Platoul Bolaven este o regiune aflată în sudul Republicii Laos, în nord-estul provinciei Champasak, care este faimoasă pentru solurile fertile, climatul răcoros dar plăcut, fabuloasele cascade şi plantaţiile de cafea. Platoul Bolaven este situat pe un vulcan ce a erupt cu mult timp în urmă, acum câteva milioane de ani. De asemenea, în preajama platoului se află două provincii recunoscute pentru producţia de cafea de cea mai bună calitate. Platoul se află la o altitudine ce variază între 850 de metri şi 1350 de metri peste nivelul mării, fapt ce conferă o oarecare siguranţă a locuitorilor.
Însă, de-a lungul timpului, Platoul Bolaven a trecut prin câteva perioade, care şi-au pus amprentă, atât asupra mediului, cât şi a locuitorilor. Cele mai nefaste evenimente au fost constituite de colonizarea zonei de către francezi, revolta Phu Mi Bun şi războiul din Vietnam. Fiecare dintre evenimentele de mai sus, şi nu numai, au oferit acestei zone o importanţă aparte şi un caracter unic. Exploatarea intensă a zonei a început odată cu sosirea francezilor la începutul secolului al XX-lea, când aceştia au profitat de solul prielnic şi au început să planteze arbori de cafea, bananieri şi arbori de cauciuc.
Pe lângă producţia de cafea de calitate superioară, Platoul Bolaven este apreciat şi din punct de vedere turistic. În prezent, Cascadele şi triburile atrag, de la an la an, din ce în ce mai mulţi vizitatori curioşi şi dornici să experimenteze un stil de viaţă alternativ.
Cel mai mare grup etnic al Platoului Bolaven este reprezentat de laveni, de unde vine şi denumirea de Bolaven, care semnifica casa lavenilor. Alte grupri etnice ce convieţuiesc cu lavenii sunt cei ce vorbesc Mon-Khmer, mai concis Alak, Katu, Tahoy şi Suay. Triburile Katu şi Alak se diferenţiază de celelalte fiindcă îşi construiesc locuinţele în formă de cerc. O altă particularitate a acestora este constituită de faptul că aceştia sculptează sicrie, cu mult timp înainte de moarte, pentru fiecare membru al familiei. Până la momentul decesului unui membru al familiei, acestea deopozitate sub locuinţe, ori sunt întrebuinţate pentru depozitarea cerealelor. Cât despre membrii tribului Suay (care se autointitulează Kui), este cunoscut faptul că aceştia sunt cei mai buni dresori de elefanţi. Membrii tribului Suay întrebuinţează elefanţii pentru pregătirea solului pentru cultivare şi pentru transportarea lemnului.
Membrii triburilor Katu, Alak şi Laven sunt uşor de diferenţiat datorită tatuajelor specifice, purtate de femeile tribului. Însă, atât aceste tradiţii străvechi, cât şi influenţa Laoista îşi pierd din ce în ce mai mult autoritatea culturală. Triburile Katu şi Alak se află în partea vestică a Platoului Bolaven, între Pakse şi Paksong.
Pe Platoul Bolaven se regăsesc nenumărate cascade, însă cele mai spectaculoase sunt Tad Lo şi Taat Fang. Cascadele Tad Lo sunt situate la aproximativ 93 de kilometri de Pakse, şi reprezintă una dintre cele mai populare atracţii turistice. Vegetaţia ce înconjoară cascadele creează un cadru luxuriant, menit să fascineze fiecare turist. Mai mult de atât, în această zonă poate fi admirată cea mai mare cascadă din Laos, aceasta are o înălţime de 120 de metri, şi se numeşte Taat Fang sau Dong Hua Sao.
De-a lungul timpului, această zonă mirifică, a devenit o adevărată oază de pace, unde armonia şi spiritul liber se contopesc, oferind o experienţă care te lăsa fără cuvinte.