Una dintre cele mai impresionante rezervatii naturale din lume se gaseste pe teritoriul Africii de Sud, langa orasul Beaufort West. Este vorba despre parcul national Karoo, intins pe o suprafata de peste 45.000 ha, o zona de semidesert unde animale dintre cele mai rare si specii pe cale de disparitie si-au gasit habitatul ideal.

Karoo1

Numele Karoo a fost dat de populatia indigena din zona, dar nu s-a putut descoperi semnificatia acestui cuvant. Initial, perimetrul reprezenta un adevarat paradis salbatic al pasarilor, mamiferelor si broastelor testoase. Abia dupa ce s-au convins de raritatea speciilor de animale ce conlocuiesc pe teritoriul Karoo, autoritatile au decis sa transforme zona intr-un parc national, adaugandu-i inca 7.000 de ha din terenul comunal. Astfel, in 1979 s-a deschis oficial rezervatia nationala Karoo, un punct de atractie pentru toti turistii iubitori de natura de pe intreg globul.

Unicitatea parcului national Karoo din Africa de Sud se releva la nivelul mai multor aspecte. In primul rand, animalele care traiesc aici in deplina libertate, dar si sub protectia autoritatilor, reprezinta un motiv intemeiat de a vizita rezervatia. Numarul speciilor este impresionant: 200 de specii de pasari, 60 de specii de reptile si 64 de specii de mamifere. Pe langa locuitorii obisnuiti ai oricarei rezervatii africane, in cadrul parcului national Karoo si-au gasit un domiciliu de vis si specii aflate pe cale de disparitie, precum vulturul negru (sau Verreaux), rinocerul negru, iepurele de rau sau testoasa gigantica.

Karoo11

Un experiment extrem de interesant a fost inceput in interiorul parcului national Karoo. Cercetatorii si-au luat ambitioasa sarcina de a readuce la viata o specie de zebra deja disparuta. Este vorba despre Quagga, o specie de culoare roscata, cu dungi verticale dispuse pe cap, gat si doar jumatate de abdomen. In rest, blana roscata, simpla, lipsita de dungi duce cu gandul mai degraba la o inrudire cu calul, picioarele inalte si zvelte fiind lipsite si ele de dungile tipice zebrelor. In cadrul rezervatiei Karoo, au fost alese 19 exemplare de zebra obisnuita din Namibia si Africa de Sud a caror imperechere ar trebui sa duca la obtinerea rasei Quagga. Totusi, succesul acestui experiment ar fi doar partial, la nivelul aspectului, caci in realitate noile Quagga ar semana doar fizic cu cele disparute, in timp ce ADN-ul ar ramane cel de zebra obisnuita.

In parcul national Karoo, o alta specie pe cale de disparitie, zebra de munte, a fost salvata, bucurandu-se de grija autoritatilor rezervatiei.

Printre celalalte animale care pot fi admirate aici se numara capra de munte, elanii, gnu, elefantii, cateva specii de antilope, vulpea, suricatele, felinele de preerie, maimutele, rinocerii si, evident, leii.

Karoo111

Locuitorii mai greu de sesizat, din pricina dimensiunilor reduse si a faptului ca obisnuiesc sa iasa din adaposturile proprii in special pe timp de noapte, sunt reptilele si rozatoarele, intr-un numar, de asemenea, foarte mare.

O alta particularitate a parcului national Karoo rezida in existenta a cinci specii de testoasa gigantica, extrem de rare in intreaga lume.

In cadrul parcului national Karoo, multitudinea de pasari ofera un spectacol inegalabil. O mare parte a turistilor vin aici numai pentru a putea admira si fotografia pasarile de prada, pasarile pe cale de disparitie, pasarile cantatoare si papagalii galagiosi. Printre renumitele specii de pasari ale rezervatiei Karoo se numara: prepelita de preerie, pasarea flamingo, dropia, vulturul plesuv, canarul cu cap negru, mai multe feluri de soimi, ciocarlia si vulturul negru, amenintat cu extinctia.
De asemenea, unicitatea parcului national Karoo rezida si in faptul ca aceasta rezervatie este plina de roci ce au in componenta fosile extrem de vechi, in varsta de pana la 250 milioane de ani. Sunt deja celebre fosilele de dinozauri gasite in regiunea Karoo, dar si cateva fosile mult mai vechi, apartinand unor animale stranii, reptile mamifere, care ar fi existat pe pamant inaintea dinozaurilor.

Karoo1111

Din punct de vedere geologic, rezervatia Karoo se compune din roca rosie, mal nisipos, sist silicios si soluri granulate. Vegetatia este alcatuita din arbusti pitici, tufisuri riverane, plante uscate si pasuni verzi, in functie de altitudine.

Din punct de vedere turistic, parcul national Karoo ofera vizitatorilor numeroase activitati si facilitati menite sa ii duca faima peste tot in lume. De-a lungul rezervatiei exista rute speciale care traverseaza fie adaposturile antilopelor, fie zonele animate din plin cu reptile infricosatoare, fie pur si simplu campuri deschise unde se plimba in voie elefanti, bizoni, mistreti, pantere si lei. Pentru parcurgerea rutelor, turistii au la dispozitie masini 4×4 pe care le pot inchiria fie cu sofer, fie fara. Insa la randul lor, vizitatorii trebuie sa respecte lumea in care patrund. Nu au voie sa deranjeze sub nicio forma animalele pe timpul siestei. Nu au voie sa coboare din masina. In cazul in care se apropie vreun animal, motorul trebuie oprit, iar oamenii dinauntru nu au voie sa se miste sau vorbeasca.
Pentru cei care doresc sa experimenteze viata salbatica, autoritatile parcului pun la dispozitie o mica casuta de piatra, aflata chiar in mijlocul rezervatiei.

Constructia este veche, a apartinut cu multa vreme in urma pastorilor unei ferme care in prezent a fost incorporata parcului. Locuinta este extrem de simpla si ofera conditii de-a dreptul dure; consta intr-o singura incapere cu tavan foarte jos, cuprinzand doua paturi single si doua fotolii care se pot trage in cazul in care cuplul cazat aici are si copii mici. In total, incap patru persoane, doi adulti si doi minori. Iluminatul se face cu panouri solare. Locuinta este dotata cu un mini frigider si chiar un dus cu apa calda. Rasariturile de soare compenseaza insa lipsa confortului, caci turistii cazati aici au parte de un spectacol al naturii iesit din comun, marcat de trilurile pasarilor.

Karoo11111

Pentru turistii obisnuiti cu vacantele de lux, parcul national Karoo pune la dispozitie complexe de bungalouri cu toate serviciile incluse: mic dejun, curatenie zilnica, room service, restaurant a la carte, piscina, plimbari cu ghidul, magazine cu suveniruri, club de golf – evident, contra unor tarife pe masura. In anumite regiuni ale parcului se practica si campingul, dar in conditii destul de stricte.

Vestea cea mai buna este ca, in ciuda numarului foarte mare de vizitatori, autoritatile refuza sa transforme parcul national Karoo exclusiv intr-o sursa de venituri financiare. Spre exemplu, in luna septembrie, rezervatia poate fi vizitata absolut gratuit, portile sale fiind deschise tuturor. „Protejarea mediului inconjurator este o responsabilitate a fiecaruia dintre noi, si nu doar un privilegiu al celor cu bani. Daca ne dorim ca oamenii sa considere aceasta rezervatie drept o mostenire de care trebuie sa aiba grija, atunci este necesar ca toti oamenii sa aiba acces la ea”, au explicat ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.