Rechinul Oxynotus centrina desi are lungimea corpului destul de mare de pana la 1,5 m nu este o specie periculoasa pentru om. Apare in Oceanul Atlantic de Est, in largul coastelor Islandei si ale Africii, de asemenea se gaseste si in Marea Mediterana. Inoata la adancimi destul de mari de pana la 700 m si se distinge de alte specii de rechini spinosi prin aspectul sau oarecum diferit.

O prima particularitate a rechinului Oxynotus centrina este pusa in evidenta de formele foarte interesante ale inotatoarelor dorsale care sunt foarte inalte, se aseamana cu doua vele si au varfurile tepoase. Corpul sau pare foarte masiv iar daca s-ar face o sectiune transversala, forma sa ar fi triunghiulara.

Coloritul este uniform pe tot corpului, in nuante gri sau gri-maronii, mai intunecate sau mai deschise. Inotatoarea codala este mare si are lobul superior foarte lung ca la toate speciile de rechini. Inotatoarea anala este destul de mica si se afla in dreptul celei de-a doua inotatoare dorsala, pe partea opusa a corpului. Aripioarele pelviene sunt inguste si alungite, bine dezvoltate.

Capul este de marime medie, bine proportionat fata de corp, iar botul este ingust si ascutit, cu maxilarele inzestrate cu dinti mici si ascutiti, dispusi pe mai multe randuri. Ochii sunt mari si ovali, la unele exemplare au o forma mai deosebita (ca o semiluna in plan vertical), au irisul de culoare inchisa si sunt pozitionati pe partile laterale ale capului. In spatele fiecarui ochi exista cate un spiraclu, iar apoi mai aproape de aripioarele pelviene se gasesc deschiderile branhiale, fantele lor paralele.

Oxynotus centrina
Oxynotus centrina

La aceasta specie reproducerea este ovovivipara, femela naste 8 pui.

Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala dupa ce au lungimea corpului cat jumatate din cea a unui rechin adult. Hrana acestor mari pesti ososi pradatori este formata din pesti, crustacee, moluste, viermi si alte nevertebrate marine.

Flotabilitatea acestor rechini este asigurata de ficatul uleios si astfel el poate sa inoate cu usurinta pe fundul marii sau oceanului si sa isi caute prada formata din animale acvatice nevertebrate.

Rechinul Oxynotus centrina face parte din ordinul Squaliformes, familia Oxynotus si este o specie pe cale de disparitie. Din punct de vedere comercial si gastronomic, carnea rechinului Oxynotus centrina este comestibila, insa nu atat de mult apreciata din punct de vedere a gustului ei. Este folosita in alimentatie, insa mai mult pentru realizarea fainei de peste.

Video – Rechinul Oxynotus centrina din Oceanul Atlantic:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.