Parcul National Thingvellir din Islanda este un sanctuar protejat de lege si un simbol al unitatii nationale islandeze. Acest parc este unul din patrimoniile culturale cele mai importante din Islanda, unde aspectele principale ale istoriei islandeze au fost tesute inca de la inceputul asezarii fondate aici in secolul 9, pana in ziua de azi. Povestea parcului Thingvellir din Islanda, de cand s-a stabilit asezarea Althing in anul 930, ofera perspectiva asupra modului in care o comunitate s-a organizat de la zero si apoi a evoluat, in perioada vikingilor.

Thingvellir de asemenea combina intr-un singur loc un set de fenomene naturale, cu care se pot lauda doar o mana de locuri de pe pamant. Interactiunea dintre istorie si cadrul natural extraordinar, fac din parcul Thingvellir din Islanda un loc unic. Cea mai mare parte a parcului national este acoperita de lava, care provine dintr-un vulcan ce a erupt acum 10.000 de ani, iar straturile de lava se pot vedea cel mai bine in defileul Almannagja.
Din punct de vedere geologic, Thingvellir este un loc unic. Unicitatea sa geologica consta in special in faptul ca limitele placilor tectonice sunt clar vizibile pe uscat, lucru care nu se intalneste in alte zone de pe planeta. Fisurile, care sunt caracteristici ale geologiei de la Thingvellir, se formeaza acolo unde doua placi continentale se indeparteaza una de alta, in timp ce pamantul aflat intre ele cedeaza si se rupe. Valea rifturilor de la Thingvellir se poate vedea foarte bine la suprafata, si a fost data drept exemplu atunci cand era dezvoltata teoria placilor tectonice.

Thingvellir din Islanda si imprejurimile lacului Thingvellir, sunt prin urmare incredibil de valoroase ca monument geologic, nu doar pentru Islanda, ci pentru intreaga planeta. Ecosistemul din lacul Thingvellir este de asemenea unic in lume. Aici au evoluat 4 metamorfoze diferite ale sedimentelor arctice, si de asemenea in lac se regaseste o cantitate mare de pastrav, peste care este bine cunoscut pentru longevitatea si marimea sa. Acest pastrav se crede ca a fost prins in capcana in lac, la scurt timp dupa sfarsitul Epocii de Gheata, atunci cand masa terenurilor a crescut. Lacul Thingvellir este cel mai mare lac natural din Islanda, intinzandu-se pe o zona de 83 de kilometri patrati. Alte animale care fac parte din ecosistemul deosebit la acestei zone sunt: cufundarul comun (o specie americana al carei loc de imperechere in Europa este numai in Islanda); vulturul codalb; nurca si vulpea artica.
In bazinul hidrografic, precipitatiile sunt abundente. Aproximativ 9 zecimi din apa care se varsa in lacul Thingvellir trece in subteran prin intermediul fisurilor. Faptul ca lava intarita este destul de recenta, inseamna ca apele subterane absorb mari cantitati de minerale, acesta fiind unul din factorii care contribuie la diversitatea ecosistemului din lac. Datorita surparilor si formarii campurilor de lava, s-a format o mare varietate de habitate, ca de exemplu locuri de refugiu pentru pesti in fisuri, si gropi de-a lungul malului lacului. Lacul Thingvellir din Islanda este extrem de fertil si eutrofic, desi apa este foarte rece.

Aproximativ o treime din fundul lacului este acoperit cu vegetatie, iar lacul abunda in alge. De pe malurile lacului si pana pe fundul sau, au fost identificate in jur de 150 de specii de alge si plante, si 50 de specii de microorganisme. S-a descoperit ca lacul Thingvellir isi are originile acum sute de mii de ani. O alta caracteristica unica a parcului national este monumentul istoric de la Althing. Acesta este singurul loc unde se pot vedea ramasite ale structurilor administrative germanice ca: Logberg (Stanca Legii), Logretta (Consiliul Legii) si Biskupabuoir (Cabinele Episcopilor). De asemenea se pot gasi si astazi ramasite ale structurilor folosite de parlament, care dateaza din secolul 10 pana in secolul 18.
Putinii oameni care locuiesc in parcul national Thingvellir din Islanda pot fi gasiti la cele doua ferme care se afla la vest de valea riftului, care este punctul central al parcului. De asemenea exista si cateva cabine de vara in celelalte doua zone din parc. In parc, singurele companii care fac afaceri si s-au stabilit aici permanent sunt cele care ofera cazare si servicii de catering. Ruta 36 este principala legatura intre parcul national si capitala si zonele invecinate, majoritatea vizitatorilor venind pe aceasta. Exista doua motive principale pentru care oamenii viziteaza acest parc. Pe de o parte acestia vor sa viziteze locul unde aveau loc adunarile parlamentului in vremurile de demult, iar pe de alta parte, vor sa petreaca mai mult timp in aer liber si sa se bucure de frumusetea naturala a acestor locuri.
Marea majoritatea a vizitatorilor vin aici in perioada cuprinsa intre lunile iunie si august. Exista numerosi factori care au facut ca popularitatea parcului sa creasca si mai mult, in ceea ce priveste activitatile in aer liber, dintre care cele mai populare sunt: plimbarile cu barca, calaritul, pescuitul sportiv, mersul cu bicicleta, scufundarile, etc. Totusi aceste activitati ale omului au un impact destul de mare asupra mediului inconjurator din zona Thingvellir, iar cei care se ocupa de bunastarea parcului se gandesc la diferite metode pentru conservarea sa.