Ridicata in prima jumatate a secolului al XVIII-lea, Quinta de San Pedro Alejandrino, vila in care Simon Bolivar s-a stins din viata, se afla in fermecatorul oras Santa Maria, la randul sau, situat in America continentala si ascuns la poalele Sierra Nevada. Aceasta regiune are in spate o istorie foarte bogata, insa este cunoscuta datorita faptului ca, aici, avea sa moara unul dintre cei mari eroi sud-americani, si anume Simon Bolivar.

Quinta de San Pedro Alejandrino altarul patriei
Quinta de San Pedro Alejandrino altarul patriei

Luptand pentru independenta statului aflat sub dominatie spaniola, Bolivar, pe numele sau intreg Simon Jose Antonio de la Santisima Trinidad Bolivar y Palacios de Aguire, nascut la 24 august 1783 in Caracas si denumit in mod sugestiv El Libertator – Liberatorul, a dus adevarate lupte pentru a elibera Panama, Venezuela, Columbia, Peru, Ecuador si fostul Peru Superior (Bolivia de astazi) de sub dominatia spaniola, aceste miscari de independenta in America de Sud fiind numite Razboiul lui Bolivar.

Astfel, in anul 1827, avea sa ia fiinta Republica Bolivia, eroul sud-american devenind in acest fel unul dintre putinii oameni care au dat numele unei tari. Inevitabil, Simon Bolivar a intampinat si o serie de probleme, mare parte din cauza mostenirii culturale si politice a tarilor eliberate, numai ca, in calitatea sa de lider militar, a reusit in mare parte sa rezvolve multe dintre situatiile dificile prin care a trecut. E drept ca, uneori, s-a vazut nevoit sa faca si compromisuri, chiar daca acestea aveau sa ii aduca un val urias de ura. In anul 1828, de pilda, in incercarea de a unifica regiunea, Bolivar s-a declarat dictator. In acel val urias de ura, a intrat si o tentativa de asasinat. Liderul militar a renuntat, insa, la aceasta idee mai tarziu, si anume in anul 1830, propunandu-si sa plece din America de Sud in Europa.

Quinta de San Pedro Alejandrino1

Inainte sa isi puna acest plan in aplicare, Simon Bolivar s-a imbolnavit de tuberculoza. Starea sa clinica era critica, drept pentru care a fost invitat de don Joaquin de Mier sa se odihneasca in vila sa, Quinta de San Pedro Alejandrino. In aceasta casa, asadar, Bolivar avea sa-si petreaca ultimele zile, bucurandu-se, daca nu de sanatate, atunci cu siguranta de tihna. La 17 decembrie 1830, boala l-a rapus, Bolivar stingandu-se din viata. Trupul sau neinsufletit a fost inmormantat la Caracas, capitala Venezuelei. Cu toate acestea, este important de mentionat faptul ca, initial, ramasitele sale pamantesti au fost inmormantate in catedrala din Santa Maria.

Citește și:  Colecția William Fehr: Obiective turistice Africa de Sud - Cape Town

Abia dupa 12 ani, in 1842, la cererea presedintelui Jose Antonio Paez, ramasitele lui Simon Bolivar aveau sa fie mutate din Santa Maria la Caracas, unde a si fost ridicat un monument in Panteonul National al Venezuelei. Moartea lui Bolivar a constituit, de-a lungul anilor, subiect de conspiratii si controverse. In ianuarie 2008, presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a format o comisie care sa investigheze teoriiile potrivit carora Bolivar ar fi fost, de fapt, victima unui asasinat. In mai multe ocazii, Chavez a sustinut cu sus si tare ca Bolivar a fost otravit de tradatorii din Republica de la Nueva Granada. Mai tarziu, in anul 2010, Paul Auwaerter, specialist in boli infectioase, a studiat istoricul lui Bolivar cu simptomele pe care le avut si a concluzionat ca e posibil ca el sa fi murit dupa ce ar fi fost otravit cu arsenic. Auwaerter a exclus, in schimb, ipoteza potrivit careia Bolivar sa fi fost si otravit, si omorat ulterior.

Quinta de San Pedro Alejandrino interior
Quinta de San Pedro Alejandrino interior

In iulie 2010, s-a cerut exhumarea ramasitelor pamantesti ale lui Bolivar, in vederea continuarii investigatiilor. Un an mai tarziu, o echipa formata din medici legisti au dat publicitatii raportul final: nu s-a gasit nicio urma de otrava in corpul sau, precum nici vreau cauza nenaturala. In sfarsit, Quinta de San Pedro Alejandrino, un fost centru agricol ce producea miere, trestie de zahar, nuci de cocos si diferite fructe, a fost deschis ca un muzeu in amintirea celui care a fost Simon Bolivar, aici, vizitatorii avansa sansa va vada multe exponate care evoca viata sa.

Insa Quinta de San Pedro Alejandrino din Santa Maria nu s-a bucurat de aceeasi atentie inca de la bun inceput, intrucat, dupa moartea lui El Libertador, a intrat intr-o perioada de declin. In anul 1891 a fost, din fericire, cumparata de Departamentul Regiunii Magdalena, ca mai apoi, sa fie supusa unei serii de lucrari masive de restaurare. Pe langa obiectele care evoca viata sa, in acest muzeu din Santa Maria, dedicat vietii lui Simon Bolivar, se mai afla si opere de arta din cele sase state eliberate de el de sub dominatia spaniola.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.