Este situata intre Marea Mediterana si Oceanul Atlantic, locul unde “Casa de piatra” chiar exista, vinul de Porto este emblema nationala…ati ghicit este vorba desigur de Portugalia. Una dintre tarile Peninsulei Iberice care are cu ce uimi vizitatorii si cu ce ii face mandrii pe cei ce o locuiesc. Multe de vizitat si multe de descoperit sunt aici, asa ca pas cu pas vom vedea ce are de oferit acest loc vechi din batrana Europa.

Lisabona11

Am mentionat deja de una dintre atractiile din aceasta tara si anume Casa de piatra. Poate parea ciudat, dar aceasta chiar este o casa de piatra, nu una ce este sculptata in piatra cum poate parea la o prima vedere a unei fotografii, ci este o casa construita intre doua pietroaie uriase. Poate fi gasita pe un deal din apropierea Nas Montanhas de Fafe, construita fiind in 2008. Este o proprietate privata, insa poate fi fotografiata si admirata fara probleme.

Portugalia nu inseamna in nici intr-un caz doar Casa de piatra, parcursul istoric al tarii oferind mult mai multe celor ce o viziteaza. Portugalia poarta, asadar, insemnele unei civilizatii ce a jucat un rol important in dezvoltarea intregii Europe, si anume civilizatia romana. Astfel ca in orase precum Elvas sau Evora se pastreaza si astazi ruinele unor temple sau cele ale apeductelor.

Lisabona
Lisabona

Parti din istoria moderna a tarii pot fi descoperite daca sunt vizitate orase precum Porto, Algarve si fara doar si poate Lisabona, orasul capitala. Istoria moderna inseamna in primul rand realizarea imperiului colonial, bazele acestuia fiind puse odata ce exploratorii portughezi au ajuns in Insulele Canare, India si Japonia. Portugalia a inflorit, in special orasele de pe costa, totul datorita bogatiilor pe care le-au avut de oferit locurile nou descoperite.

Descoperirile navigatorilor si vinul de Porto au facut ca Portugalia sa fie cunoscuta, cautata si trecuta fara nici o ezitare pe hara locurilor de vizitat. Ceea ce il face sa fie unic este taria si aroma sa puternica, amandoua datorandu-se tipului de sol pe care butucii de vie cresc (sol calcalors), durata mare in care strugurii sunt expusi la soare, briza oceanului.

Gara de Oriente
Gara de Oriente

In ceea ce priveste capitala Portugaliei, am putea trece in revista cateva locuri ce nu trebuie ratate. Primul este Gara de Oriente, a carei cladire a fost construita de Santiago Calatrava, arhitectura propusa de el, una moderna, are un important impact vizual. De aici se poate merge in cel mai vechi cartier din oras, cartier ce dateaza din secolul al-VIII-lea numit Alfama. Strazile sale inguste si cladirile sale au rezistat la cutremure si invazii. Si dupa o vizita in cel mai vechi loc din capitala poti sa vizitezi si cel mai inalt cartier, ce ofera o panorama deosebita asupra orasului si anume Bairro Alto.

Citește și:  Rezervația Naturală Tsolwana: Obiective turistice Africa de Sud - Tentergate

Nu pot fi uitate nici muzeele, mai ales ca aici sunt cateva muzee interesante. Unul dintre ele este Muzeul Faiantei. Ce poate fi atat de interesant in ceea ce il priveste? Vorbeste despre o arta ce caracterizeaza Portugalia, si anume realizarea de placi de faianta pictate. Astfel de placi, numite azulejo, pot fi admirate si in statia de metrou ce este dedesubtul garii. Aceasta traditie face ca fatada multor cladiri sa fie acoperita cu astfel de placi. Veche de cinci secole, mestesugul este de origine araba. Costa de Prata aste un alt loc unde pot fi admirate minunatele obiecte de ceramica.

Muzeul Navigatiei
Muzeul Navigatiei

Muzeul Navigatiei este cel care aminteste de realizarile si cuceririle din aceast domeniu. Sunt aici 17 000 de exponate (machete, barci, harti si altele), cat si alte obiecte ce au fost aduse de Vasco da Gama sau altii din lungile si temerarele lor expeditii. Anul 1863 este cel in care a fost deschis muzeul. Si pentru ca Portugalia este oarecum sinonima cu tot ceea ce este marin, nu putea lipsi din capitala acesteia un ocenarium. Este unul dintre cele mai mari din lume si ii duce pe vizitatori intr-o experinta acvatica de neuitat. Acvarii uriase si peste 25000 de pesti si mamifere marine sunt gata sa lase fara grai pe cei ce ii calca pragul. Printe alte curiozitati ale capitalei se numara si statuia lui Iisus numita de fapt Cristo Rei (Hristos Regele). Acesta este o copie fidela a celei ce este un simbol al orasului Rio de Janeiro.

Portugalia a stiut sa margheze istoria sa in ceea ce priveste navigatia si descoperirile realizate astfel. Marturie stau in primul rand Turnul lui Vasco da Gama, ridicat la cea de-a 500 aniversare a calatoriei facute de acesta spre India. Acesta are forma unei panze de corabie si in tarful catargului se afla o paltforma de observare. Tot in amintirea unui important navigator, si anume Henric Navigatorul, este  ridicat si Monumentul Descoperii.

Turnul lui Vasco da Gama
Turnul lui Vasco da Gama

Asadar, iata ce face parte din farmecul acestei tari. Poate ar mai fi multe de adaugat, precum mancarurile traditionale (branza de capra, maslinele, sunca afumata-presunto, fructele de mare, pestele), astfel incat tentatia de a o vizita sa fie si mai mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.