Cu mult timp in urma, avea sa inceapa legendara calatorie a lui Cristofor Columb, ce l-a purtat pana in Lumea Noua, iar drumul epopeic a inceput din Portul Palos, acest oras devenind cunoscut datorita exploratorului. Columb, dupa cum bine stim, si-a dorit sa descopere o noua ruta spre „Indii” (si anume Asia de Sud-Est), numai ca a ajuns pe tarmul Americii din intamplare, moment considerat ca fiind cel al descoperirii Americii.

Portul Palos de langa Huelva1

De fapt, Cristofor Columb a convins ca a descoperit India, drept urmare, populatia pe care a intalnit-o pe noul teritoriu a fost cunoscuta mult timp sub numele de „indieni”. Navigatorul italian, originar din Genova, isi dorise dintotdeauna sa descopere tinuturi noi, lumi asemenea, care ulterior sa apara pe harta.

Cristofor a trait o buna bucata de timp, impreuna cu sotia lui, in Portugalia. Sotia sa, de origine portugheza, era o apropiata a regelui Ioan al II-lea, tocmai de aceea Columb a incercat sa-l convinga sa-i finanteze calatoria sa, in urma careia spera sa descopere o noua ruta spre Indii. Regele portughez nu s-a aratat prea interesat de planurile pe care Columb i le prezentase spre finantare, chiar daca, anterior, ii daduse comanda sa intreprinda si alte expeditii pe mare, desigur, cu un scop care il privea direct pe rege, neavand absolut nicio legatura cu ceea ce navigatorul italian isi dorea de fapt. Abia dupa moartea sotiei sale, din anul 1481, Cristofor Columb a luat decizia de a se muta in Spania. Aici, regele Ferdinand si regina Isabela i-au finantat planurile de calatoriei, visul maret al lui Columb incepand in sfarsit sa ia formele mult dorite.

Portul Palos de langa Huelva11

Chiar si asa, multi oameni din preajma navigatorului, cat si din jurul curtii regale considerau planul lui Columb nebunesc. Monarhii au trebuit sa-i convinga mult timp pe oamenii care puteau face parte din echipajul lui Columb ca planul poate avea un rezultat neasteptat de bun. Numai ca nu s-a putut ajunge la niciun consens doar cu promisiuni si vorbe lipsite de pragmatism material, comandantilor acordandu-li-se atat salarii destul de mari, cat si amnistitia. Interesant este ca nu au acceptat, singurele persoane care au acceptat oferta, de altfel, extrem de generoasa, fiind patru criminali. In sfarsit, in cele din urma, Columb a reusit sa-si formeze un echipaj.

Citește și:  Ruinele orasului Persepolis: Obiective turistice Iran - Marv Dasht

La 3 august 1492, navigatorul si echipajul sau au participat la liturghia din biserica San Jorge din portul Palos, dupa care au pornit in expeditia care, in cele din urma, a schimbat cursul istoriei. Expeditia a inceput din portul Palos, situat langa Huelva, in Spania, iar flota era compusa din trei corabii, si anume Santa Maria, vasul pe care Columb se afla, Nina si Pinta. Inevitabil, Palos era orasul natal al celorlalti doi capitani de corabii, cei doi fiind fratii Vincente si Martin Pinzon.

Portul Palos de langa Huelva111

Si, asa cum stim cu totii, expeditia s-a incheiat cu un rezultat cel putin surprinzator, mai ales ca a fost nevoie de multi ani ca descoperirea sa fie inteleasa ca atare. In prezent, orasul port Palos din Spania este vizitat an de an de foarte multi turisti, iar pe langa importanta istorica pe care o are, mai este si un oras care ofera privelisti frumoase. De asemenea, in piata centrala a orasului se afla statuia lui Cristofor Columb, impunatoare, cu navigatorul uitandu-se departe, poate pana la cel mai indepartat punct de pe mare. Mai mult decat atat, turistii care sunt interesati de explorari geografice pot face o vizita la Muzeul celor Trei Corabii, ce se afla in apropiere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.