Situat în oraşul Croome D`Abitot din districtul Worcestershire, Croome este, fără doar şi poate, unul dintre cele mai frumoase parcuri din Anglia. Acesta a fost conceput de către peisagistul Lancelot Brown în anul 1750 pentru George William Conventry, al 6-lea conte din familia Conventry. Totodată, în grădină, se regăsesc clădiri construite în stil clasic, care au fost concepute de James Wyatt, Robert Adam şi de Brown însuşi. Lancelot `Capability` Brown a creat Parcul Croome pentru a oferi o privelişte încântătoare din interiorul Casei Croome. Timp de câteva decenii, capodopera lui Brown a reprezentat un model , atât pentru arhitectură, cât şi pentru peisagistică.

Parcul Croome1

George William Conventry şi Brown au legat o prietenie de lungă durată. De altfel, contele l-a susţinut pe Brown de-a lungul carierei sale. După moartea lui Brown din anul 1783, contele a ridicat un monument în cinstea vechiului său prieten, alături de care a creat conceptul peisajului.

Frumuseţea Parcului Croome stă, atât în statuile şi clădirile maiestoase, cât şi în palatul din centru. Însă, departe de centrul parcului, se afla câteva structuri interesante, care conferă o imagine largă asupra întregului parc. Acestea sunt: Turnul Pirton, Turnul Panorama, Dunstall Castle şi Parcul Seat.

Turnul Pirton este o construcţie ce imită un castel şi este situat în partea de nord a Parcului Croome. Clădirea a fost concepută de James Wyatt şi construită în anul 1797 de către William Stephens. În prezent, turnul este într-o condiţie jalnică.

Turnul Panorama este o altă construcţie interesantă aflată în Parcul Croome. Acesta este situat în zona numită Kinght`s Hill. La fel ca şi Turnul Pirton, acesta era utilizat pentru observarea împrejurimilor. Clădirea a fost construită de către James Wyatt, pe baza conceptului lui Robert Adams. Turnul are o formă circulară, cu scări ce conduc către o platformă.

Parcul Croome11

Castelul Dunstall este proiectat de către Robert Adams în jurul anul 1766. Acesta se află într-o condiţie deplorabilă, fiind dărâmat aproape în întregime.
Unul dintre principale puncte de interes ale parcului este lacul artificial împreună cu cele două insuliţe din mijlocul acestuia. Brown a conceput acest lac pentru a crea o continuitate a raului Severn. În realizarea acestuia, solul mlăştinos din zonă a creat câteva probleme, însă, pentru a păstra apa curată, Brown a tapat pereţii lacului cu argila. Pentru a traversa lacul, Brown a conceput un pod chinezesc, care se afla în pefecta armonie cu peisajul. În preajma lacului, în secolul al XVIII-lea, a fost descoperită o peşteră încrustată iniţial cu diverse pietre semi-pretioase.

Una dintre cele mai mari clădiri din Parcul Croome este Templul Greenhouse. Acesta din urmă a fost conceput de către Robert Adams în anul 1760 şi adăpostea colecţia de plante exotice a contelui. Pe timp de iarnă, interiorul templului era încălzit de un cuptor construit din cărămidă, aflat în spatele clădirii. Aerul cald ajungea în clădire prin spaţiile goale din podea, asemenea instalaţiei romane de încălzire cu aer cald numită hipocaust.

Citește și:  Manastirea Pesterilor din Kiev: Obiective turistice Ucraina - Kiev

Nu departe de Templul Greenhouse, se află biserica Sfântă Maria Magdalena, construită de Capability Brown, în locul unei vechi biserici medievale. Biserica este decorată cu monumente ale memrbilor familiei, în mod special a soţiei contelui, Maria, considerată una dintre cele mai frumoase doamne din vremea respectivă. Pe lângă toate acestea, în parc, se regăsesc şi alte structuri precum: Rotundă (o clădire circulară sub formă de dom din apropiera Palatului Croome), The Park Seat (construit în 1770 şi cunoscut sub numele de The Owl`s Nest), The London Arch, London Lodge, The Worcester Lodge (o poartă probabil concepută de Wyatt în anul 1801).

Accesul către Parcul Croome este facilitat de diverse mijloace de transport. Turiştii pot merge cu trenul de la staţia Pershore, ori, pot lua autobuzul de la staţia Worcester. De asemenea, autorităţile oraşului au pus la dispoziţie două autobuze, care circulă pe ruta Ladywood şi Rebecca.

Parcul Croome111

Programul de vizită al Parcului Croome se schimbă în fiecare lună, de aceea, este recomandat ca, înainte să se pornesca la drum, turiştii să verifice site-ul oficial al parcului. Preţul biletelor de acces diferă în funcţie de categoria de vârstă şi arealul care urmează să fie vizitat. Astfel, preţul unui bilet standard, pentru o persoană adultă, ce doreşte să viziteze întreg parcul, este de 8.60 lire, pentru copii de 4.20 lire, preţul biletului family este de 21.30 lire, iar preţul pentru grupurile formate din adulţi este de 7.30 lire pentru o persoană. Recent a fost implementat un program prin care turiştii pot face donaţii. Totul este extrem de simplu, vizitatorii care doresc să facă acest lucru trebuie doar să achiziţioneze biletele din catergoria Gift Aid, care au un adaos de 10 cenţi pentru fiecare liră. Astfel, biletul pentru o persoană adultă costă 9.50 lire, pentru copii 4.70 lire, iar biletele family costă 23.50 lire.

Râurile şi lacurile făcute de mâna omului, animalele ce se bucura de iarbă crudă de la baza monumentelor pseudo-antice, păşunile nesfârşite, gloria şi excentricitatea fantastică cu care este amenajat întregul parc, toate acestea fac parte din cadrul natural oferit de Parcul Croome. În centrul tuturor acestor lucruri, regăsim reşedinţa Croome, una dintre puţinele case pe care însuşi Brown le-a conceput. Reşedinţa este un exmplu relevant al stilului Palladian, bazat pe conceptele lui Andrea Palladio, unul dintre cei mai renumiţi arhitecţi italieni ai secolului al XVI-lea, care a imitat, la rândul său, arhitectura Romei antice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.