Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş este o arie protejată din Munţii Hăşmaş, având o suprafaţă totală de 6575 de hectare. Parcul se află pe teritoriul a doua judeţe, şi anume Neamţ şi Harghita, şi a fost declarat parc naţional în anul 2000. Această arie protejată e străbătută de DN 12C, care leagă localităţile Bicaz şi Gheorgheni. Principalele atracţii turistice de aici sunt Cheile Bicazului, Lacul Roşu şi Masivul Hășmașul Mare – Piatra Singuratică.

Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș1

Cheile Bicazului sunt situate chiar în centrul masivului, fiind un punct de legătură între Moldova şi Transilvania. Au fost formate de râul Bicaz şi au o lungime de cinci-şase kilometri, fapt ce le face unele dintre cele mai frumoase şi impresionante chei din România. Pe lângă aspectul pitoresc, aceste chei includ câteva obiective turistice care nu trebuie ratate.

Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş cuprinde şi Lacul Roşu, un lac de baraj natural. Se află chiar lângă Cheile Bicazului, mai exact la poalele muntelui Hășmașul Mare. S-a format în anul 1837 şi, potrivit măsurătorilor care au avut loc în 1987, are o arie de aproape 115 m², un perimetru de 2.830 m şi un volum de circa 588 m³. Aceste dimensiuni îl fac să fie cel mai mare lac montan de la noi din ţară şi este şi o importantă staţiune climaterică.

Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș12

Numele său provine de la straturile de culoare roşie prezente în Pârâul Roşu şi s-a format după ce un flanc al Muntelui Ghilcos s-a surpat. Se spune chiar că, atunci când s-a format, un pastor a fost îngropat de viu, împreună cu turma sa, lacul fiind cunoscut, în limba germană, sub numele de “Lacul Ucigaşul”.

Un alt punct turistic din Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş este Masivul Hășmașul Mare – Piatra Singuratică, aflat pe teritoriul comunei Sândominic. Se întinde pe 800 de hectare, iar cel mai înalt punct este reprezentat de Vârful Hășmașul Mare, a cărui înălţime maximă atinge 1.793 m. Turiştii pot alege aici câteva trasee, în funcţie de gradul de dificultate. Indiferent dacă este un traseu mai greu sau mai uşor, peisajele sunt spectaculoase.

Citește și:  Banca Națională a României din Galați: o edificare a istoriei economice

Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș123

În ceea ce priveşte flora, în acest parc naţional au fost identificate 1147 de specii de plante. Sunt prezente păduri de conifer, de fag, de stejar şi de carpen. Vegetaţia de pajişte şi de stâncărie ascunde câteva specii rare de flori, cum ar fi floarea de colţ, papucul doamnei sau sângele voinicului. Aceste plante au fost declarate monumente ale naturii şi sunt protejate de lege, aşa că oricine se gândeşte să-şi însuşească vreuna din aceste plante poate primi o amendă usturătoare.

parcul-national-cheile-bicazului.jpg

Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş are o faună bogată, unele specii de animale fiind rare şi chiar în pericol. Printre cele mai populare animale se număra cerbul, ursul brun, capra neagră, acvila de munte şi corbul. Speciile rare de animale sunt reprezentate de broasca cu burta galbenă, şopârla de munte, tritonul cu creastă, şarpele de alun, fluturaşul de stâncă, lepidoptere.

Ca în orice parc natural şi naţional, vizitatorii trebuie să urmeze câteva reguli simple, dar care protejează atât fauna, cât şi flora. Unele specii de plante sau animale sunt rare şi protejate şi nu trebuie perturbate. Turiştii trebuie să ţină seama de faptul că nu trebuie să rupă plantele şi nu trebuie să streseze, prin orice mijloc, animalele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.