Pisanosaurus, un dinozaur erbivor din Triasicul superior, este considerat unul dintre cei mai mici și mai primitivi dinozauri descoperiți până acum în Argentina.
Descoperirea fosilelor de Pisanosaurus
In era Mezozoica, in Triasicul superior si-au facut aparitia primii dinozauri erbivori, mai ales pe meleagurile argentiniene din America de Sud. Dintre acestia cel mai mic dinozaur care semana cu o pasare era Pisanosaurusul – care avea aproximativ 90 cm lungime si cantarea 4 kg.
Structura corpului și adaptările fiziologice
Din acest grup de dinozauri erbivori primitivi este cunoscuta o singura specie – Pisanosaurus mertii – pe baza ramasitelor sale fosile, partiale, care au fost descoperite in Hoyada de Las Lajas, la cca. 60 km de Ischigualasto-Argentina, in anul 1964. Acest animal preistoric a trait cu aproximativ 225 milioane de ani in urma si a fost descris de catre paleontologul argentinian Rodolfo Casamiquela, in anul 1967.
Scheletul sau este incomplet, el include cateva fragmente: o mandibula cu 12 dinti, o parte din coloana vertebrala, tibia dreapta lunga de 12 cm, un femur incomplet si cateva parti din artere.
Analizand fosilele acestui Pisanosaurus, cercetatorii au concluzionat ca era mic si cu o constitutie subtire, avea aproximativ 30 cm inaltime, bazinul sau incomplet semana cu cel al dinozaurilor primitivi erbivori saurischieri cu cioc, de aceea se credea ca acest dinozaur ar fi fost unul dintre primii ornitischieri (un ordin mai vechi al dinozaurilor care se hraneau cu plante).
O alta particularitate a acestui animal erau dintii maxilarului, puternici si compacti, aranjati alaturi de un rand de masele laterale si perfect adaptati astfel incat sa mestece cu usurinta plantele mai tari, tipice zonei semiaride in care a trait. Pozitia labelor (cu degete lungi si gheare ascutite) si forma picioarelor arata ca era un animal biped, unul din primii ornitischieri.
Principalii prădători și strategii de apărare
Membrele posterioare erau foarte lungi comparativ cu cel anterioare, fapt ce arata ca era un foarte bun alergator, mai ales cand era nevoit sa fuga de pradatori. Dusmanul sau cel mai mare era dinozaurul Herrerasaurus – un fioros carnivor care masura 5 m si cantarea aproximativ 100-350 kg. Ramasitele acestuia au fost descoperite tot in Argentina si dateaza din aceeasi perioada a Triasicului superior.
Dinozaurul Pisanosaurus face parte din ordinul Ornithischia si familia Pisanosauridae.
Compararea cu alte specii erbivore din Triasic
În aceeași perioadă geologică, Triasicul superior, diferite specii de dinozauri erbivori își făceau apariția pe toate continentele, fiecare adaptându-se la propriul mediu. Pisanosaurus este considerat unul dintre primii membri ai ordinului Ornithischia, ordinul dinozaurilor erbivori care a dat naștere unor familii faimoase precum Stegosauria și Ceratopsia.
Spre deosebire de dinozaurii erbivori care au apărut ulterior, Pisanosaurus avea o structură relativ ușoară și un mod de deplasare biped, ceea ce îi conferea o mobilitate sporită în fața prădătorilor. Din această perspectivă, Pisanosaurus este văzut ca un precursor al adaptărilor complexe care au apărut la erbivorii mai mari din Jurassic și Cretacic, evoluție care a favorizat supraviețuirea speciilor într-o lume dominată de mari prădători carnivori.