Pliozaurii au fost reptile marine perfect adaptate la mediul acvatic. Au trait in marile nordice din perioada Jurasicului si Cretacicului, in era Mezozoica. Aveau corpul aerodinamic si patru inotatoare foarte lungi si puternice, cu ajutorul carora inotau cu viteza si parcurgeau distante mari in cautarea hranei.
Unele specii aveau lungimi de 2-3 m iar altele erau uriase de 6-10 m sau chiar de 10-25 m. Liopleurodonul este cea mai mare specie descoperita pana in prezent, probabil ajungea la lungimea de 25 m.
O particularitate a Pliozaurilor era botul extrem de lung sustinut de gatul scurt si musculos. Aveau falcile mari si puternice, inzestrate cu dinti ascutiti, de diferite marimi.
Ochii foarte mari erau pozitionati la distanta considerabila unul de altul astfel incat reptila putea vedea suficient de bine si la adancimi mari unde luminozitatea era redusa. Fiecare ochi era protejat impotriva presiunii apei de cate un inel osos, caracteristic si anumitor vertebrate care traiesc in zilele noastre.
Pliozaurii erau reptile vivipare care se imperecheau in apa si apoi femelele nasteau pui vii, fiecare pui era expulzat cu coada inainte pentru a nu exista pericolul de inec. Fiind animale carnivore mari, inotatori excelenti, cu falci puternice si dinti mari si ascutiti, reuseau sa vaneze pesti mari cartilaginosi, crocodili marini, amoniti, dar si alte specii de reptile acvatice cum sunt Ichtiosaurii. De asemenea, se hraneau si cu specii bentonice, cefalopode si crustacee.
Numele de Pliosaurus a fost ales de paleontologul Richard Owen in anul 1841. Acesta considera Pliozaurii ca fiind o veriga de legatura intre plesiozauri si crocodilieni (cuprindeau crocodili, caimani, gaviali si aligatori).
Din speciile de Pliozauri fac parte: Peloneustes, Pliosaurus, Liopleurodon, Brachauchenius, Kronosaurus, Simolestes, Umoonasaurus si multe altele.