Frumusețea Poloniei este divizată între orașele vechi pe care le găzduiește și peisajele sălbatice din parcurile naționale și rezervațiile naturale. Situată în centrul Europei, Polonia este o detinație turistică promițătoare, oaspeții săi fiind bine primiți în țara lui Frederick Chopin, chimistei Marie Curie și astronomului Copernic.

Centrul Poloniei este împărțit între terenurile joase din nord și cele înalte din sud, ce includ zona calcaroasă Krakow-Wielum, grote și castele medievale. În sud se afla Munții Carpați și Tatra, care oferă facilități pentru diverse sporturi. În Munții Tatra se află un centru pentru alpinism și sporturi de iarnă, care oferă o atmosferă de poveste – case din lemn și localnici care încă mai folosesc portul tradițional.

peisaj Polonia

Este imposibil de afirmat cu exactitate cine sunt strămoșii polonezilor moderni. Se pare că aceștia locuiau undeva în Eurasia și erau urmași ai slavilor. În a doua jumatate a secolului al X – lea, aceste triburi au format Polonia care, a devenit în scurt timp, putere regională. Apoi au urmat aproape două secole de lupte interne și declin. După restaurarea regatului polonez în anul 1320, cu orașul – capitală, acesta a reușit să domine jumătatea de est a Europei.

Războaiele devastatoare continue din secolele al XVII – lea și al XVIII -lea au secătuit puterea Poloniei care, în cele din urma, a sfârșit împărțită între imperiile vecine – Rusia, Austria și Prusia. În anul 1918, Polonia și-a recâștigat suveranitatea.

Varsovia

Cursul istoric format se reflectă în Polonia de astăzi. În Varșovia, centrul istoric a fost renovat după planurile originale, utilizându-se picturi din secolele al XVII – lea și al XVIII – lea. Muzeul Revolta Varsoviei oferă experiențe educaționale utilizând filmele, mărturii și artefacte din vremurile în care locuitorii Varsoviei erau activiști ai mișcării de rezistență.

În centrul istoric al Cracoviei se află cea mai mare piață din Europa și clădirea primariei, care a fost transormată, în secolul al XIX – lea, dintr-un centru comercial din secolul al XIV – lea.

Cracovia

Tot în Cracovia, se poate vedea Universitatea Jagiellonski, întemeiată în anul 1364, una dintre cele mai vechi universități din Europa. În fostul cartier evreiesc Kazimierz se afla Sinagoga Remuh.

poarta Cracoviei
poarta Cracoviei

Poarta Cracoviei, construită la sfârșitul secolului al XIV – lea și reconstruită în anul 1782 este considerată un simbol arhitectural al orașului Lublin și este intrarea principală în centrul istoric. De asemenea, adăpostește un muzeu de istorie, „Muzeul de Istorie din Cracovia” care a fost realizat prin alipirea a trei case construite în stil gotic în Piața Principală.

Turiștii pot să seleteze dintr-o multitudine de activități; pot vizita conacul în care s-a născut Frederick Chopin, în Zelazowa Wola, la 53 de kilometri de Varșovia; pot vizita piața în stil renascentist din Zamosc, unul dintre multele locuri din Polonia listate ca patrimoniu mondial de către UNESCO. Pentru vizitarea celei mai mare biserici gotice din lume, bazilica Sf. Maria urmează drumul către Gdansk. Stațiunea de litoral din apropiere, Spot, are cel mai lung ponton din Europa, de aproximativ 500 de metri. La scurtă distanță se află peninsula Hel, regiunea lacurilor Kashubian și castelele teutonilor de la Malbork și Gniew. Castele sunt un exemplu unic de fortăreață medievală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.