Palatul Schonbrunn din Viena reprezintă una dintre principalele atracții turistice pe care le poate oferi o capitală europeană. Domeniu imperial, reședință de vis, iar mai apoi muzeu, palatul și parcul imens din jur reprezintă o experiență de neuitat. Nici nu trebuie să fii mare amator de istorie pentru a te lăsa furat de imaginile vieții de curte sau de peisajul superb al grădinii din jur. Însă dacă nici asta nu funcționează, măcar rămâne grădina zoologică pentru a satisface și gusturile celor mai mici.
Palatul Schonbrunn poate fi găsit foarte ușor, chiar și pentru cei care nu au mai fost niciodată în Viena. Drumul de la gară poate fi parcurs atât cu ajutorul transportului în comun, dar și pe jos, astfel putând fi admirata și o parte din oraș pe parcursul celor aproximativ trei kilometri și jumatate. Din fericire, drumul este aproape drept, iar semnele, la tot pasul.
Palatul poate fi văzut de la distanță și este foarte bine păstrat, în ciuda secolelor care au trecut peste el; domeniul a aparținut, inițial, unei mânăstiri, mai apoi fiind preluat de către dinastia de Habsburg. O vreme a fost doar domeniu de vânătoare unde se aflau, într-adevar, clădiri unde se relaxau toți membrii suitei imperiale. În 1683, invazia turcilor a distrus castelul construit inițial, precum și o parte din domeniu. Palatul Schonbrunn, sub forma în care îl vedem astăzi, a început să fie construit în timpul domniei lui Leopold I, după planurile arhitectului Johann Bernhard Fischer von Erlach, care i-a intrat în grații imediat.
Domnia Mariei Tereza de mai târziu va transforma noul palat într-o adevărată reședință imperială. În timpul domniei sale, s-au mai adaugat camere palatului și chiar s-a construit și un teatru, împărăteasa fiind ea însăși o cântăreață foarte talentată. Ea a mai cerut si pictarea pereților unor camere cu peisaje exotice, astfel încât arta și funcționalitatea se întâlneau în același palat spectaculos. Dupa moartea împărătesei, Palatul Schonbrunn a rămas nelocuit o vreme, fiind ocupat din când în când de urmașii la tron; chiar și Napolean s-a stabilit aici o vreme, în timpul războaielor sale de cucerire.
Senzația vizitării palatului pe dinăuntru este foarte similară cu cea a vederii castelului Peleș din România pentru prima dată; senzația este de ușoară copleșire și uimire la vederea comorilor adunate într-o singură clădire. Mărimea palatului este și ea impresionantă, turul nefiind nicidecum unul scurt. Turiștii au, astfel, acces, prin intermediul ghizilor, la detalii despre viața capetelor încoronate care au locuit în camerele vizitate, câte puțin din personalitatea lor răzbătând din însuși modul de organizare.
Sute de covoare, tapițerii, tablouri și obiecte de preț din colecția imperială pot fi observate, multe dintre ele în tonuri de auriu și roșu, creând o adevarată impresie de regalitate. În ciuda aglomerării de mobilier și artă prețioasă, Palatul Schonbrunn este decorat cu foarte mult bun gust, astfel încât nu epatează mai mult decât ar trebui. De fapt, întreaga experiență este una profund estetică și amestecată cu un iz de istorie.
De aceea, nu este surprinzător deloc faptul că împrejurimile palatului sunt mereu înțestate de turiști din toată lumea, de la est-europeni și americani, la clase întregi de copii japonezi. Turnul Babel este situat din când în când la Schonbrunn. Ghizii se descurcă însă bine în majoritatea limbilor cunoscute, iar meterialele scrise și suvenirele sunt, la rândul lor, adaptate multiculturalismului.
Însă, chiar și fără intrarea în Palatul Schonbrunn (la care se pot face programări pe internet, de unde se pot cumpăra și biletele, dacă e nevoie), experiența vizitării domeniului merită încercată. Parcul din jurul palatului poate fi vizitat gratuit, iar vizita în mod sigur nu se va sfârși repede. Domeniul este extrem de întins, însă, cu toate acestea, îngriit până la perfecțiune.
Iarba este tăiată și de un verde proaspat, aleile sunt mereu curate și plăcute pentru plimbare, iar fântânile arteziene, mici oaze de sălbăticie în care se întâlnesc broscuțe și pești. Din când în când, se mai lasă câte o rață sălbatică din zbor. Contra unor taxe modice, se poate vizita labirintul care, deși nu este foarte complicat, poate da bătăi de cap o vreme. Cei care pot ieși mai repede îi pot direcționa și pe ceilalți de pe o platformă mai înaltă.
Parcul imens ce înconjoară Platul Schonbrunn din Viena include multe alte atracții, pentru toate gusturile și vârstele, de la ruine romane, la un muzeu și o gradină botanică. Spectaculoasă este grădina zoologică, una dintre cele mai vechi de pe continent. Nici măcar 4 ore de mers încontinuu nu sunt suficiente pentru a vedea tot ce poate oferi. Speciile sunt extreme de diverse, iar spațiul oferit animalelor, destul de larg, astfel încât nu par deranjate de grupurile de privitori.
Sunt reproduse inclusiv ecosisteme întregi, precum cel ecuatorial cu tot cu umiditatea de 80% din aer, ceea ce face urcarea celor câteva scări o adevărată provocare. Și, în final, se poate trece și printr-o “peșteră” luminată doar de câteva becuri albastre unde se pot observa zburând lilieci, uneori chiar atingând părul vizitatorilor. Domeniul Schonbrunn chiar are câte o experiență pentru fiecare.