Colibriul gigant (Patagona gigas) este o specie uimitoare de pasăre migratoare care populează Anzii Cordilieri din vestul Americii de Sud.

Habitatul și migrația colibriului gigant

Colibriul gigant (Patagona gigas) este o pasare migratoare care traieste in Anzii Cordilieri din partea de vest a Americii de Sud, ajungand pana la altitudini de 5000 m. Uneori migreaza din Peru si Ecuador pana in Chile si Patagonia si se intoarce inapoi in Anzi.

Caracteristicile fizice ale colibriului gigant

Este cea mai mare dintre toate speciile de pasari colibri, are lungimea corpului de 20-22 cm, lungimea aripii de 14 cm si greutatea de 18-20 g. Penajul este in culori ce variaza de la gri, la maroniu si galbui, pe partea dorsala este mai inchis, iar pe cea ventrala mai luminos.

Ochii sunt mici, cu irisul de culoare neagra, picioarele sunt mici si negre, cu degete prevazute cu gheare ascutite. Coada este bifurcata, ciocul este lung si drept, adaptat perfect pentru a extrage nectarul din flori. Are varful limbii spintecat astfel incat formeaza pe ambele parti cate un tub, prin care aspira nectarul.

Pasarea zboara in fata florii, o apleaca cu ciocul in pozitie orizontala, ea fiind de obicei indreptata vertical si astfel anterele ating capul pasarii si deseori polenul se scutura pe penele sale. In momentul cand pasarea trece la floarea urmatoare, pistilul acesteia atinge polenul si astfel prin intermediul ei se realizeaza polenizarea.

Colibriul gigant (Patagona gigas)

Hrana și comportamentul de hrănire

In dorinta de a-si procura hrana pasarea executa o activitate neobosita trecand in zbor din floare in floare, asemanator albinelor si bondarilor de la noi. Aripioarele acestei pasari sunt sustinute de muschi puternici, fapt ce ii permite sa stea in aer mult timp, chiar si la altitudini mari, unde aerul este rarefiat. Hrana sa este completata si cu mici insecte.

Reproducerea și îngrijirea puilor

In perioada clocitului isi face cuibul in tufisuri sau pe ramura unui copac, uneori pe cate un cactus. Acesta are pereti grosi facuti din licheni, muschi, fire de iarba uscate prinse intre ele cu panza de paianjen. Femela depune in cuib 2 oua, pe care le cloceste singura. Dupa eclozarea oualor apar puii care la inceput au corpul acoperit cu puf.

Pasarea-mama isi hraneste puii cu hrana regurgitata din gusa, sub forma de terci, introducand ciocul direct in gatul puiului.

Colibriul gigant face parte din ordinul Trochiliformes, familia Trochilidae. Nu este o pasare in pericol de disparitie.

Conservarea colibriului gigant și amenințările la adresa speciei

Deși colibriul gigant nu este considerat în pericol imediat de dispariție, el se confruntă cu multiple amenințări. Schimbările climatice și defrișările din regiunile montane afectează disponibilitatea florilor care constituie sursa sa principală de hrană. Fragmentarea habitatului din cauza activităților umane, cum ar fi construcțiile și agricultură, limitează accesul colibriului la resursele necesare.

De asemenea, pesticidele utilizate în agricultură pot reduce numărul insectelor care completează dieta acestei păsări. Pentru a proteja colibriul gigant, sunt necesare măsuri de conservare care să includă protejarea habitatelor naturale și promovarea practicilor agricole durabile.

Video – Colibriul gigant (Patagona gigas):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.