Pesterile Callao se numara printre pesterile calcaroase din Municipiul Penablanca, provincia Cagayan din Filipine. Acestea si alte pesteri sunt situate la poalele vestice ale Muntilor Sierra Madre Nordici. Cea mai vizitata pestera este “the seven-chamber” (a saptea camera), fiind una din cele 300 localizate aici.

Callao Cave

Callo au fost desemnate forme de relief aflate sub protectie, devenind parc national in 1932, cand guvernatorul American Theodore Roosevelt Jr. a vizitat acest loc. Pe atunci avea 192 de hectare. In 2003, Departamentul al ecologiei si resurselor umane din Filipine a propus marirea acestui parc pentru a include si forme de relief din jur, ce apartineau domeniului public. Asa a ajuns ca astazi, rezervatia are peste 100 00 de hectare.

Din cele 300 de pesteri, 75 au fost cercetate si documentate (incepand din anul 1977) de Muzeul National. Cele mai accesibile si cele mai apropiate snt Callao Cave si Sierra Cave. Totusi pestera Cave ramane atractia principala acestei rezervatii, la ea fiind cel mai usor de ajuns (urcand 184 de scari). Aici se putea gasi, inainte de anii 1980, 9 camere, insa doua s-au prabusit datorita unu cutremur. Astazi raman doar 7 ce ofera o priveliste foarte intersanta (in intunericul lor intra lumina, realizand astfel o atmosfera de spectacol). Prima camera este cea mai mare (50 de metri latime si 36 inaltime), iar o alta dintre ele a fost transformata intr-o capela. In rest vizitatorii se pot bucura de formatiuni precum stalactite si stalagmite, speleoteme spectaculoase etc.

Citește și:  SAS Assegaai: Obiective turistice Africa de Sud - Cape Town

Callao Cave11

Aici s-au gasit ramasitele unui Homo sapiens care a trait acum 67 000 de ani. Mai exact a fost gasit un metatars (parte din scheletele piciorului ce se afla intre tars si falange) ce are cam 61 de milimetri. Aceasta descoperire (facuta de Armand Salvador Mijares) a intercut Tabon Man (ce dateaza de acum 47 000 de ani), devenind cea mai veche ramasita umana din Asia Pacifica. Specialistii cred ca, populatia Aetas din muntii de pe insula Luzon sunt descendentii lui Callao Man.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.