Peștele coasă (Trachipterus trachypterus) este un pește de apă sărată rar și puțin cunoscut, care trăiește în special în adâncurile Mării Mediterane, dar și în oceanele Atlantic, Indian și Pacific. Corpul său alungit și aplatizat pe lateral îi conferă un aspect unic, asemănător cu un șarpe de mare, dar dimensiunile sale sunt mai mici.

Habitatul și distribuția peștelui coasă

Această specie preferă apele adânci, de până la 600 de metri, iar coloritul său argintiu și înotătoarele roșii intense îl fac ușor de recunoscut. Adaptat pentru viața în adâncuri, peștele coasă este un prădător eficient, hrănindu-se cu pești, cefalopode și crustacee mici.

Pestele coasa (Trachipterus trachypterus) este un peste de apa sarata, care traieste in special in Marea Mediterana, dar si in Oceanul Atlantic, Oceanul Indian si Oceanul Pacific. Aceasta specie se aseamana putin cu sarpele de mare, fata de care are dimensiunea mai mica, iar trunchiul sau se ingusteaza de la cap spre coada.

Trăsături fizice și adaptări la adâncime

Un exemplar adult poate ajunge la lungimea de aproximativ 1,6 m, in cazuri exceptionale poate avea si o lungime de 3 m. Are o forma alungita si mult comprimata pe lateral, cu fata putin turtita, gura mica si fruntea inalta.

Corpul nu este acoperit de solzi, pe linia laterala prezinta 2-4 pete intunecate, pozitionate la mare distanta una de alta, iar pe abdomen doar doua. Inotatoarea dorsala este foarte lunga, se intinde pe toata suprafata trunchiului si este de un rosu intens la fel ca si la sarpele de mare.

Inotatoarele pectorale si ventrale sunt destul de mici, cele din urma au doar cate cinci raze. Coada se termina cu o inotatoare codala mica, intoarsa in sus, de culoare rosie si in forma de evantai. Intregul corp are un colorit gri-argintiu, mai inchis sau mai deschis, iar ochii sunt mari si de culoare deschisa.

Dieta și comportamentul de hrănire

Hrana sa consta din diferiti pesti, sepii, calamari si alte cefalopode. Prefera in special apele cu adancimi mari, inotand de la -100 la -600 m adancime. Ouale si larvele acestor pesti au fost gasite de cateva ori, la suprafata apei in Marea Mediterana. Datorita dimensiunii sale mari este un peste evitat de pradatori.

Pestele coasa face parte din ordinul Lampriformes si familia Trachipteridae, care cuprinde cca. 16 specii, toate foarte rare si a caror biologie este destul de putin cunoscuta.

Curiozități despre peștele coasă

Pe lângă aspectul său unic, peștele coasă a captat atenția prin câteva trăsături interesante. De exemplu, această specie poate înota atât orizontal, cât și pe verticală, adaptându-se astfel la adâncimile variate ale oceanului. Peștele coasă nu are solzi pe corp, ci o piele netedă, ce oferă un camuflaj natural în ape mai adânci, protejându-l de prădători.

Deși este solitar și foarte rar întâlnit, cei care l-au observat susțin că peștele coasă are o mișcare elegantă și lentă, ceea ce îi permite să conserve energia în mediul de adâncime. Această specie a inspirat diverse mituri marine, fiind considerată de pescari un vestitor al furtunilor și al vremii rele datorită înfățișării sale neobișnuite și a aspectului său serpentin.

Conservarea și statusul speciei

Peștele coasă este o specie rară, iar studiile despre biologia și comportamentul său sunt încă limitate. Fiind un pește de adâncime și având un ciclu de reproducere necunoscut în mare parte, această specie nu este intens pescuită, însă degradarea habitatului oceanic și poluarea pot reprezenta factori de risc pentru populația sa.

Poluarea cu plastic și deșeuri marine, precum și schimbările climatice ce influențează temperaturile și distribuția planctonului pot afecta direct dieta și habitatul peștelui coasă. Fiind parte din lanțul trofic al adâncurilor, peștele coasă are un rol important în menținerea echilibrului în ecosistemele marine și protejarea acestuia este crucială pentru sănătatea oceanelor.

Video – Pestele coasa (Trachipterus trachypterus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.