din Scotia.

Palatul Linlithgow Great Hall
Palatul Linlithgow Great Hall

Din nefericire, aceasta constructie se afla, chiar si in zilele noastre, in paragina, fiind fara acoperis si fara podele, insa cu toate acestea, grandoarea palatului inca mai uimeste mii de turisti an de an, impresionantul edificiu in stil renascentist putand fi considerat cu usurinta un giuvaier arhitectonic, reprezentativ pentru o parte din istoria Scotiei, precum si pentru dinastia Stuart. Curtea centrala este inconjurata de un labirint de scari din piatra, camere si coridoare. Un alt punct de interes turistic este si Fantana lui Iacob al V-lea care a fost restaurata recent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.