Rechinul-leopard isi are numele de la coloritul corpului pe partea dorsala in nuante maronii-deschise cu pete rotunde de culoare neagra. Pe partea ventrala pielea rechinului este neteda si albicioasa. Apare de-a lungul coastei Americii in estul Oceanului Pacific de Nord, uneori inoata destul de apropape de tarm, in golfuri si estuare, in zonele cu recife de corali, la adancimi de 4 m. Rechinul-leopard este considerat o specie inofensiva pentru om, pana in prezent nu s-au semnalat cazuri in care sa fie agresiv fata de scafandri.

Are corpul lung si subtire, cu lungimea de 2,1 m si greutatea de pana la 32 kg. Capul este mare se termina cu botul scurt si rotunjit la varf. Ochii sunt mari, de forma ovala, cu membrana nictitanta (a treia pleoapa cu rol de protectie), cu irisul de culoare inchisa si sunt situati deasupra capului. Gura este curbata si pozitionata in partea inferioara a capului. Maxilarele sunt puternice, prevazute cu numerosi dinti mici si ascutiti (41-45 pe cel superior si 34-45 pe cel inferior) cu care vaneaza tot felul de vietati acvatice care inoata in apa sau nevertebrate ascunse in nisipul de pe fundul oceanului. Prefera in special sa prinda scoici, creveti, crabi si diferite specii de pesti ososi dar mai ales macrou, platica, ansoa, babusca, hering, etc.

Citește și:  Liliacul, singurul mamifer zburător. Descoperă toate speciile

Inotatoarea dorsala este foarte lunga si este pozitionata la jumatatea partii superioare a corpului, prima inotatoare anala este mai mica si situata in apropierea pedunculului codal, iar cea de-a doua inotatoare anala este in zona de mijloc a partii ventrale. Inotatoarele pectorale sunt largi si de forma triunghiulara, in fata lor apar cele cinci fante branhiale situate ordonat la distante egale intre ele. Inotatoarea codala are lobul superior mult mai lung si mai bine dezvoltat decat cel inferior.

Reproducerea la aceasta specie este ovovivipara, ouale sunt clocite in interiorul uterului si embrionii hraniti in sacul vitelin. Dupa o perioada de gestatie de 10-12 luni femela naste un numar de 37 de pui care la inceput au lungimea de 20 cm. Puii cresc destul de incet, trebuie un numar mare de ani pentru a ajunge la maturitatea sexuala. Speranta de viata la rechinul-leopard este de aproximativ 30 de ani.

Rechinul-leopard are denumirea stiintifica de Triakis semifasciata, face parte din ordinul Carcharhiniformes, familia Triakidae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus desi este o specie apreciata in pescuitul sportiv sau capturata in numar mare pentru a fi folosita ca hrana pentru pestii de acvariu.

Video – Rechinul-leopard (Triakis semifasciata):

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.