Provincia spaniola Granada este situata in Andaluzia, in partea sudica a tarii. Altitudinea la care este pozitionata este de aproximativ 650 de metri fata de mare. In prezent, orasul numara putin sub 250.000 de oameni. Ocupatiile de baza ale acestora sunt atat turismul, cat si agricultura.

Granada1

Se pare ca provinia spaniola a fost descoperita cu jumatate de secol inaintea erei noastre, ea fiind in acele vremuri o colonie feniciano-iberica. Imediat dupa ce Imperiul Roman a pus stapanire pe Spania, Granada a primit denumirea de Iliberis.

La inceputul secolului al VIII-lea, dupa cucerirea maurilor, numele acesteia a fost schimbat din nou, in Ilbira Garnata. La mijlocul aceluiasi secol s-a intreprins reconstructia ei, iar pana in secolul al XV-lea in Granada au locuit cateva dintre dinastiile celebre andaluze, printre care cea a almoravizilor sau a nasrizilor.

La sfarsitul secolului al XV-lea, provincia a reintrat in stapanirea spaniola, odata cu recucerirea ei de care Ferdinand. Cu toate acestea, orasul a inceput sa se confrunte cu o profunda criza economica, dar si una de factura sociala.

Granada11

Printre cele mai vechi constructii din Granada se numara arhiepiscopia ridicata la sfarsitul secolului al XV-lea, o universitate, finalizata in anul 1531, care a adus o reputatie foarte buna provinciei si, de asemenea, o multime de avantaje economic. In ultimele decenii, turismul din aceasta parte a Spaniei a devenit din ce in ce mai important.

In ciuda faptului ca in Granada se poate simti foarte usor influenta multelor culturi care si-au pus amprenta de-a lungul secolelor, exista cateva probleme legate de turisti, care nu sunt bine primiti si nici bine vazuti de catre localnici.

Care sunt cele mai importante obiective turistice din Granada?

Palatul Alhambra
Palatul Alhambra

In primul rand, trebuie sa mentionam faptul ca aceasta provincie spaniola se remarca prin splendoarea constructiilor, care poarta amprenta atat stilului gotic, maur, dar si celui renascentist. Nu mai putin important este si aspectul artistic al orasului, deoarece aici s-au nascut de-a lungul anilor foarte multi chitaristi excelenti.

Din perioada dominatiei maurilor, s-au pastrat Palatul Alhambra, a carui traducere inseamna orasul rosu. Aici puteti admira mai multe constructii de palate, foarte mari si vaste. Se pare ca ele formeaza una dintre cele mai impunatoare astfel de constructii din toate tara. Perioada in care ele au fost ridicate a fost intre secolele XIII-XIV, iar scopul lor a fost sa-i gazduiasca pe monahii mauri.

“Gradina Arhitectului”
“Gradina Arhitectului”

“Gradina Arhitectului” reprezinta un loc care in trecut servea drept casa de vara pentru calfi. Atat aceasta constructie, cat si cartierul Albaicin sau Palatul Alhambra, toate din Granada, se afla sub protectia Unesco, inca de acum mai bine de 25 de ani. Nu in ultimul rand, trebuie mentionate si multe pesteri unde rromii locuiau in urma cu secole.

Citește și:  Orasul Dasoguz: Obiective turistice Turkmenistan - Dasoguz
Catedrala din Granada
Catedrala din Granada

Chiar in partea centrala a orasului, vizitatorii pot admira o catedrala care dateaza din perioada renascentista. In imediata ei vecinatate este amplasataCapilla Real, care adaposteste trupurile neinsufletite a catorva regi catolici, inclusiv al Izabelei si a lui Ferdinand, care se odihnesc inca din anul 1521.

Capilla Real
Capilla Real

In Granada exista si observator astronomic si un muzeu arheologic.

Palatul Serallo
Palatul Serallo

Mai merita mentionat si Palatul Serallo, care a servit drept resedinta pentru sultani, printre care si Yusuf I. Aici puteti vedea peste o suta de coloane de marmura, peste care sunt pictate frunze de palmier. Toate sunt infrumusetate cu versuri arabe. De asemenea, exista si Sala Regilor, care se remarca prin precizia constructiei si prin felul in care totul se imbina pentru a da impresia unui grad de perfectiune rar intalnit. Camerele palatului sunt si ele foarte spectaculoase, ele reusind sa ofere privelisti minunate, iar gradinile din jur, mereu verzi si sclipitoare, dau senzatia unei tinereti vesnice.

Constructiile din provincia spaniola Granada stau drept marturie a arhitecturii gotice, renascentiste, dar poate cel mai important, al celei islamice. Palatul Alhambra este cea mai buna dovada in acest sens. Musulmanii au stapanit regiunea timp de sapte secole, astfel incat era aproape imposibil ca influenta acestora sa nu se fi exercitat asupra provinciei. In plus, chiar daca regii spanioli de origine catolica au depus eforturi considerabile pentru a darama edificiile construite de catre otomani, acestia nu au reusit, intrucat toate acestea erau de o frumusete prea mare, iar localnicii nu erau de acord cu masurile pe care compatriotii lor doreau sa le adopte.

Granada111

Daca va ganditi sa faceti o vizita in aceste locuri, trebuie sa veniti foarte bine pregatiti, cel putin in ceea ce priveste partea financiara. De asemenea, nu trebuie sa va asteptati la o primire prea calduroasa, intrucat se stie ca locuitorii Granadei nu sunt dintre cei mai primitori din Spania. Cu toate acestea, amalgamul de stiluri care se regaseste in toate constructiile provinciei va vor delecta ochii si nu veti regreta niciun moment hotararea de a veni aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.