Care este esența istoriei? Care este rolul ei? Ce semnificații poartă? Sunt câteva întrebări ce, deseori, apar atunci când are loc o coliziune a trecutului cu prezentul. Istoria oferă un sentiment de aparteneță și înscrie în circuitul temporal evenimente care au ajutat la formarea prezentului, evenimente care au marcat atât de puternic cursul evoluției, încât sunt și astăzi, pe buzuele oamenilor, sub forma legendelor.
Un astfel de „pasaj” istoric este „Drumul Mătăsii” ce a reprezentat o serie de rute interconectate ce au trecut prin Asia de Sud între Xi’an-ul de astăzi, China de azi înspre Turcia, Siria și alte destinații ale Asiei Mici. „Drumul Mătăsii” reprezintă, mai precis, o împletitură de drumuri de caravană, ruta principală legând Bazinul Mării Mediterane cu estul Asiei.
Acest drum a favorizat fluxul schimbului de mărfuri, consolidând și contractele diplomatice și culturale dintre civilizații. Negustorii conduceau, din China până la Roma, caravanele de cămile încărcate cu mătase și mirodenii. Pe această rută, se ridicau orașele Bukhara și Samarkand care, alături de Khiva, întregeau un splendid tablou copleșitor prin complexitatea frumuseții lor.
Teritoriul actual al Uzbekistanului este mărturia unui trecut prolific. Așadar, pasionați ai istoriei, ai izului timpurilor trecute și pline de însemnătate pot vizita orașele Uzbekistanului și comorile lor – Tashkent, Bukhara, Samarkand și Khiva- poziționându-se la intersecția dintre trecut și prezent. Descoperirile sunt uluitoare.
Tașkent
După cucerirea Imperiului Rus, în anul 1867, Tașkent s-a divizat în orașul nou, cel rusesc și cel vechi, tradițional. La granița dintre ele, pe de-o parte și pe-alta a vechiului canal Ankhor, s-a format centrul modern al orașului, cu clădiri administrative și edificii publice. Orașul este recunoscut pentru frumoasele piațete acoperite și bazaruruile permanent aglomerate de turiștii zgomotoși.
În Uzbekistan, sunt păstrate multe dintre tradițiile ce contribuie la formarea unei atmosfere unice. Femeile încă îmbracă veștmintele din mătase „ikat”, cu linii și culori vii, iar bărbații în vârstă sunt îmbrăcați în hainele lor lungi, capul fiindu-le acoperit cu un fes din portul tradițional. Vechea capitală Tașkent a fost distrusă de dezastrele naturale și războaiele istorice inevitabile, fiind reconstruită după cutremurul din anul 1966.
Orașul modern, cu piețe expansive, precum Amir Timur și Piața Independenței, dispune de muzee interesante, ca cel de „Istorie a Poporului Uzbek”, cel mai mare din Asia Centrală. Acesta adăpostește 250.000 de artefacte ce aparțin Epocii de Piatră, până în prezent. „Muzeul de Artă”, cu covoare și antichități preislamice, al cărui patrimoniu a fost îmbogățit datorită unor donații ale muzeelor din Moscova și Sankt Petersburg poate fi vizitat tot aici. În orașul vechi se poate vizita moscheea „Juma”.
Samarkand
Drumul care duce către Samarkand este presărat de câmpuri de bumbac pe care se întâlnesc doar câțiva comercianți de fructe. Numele său semnifică „loc de întâlnire”, ilustrând poziția sa la granița dintre lumea turcească și cea persană. Orașul este bogat în monumente istorice, fiind proclamat de UNESCO, în anul 2001, un punct de întâlnire al cultruilor și sit al Patromoniului Mondial.”
Orașul este contemporan cu Roma, perioada sa de înflorire fiind între 1366 și 1405 în perioada lui Tamerlan sau Timur Lenk, stră- strănepotul lui Genghis Han. Orașul a fost transformat în imperiul lui Timur, imperiu ce se întindea până în India. „Registan” rămâne locul istoric. Era numit „piața de nisip” și absorbea rapid sângele în timpul execuțiilor.
Sub bolta cu caneluri, sălbaticul războinic se odihnește alături de prezența maestrului său spiritual și de fiii săi. Tot aici, se află și mausoleul lui „Qutham In Abbas”, vărul lui Mahomed și mausoleul-moschee al lui „Tauman – Aqa”, una dintre soțiile lui Timur. Moscheea și mausoleul „Bibi Khanum” sunt dedicate soției chinezoaice a lui Tamerlan.
Observatorul lui Ulugh Beg este singurul lucru ce a putut fi salvat din tot ceea ce a însemnat construcție științifică importantă a lumii medievale. Lângă săpăturile din Afrasiab, se găsește mormântul marelui Profet Daniel. În patria lui Timur sunt somptuoasele ruine ale „Palatului Alb” ce a aparținut suveranului și în fața căruia veghează statuia sa impunătoare.
Piața care aparține localității este zgomotoasă și colorată, plină de mirodenii, smochine, curmale și produse de artizanat, la prețuri excelente pentru localnici, dar și pentru turiștii care nu vor să se întoarcă acasă fără un important suvenir, ce indică suflul local. Din reședința lui Tamerlan, se păstrează imensele ruine ale portalului din cărămidă, decorat cu plăci de faianță albastre. Tot aici, mai pot fi vizitate mausoleul lui „Dorus Siadad”, moscheea „Kok Gumbaz” și mausoleul lui „Jahangir”, un nepot al lui Tamerlan.
Bukhara
De la Samarkand la Bukhara se poate ajunge traversând deșertul Kăzălkum. Drumul șerpuiește printre coline aride, iar vizitatorul rămâne uimit de traseul care duce către o miniatură orientală, cum este „Bukhara”.
Cetate sfântă a Islamului, ea are o moschee pentru fiecare zi a anului. Izul ei, inevitabil, indică frumusețe și spiritualitate prin cupolele sale albastre și minaretele sale. Aici, se află minaretul „Kalon” din care erau aruncați cei osândiți la moarte. Bukhara înseamnă, în același timp, măiestria țesăturilor de covoare ce se află sub egidabazarului local. Madrasa „Abdul – Aziz Khan” merită vizitată pentru decorațiile bogate, dar care au o iconografie diferită de cea clasică, formată din vase, flori, păsări cu cap de șarpe și păsări phoenix, inspirate din vechea Indie a Mogulilor.
Khiva, capitala vechiului Khorezm
În orașul Khiva se află fortăreața „Kunya Ark”, un muzeu în aer liber. Primitor cu turiștii încântați de superba îmbinare a urbanizării, în trecut, constituia teroarea instituită de ferocii Hani, poporul cel mai numeros dintre popoarele chineze. Localitatea se împarte în două zone: orașul exterior și cel interior, separate de un zid.
În fiecare oraș, se găsesc magazine și tarabe care vând localnicilor bucăți din cultura locală, precum: genți brodate, pânze decorative din bumbac, brodate cu fir de mătase, piese de ceramică, covoare din mătase, cele mai căutate fiind în piața Registan din Samarkand.
Turiștii pot reface o parte din drumul mătăsii, într-un circuit al Uzbekistanului. Ei se pot bucura de felul în care istoria „ a modelat” un prezent, asemenea daltelor care sculptează în marmură o operă nemuritoare.