Ramses al II-lea sau Ramses cel Mare, rege al Egiptului intre 1301 – 1235 i.Hr., a fost unul dintre cei mai cunoscuti si mai puternici faraoni, cu o domnie aureolata de glorie. In vremea sa s-au construit, de-a lungul Nilului, orase si s-au edificat monumente, precum celebrul Far din Alexandria, considerat a saptea minune a lumii, sau templul Abou Simbel, construit direct in piatra, pentru a aminti de batalia de la Kadesh, dintre Imperiul Egiptean si Imperiul Hitit, templu care, astazi, face parte din Patrimoniul UNESCO. S-au pastrat, de asemenea, nenumarate statui care il reprezinta, cu numele sau gravat pentru eternitate, si o multime de alte obiecte de arta raspandite, in prezent, in marile muzee ale lumii. Stapanind peste vaste teritorii, Ramses al II-lea a inteles sa incurajeze nu numai dezvoltarea economica a tinuturilor cucerite, dar si o religie transfrontaliera, redand templelor si cultelor importanta lor, in viata cetatii, in plus sustinand stralucirea si fastul ceremoniilor.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ramses al II-lea a ramas in istorie si prin « performanta » de a fi avut peste 100 de copii (unii cercetatori spun ca 106 ar fi numarul exact, 50 de baieti si 56 de fete), intr-o viata lunga si plina de vitalitate, faraonul stingandu-se la varsta de 91 de ani. Prima dintre sotiile sale, cea mai iubita, se pare, a fost Nefertari Meryenmout, si ea reprezentata pe foarte multe dintre monumentele ridicate de faraon. Au avut impreuna noua copii. Cea de-a doua sotie a fost Isis-Neferet, care i-a daruit sapte copii (unul dintre ei, Merenptah, devenind, mai tarziu, succesorul lui Ramses cel Mare), a treia, Henoutmire (care i-a devenit sotie cand aceasta avea 16 ani, neavand impreuna niciun copil), a patra – Maathorneferoure, o printesa hitita, de la care a avut un baiat – Neferoure, apoi Bentanat, Merytamon etc. La numarul nevestelor (douasprezece, in total) se adauga acela al concubinelor, peste 200, multe dintre acestea daruindu-i si ele copii.

Citește și:  Giovanni Morgagni – strălucitul cercetător considerat a fi părintele patologiei

Faptul ca Ramses al II-lea a murit nonagenar a facut ca ultima parte a vietii sa ii fie umbrita de disparitia succesiva a multora dintre mostenitorii sai, inclusiv a sotiei sale favorite, Nefertari. Faraonul s-a stins si el din viata in anul 1304, dupa 66 de ani de domnie si a fost inmormantat in Valea Regilor, o regiune din Egipt situata pe malul Nilului (nevizitabila astazi, din pricina gradului avansat de degradare, consecinta a frecventelor inundatii din zona, dar aflata in curs de restaurare). Tot aici au fost gasite si mormintele copiilor lui Ramses al II-lea, neexplorate in totalitate nici pana in prezent. Resturile mumiei faraonului au fost transferate, in 1970, la Muzeul din Cairo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.