Parcul Naţional Munţii Măcinului este situat în nord-vestul Dobrogei, pe raza judeţului Tulcea, între Valea Dunării, Valea Luncaviţei şi înşeuarea Cerna-Horia. Cea mai apropiată localitate de limita Parcului este comuna Greci.

Munţii Măcinului reprezintă cel mai vechi sistem muntos din România, rezultat al orogenezei hercinice. Versanţii sunt abrupţi, stâncoşi, iar altitudinea variază între 7 şi 467 de metri, cel mai înalt punct fiind Vârful Ţuţuiatu. Peisajul se remarcă prin formaţiunile granitice megalitice, cu roci aflate încă în proces de dezagregare, dând naştere unor forme variate.

Parcul Naţional Munţii Măcinului are o suprafaţă de peste 11.000 de hectare, iar în cadrul lui au fost identificate 24 de habitate prioritare, printre care Rezervaţia Naturală Valea Fagilor, una dintre cele mai vechi din ţară. Regiunea se remarcă printr-o mare varietate de specii de faună şi floră, Parcul găzduind peste 1.770 de specii de plante (dintre acestea, 72 de specii sunt protejate ca fiind rare sau vulnerabile, iar 27 sunt endemice pentru regiune), 181 specii de păsări, 47 de specii de mamifere, 1.436 specii de insecte, 11 specii de reptile şi 7 specii de amfibieni.

Citește și:  Casa memorială Veronica Micle: Obiective turistice Neamţ

parcul-national-muntii-macinului.jpg

Printre speciile rare sau aflate în pericol de extincţie care pot fi întâlnite în Munţii Măcinului, se numără broasca ţestoasă, balaurul dobrogean – cel mai mare şi mai rar şarpe din ţară, dihorul de stepă, vipera cu corn, vulturul pleşuv brun, ciocănitoarea neagră etc.

Deşi se află în apropierea Deltei Dunării, Parcul Naţional Munţii Măcinului nu este foarte cunoscut din punct de vedere turistic, însă în ultima vreme aici au fost amenajate mai multe rute pentru vizitatori. În zonă, există un traseu tematic „Poveştile Măcinului”, un traseu pentru practicarea turismului ecvestru, trasee de cicloturism şi 6 trasee turistice (Traseul „Ţuţuiatu”, Traseul „Greci – Dealul cu drum – Nifon”, Traseul „Vârful Crapcea”, Traseul „Culmea Pricopanului”, Traseul „Cozluk- Valea Plopilor”, Traseul „Valea Vinului – Cerna”).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.