Daca esti adeptul distractiei alaturi de prieteni sau daca doresti sa petreci clipe de neuitat impreuna cu cei dragi, dar in acelasi timp esti constrans de bugetul limitat de care dispui, te poti bucura de toate acestea petrecand un sejur in Paralia Katerini. Departe de Romania, zgomotoasa, plina de taverne si restaurante, dar si de vestigii ale civilizatiei elene, aceasta statiune poate fi destinatia perfecta pentru o vacanta reusita la un tarif acceptabil. Aici, le poti avea pe toate: plaja, relaxare, distractie, cultura. Desi pe teritoriu strain, toate acestea se imbina creand o atmosfera familiala si prietenoasa, unde te poti oricand simti ca acasa.
Paralia Katerini este situata la aproximativ 700 km de Dunare, in vestul Marii Egee, pe coasta estica a Greciei, in regiunea Pieria, cunoscuta si sub denumirea de Tara Bogata. Aceasta este pozitionata in Nord-Estul Muntelui Olymp, muntele pe care grecii antici il considerau lacasul zeilor. Distanta relativ mica, de doar 20 km intre acest munte, ce atinge peste 2.900 m in altitudine si statiunea de pe litoralul grecesc aduce un farmec aparte regiunii – in spate muntele, in fata marea si nisipul fin de sub picioare. Toate acestea creeaza un mediu idilic pentru a-ti petrece vacanta.
Paralia Katerini, tradus plaja orasului Katerini, este formata din orasul Katerini, resedinta tinutului Pieria si statiunea Paralia, aflata la 7 km de acesta. Intre ambele asezari circula zilnic curse regulate din 15 in 15 minute pentru a facilita deplasarea turistilor. Intre cele doua se afla statiunea Olympic Beach, legata de Paralia printr-o promenada, un bulevard luminat de-a lungul marii, folosit de majoritatea turistilor in plimbarile romantice sub clar de luna.
Paralia Katerini este cea mai mare statiune de pe Riviera Olimpului, fiind cunoscuta pentru plaja sa intinsa cu nisip fin, apele curate si cristaline, numeroasele taverne ce servesc mancaruri traditionale si viata de noapte. Aceasta pare a fi preferata celor mai multi. Aici, poti alege dintr-o gama variata de hoteluri, vile, te poti plimba ore in sir in magazinele cu suveniruri si haine, sau poti degusta faimosul tzaziky sau souvlaki. Sosul aromat cu castraveti, iaurt, usturoi si marar, sau frigaruile de pui marinate in lamaie, fac deliciul oricarei mese servite la una dintre tavernele de pe faleza.
Daca decizi sa te cazezi aici, poti alege de la vile de 2* cu chicineta in camera la care poti gati oricand alimentele achizitionate de la supermarketul de dupa colt, pana la hotelurile de 4* care ofera cazare in camera luxoase, spatioase, piscine si doua mese pe zi. In Paralia Katerini se gaseste singurul hotel de 5* din toata regiunea. Mediterranean Village ofera servicii de masa in regim demipensiune si pune la dispozitia clientilor o serie de facilitati specifice standardului sau. Tarifele variaza si ele in functie de numarul de stele ale unitatii de cazare. Astfel, daca la o vila poti plati in jur de 90 euro pentru un sejur de 7 nopti la inceputul sezonului estival, la un hotel de 4*, preturile urca pana la 350 euro pentru 7 nopti de cazare cu doua mese incluse pe zi.
Olympic Beach, situata la doar 3 km de Paralia Katerini, este o statiune relativ noua, cunoscuta ca avand una dintre cele mai bune plaje. Motiv pentru care a fost desemnata cu premiul Blue Flag pentru calitatea si curatenia acestora. Nisipul fin, lipsa pietrelor, intrarea lina in apa, lipsa animalelor marine periculoase, temperaturile ridicate inregistrate in mare, fac din aceasta o statiune preferata de familisti. Aici nu se gasesc atat de multe magazine sau restaurante. Tavernele sunt mai putine, iar parcul de langa plaja reprezinta elementele esentiale pentru o vacanta linistita, departe de zgomotul vietii de noapte. Unitatile de cazare preponderente sunt fie hotelurile, fie bungalow-urile.
Perla Statiunilor, asa cum mai este denumita Paralia Katerini, este apreciata de catre multi ca fiind si o destinatie de shopping. Piata Elefthenas din Katerini este intesata de magazine cu blanuri, bijuterii si suveniruri care te indeamna sa cheltui sume considerabile, nu de alta, dar pentru a compensa tarifele mici de cazare, transport si mancare.
Ca orice statiune turistica, in Paralia Katerini poti gasi un numar mare de agentii de turism care iti pot oferi excursii optionale pentru a vizita obiectivele turistice din imprejurimi. Preturile variaza de la 20 euro la 100 euro, in functie de ce alegi. Poti face o deplasare la Thessaloniki, situat la doar 70 km de Paralia, daca esti interesat de o alta runda de cumparaturi. Poti face o excursie la orasul antic Dion din secolul al 5-lea I.H pentru a vizita siturile arheologice. De asemenea, te poti incumeta sa alegi sa mergi la Manastirea Meteora, sau de ce nu, o drumetie pe muntele Olymp. Daca intr-adevar ai mai mult timp la dispozitie, poti face o excursie de o zi in Atena pentru a vizita relicvele Greciei Antice. Insa daca iti place mult soarele si distractia si tinzi putin spre romantism, poti opta pentru o croaziera spre insulele Skyathos, cunoscute pentru frumusetile sale naturale.
Sunt multe de facut in Paralia Katerini. Multi se plang de lipsa de timp, insa sunt si cativa care ar fi preferat sa nu fi revenit in aceasta statiune. Regiunea a aparut de mult timp pe piata turistica din Romania ca o destinatie turistica. Fluxul de turisti romani, dar si bulgari a fost in continua crestere. Numarul vilelor si a hotelurilor s-a marit de la o zi la alta. Unii considera ca statiunea a devenit mult prea mica pentru toti turistii. Strazile au devenit aglomerate, iar plaja, desi lunga, a devenit neincapatoare pentru sutele de sezlonguri si cearsafuri etalate la soare.
Altii sunt de parere ca romanii s-au atasat atat de tare de statiune, incat aceasta a inceput sa semene din ce in ce mai mult cu Mamaia sau Eforie Nord. Romanii sunt peste tot, pe strada, la receptiile hotelurilor, in supermarketuri, in magazinele de suveniruri, iar manelele se fac din ce in ce mai auzite pe insorita plaja greceasca. Poate ca si tarifele mici au reprezentat un factor important in deplasarea anuala a unui numar atat de mare de turisti romani in Paralia Katerini. Apa Mediteranei e mai curata si mai calda decat cea a Marii Negre, nisipul e mai fin si mai auriu, conditiile de cazare sunt mai bune, tarifele sunt oarecum mai mici, iar gazdele, foarte primitoare.
Desi nu si-a pierdut din splendoarea de alta data, desi inca se simte aerul rece si proaspat venit dinspre Muntele Olymp, poate ca totusi e cazul sa mai exploram si alte colturi minunate ale peninsulei grecesti.