Parcul istoric Sukhothai din Thailanda se intinde pe 70 de kilometri patrati si constituie o capodopera a primului stil arhitectural siamez. Sukhothai este reprezentativ pentru prima perioada a artei siameze si pentru crearea primului stat thailandez. La inceputul secolului al 12-lea, un popor din Yunnan, China, s-a stabilit in regiunile nordice ale statului Khmer. Cunoscut sub numele de Thai (care inseamna oameni liberi), locuitorii sau s-au organizat in comunitati mici. Un print thailandez s-a casatorit cu o femeie khmera, iar apoi s-a razvratit impotriva puterii centrale si a creat primul stat siamez, pe care l-a numit Sukhothai dupa numele capitalei sale.

Parcul istoric Sukhothai1

Regatul Sukhothai a fost infloritor in perioada cuprinsa intre secolele 13 si 14. Teritoriile pe care se intindea acest regat cuprindeau vaile raurilor: Moei, Yom, Ping, Nan si Pa Sak. Regatele care margineau acest teritoriu erau Pagan, in vest si Khmer, in est. Ramkhamhaeng (Rama cel Puternic), cel de-al doilea fiul al fondatorului statului, a fost unul din cei mai importanti suverani thailandezi, pentru ca el si-a exins teritoriile prin nenumaratele victorii militare. Tot el a fost cel care a inventat alfabetul siamez si a impus respectarea stricta a religiei budiste, de asemenea a instituit o organizatie militara si sociala copiata de la vecinii invinsi (Khmerii).

Se mai spune despre regele Ramkhamhaeng ca nu le cerea supusilor sai sa plateasca taxe si de asemenea ca acestia aveau voie sa faca comert cu orice doreau. Respectul cu care poporul thailandez inca il vad pe regele Ramkhamhaeng, poate fi vazut la un altar modern care se afla chiar la intrarea in parcul istoric Sukhothai din Thailanda. Aici se afla o statuie masiva a acestui erou regal, care tine o carte in mana dreapta si o sabie in mana stanga, si priveste catre admiratorii sai care aduc ofrande si se roaga spiritului sau.

Parcul istoric Sukhothai11

Marea civilizatie care a evoluat in regatul lui Sukhothai a fost un amestec de numeroase influente si traditii locale antice, dar asimilarea rapida a tuturor acestor elemente a creat in timp record, ceea ce astazi este cunoscut sub numele de “stilul Sukhothai”. Principalele centre ale regatului lui Ramkhamhaeng au fost reprezentate de 3 orase vechi, si anume: Sukhothai (capitala), Si Satchanlai (cea de-a doua resedinta regala) si Kampheng Pet. In parcul istoric Sukhothai din Thailanda se gasesc numeroase cladiri construite din caramida, cu decoratiuni din lemn si stucatura, prin arhitectura lor oferind o mare varietate si un amestec iscusit de elemente inspirate de khmeri si de singalezi.

In parcul Sukhothai din Thailanda se gasesc cladiri unde se afla camere uriase folosite pentru intalniri, unde troneaza un portret masiv al lui Buddha, precum si alte elemente specifice arhitecturii Sukhothai, care au influentat ulterior arta thailandeza. Printre grupurile statuare, primul stil thailandez se distinge de celelalte prin intermediul caracteristicilor fizice ale statuii lui Buddha, si anume: un nas lung si fin, o protuberanta asemanatoare unei flacari care se afla pe capul sau (influente singaleze), precum si o linie dubla in jurul gurii (traditie khmera). De asemenea, Buddha este adesea reprezentat in pozitie verticala (cel mai adesea mergand), hainele sale se alipesc corpului, iar atitudinea sa pare aproape aroganta.

Citește și:  Stadionul de cricket din Melbourne: Obiective turistice Australia - Melbourne

Parcul istoric Sukhothai111

Zidurile vechiului oras Sukhothai sunt formate din 3 ridicaturi concentrice din lut, spatiile dintre ele din care a fot luat lutul fiind initial santuri. Zidul din vest si cel din est au lungimea de 1400 de metri, iar zidul din sud si cel din nord au lungimea de 1810 metri. In fiecare din aceste ziduri se afla cate o poarta, portile fiind construite din laterit (sol colorat in rosu, galben sau cafeniu, rezultat prin alterarea chimica a rocilor). Santurile au fost umplute cu apa adusa din canalul Mae Ramphan ce se afla in apropiere.

In interiorul zidurilor se afla 21 de cladiri si 4 rezervoare, iar arta si stilurile arhitecturale reflecta influentele khmerilor, singalezilor, si intr-un final cele ale thailandezilor. Padurile din jurul acestui oras istoric pot fi numite paduri virgine, intrucat au fost neatinse de oameni timp de multe secole. Toate templele au fost ascunse de numerosii arbori si plante, care au trebuit sa fie taiate pentru a se putea patrunde in oras. Jungla era atat de deasa, incat era foarte usor ca oamenii sa se rataceasca. Din fericire, in anii 1960, guvernul a inceput sa-si arate interesul fata de aceste locuri, si au defrisat zona, creand astfel o noua locatie turistica importanta.

Parcul istoric Sukhothai1111

Parcul istoric Sukhothai din Thailanda se afla la aproximativ 12 kilometri distanta de orasul modern si la 427 de kilometri spre nord de Bangkok, si multe din fortificatiile sale inca pot fi vazute si astazi. Printre principalele monumente se afla: manastirea Mahathat, cu templul regal si cimitirul sau; Sra Si Wat, cu cele doua stupe (relicvarii), ale caror linii gratioase se reflecta in apa celui mai mare rezervor din oras; si un Prang impresionant (turn relicvariu tipic artei Ayutthaya), ce dateaza dintr-o perioada mai tarzie. Parcul istoric Sukhothai din Thailanda a fost excavat inca de la jumatatea secolului 20, iar in anul 1988, aceasta zona care se intinde pe 70 de kilometri patrati a fost declarat parc istoric.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.