Resedinta oficiala a lui Thomas Jefferson – presedinte, autor al Declaratiei de independenta si fondator al Universitatii Virginia -, Monticello, care in limba italiana s-ar traduce prin „micul deal”, a fost proiectata si mobilata de insusi presedintele american, fiind, totodata, una dintre cele mai importante resedinte particulare din Statele Unite. Thomas Jefferson (1743-1826), cel de-al doilea vicepresedinte si al treilea presedinte al tarii, este unul dintre cei mai cunoscuti politicieni care au trait vreodata in Statele Unite; este cunoscut si ca arhitect, filosof, proiectant, horticultor si inventator, toate aceste calitati fiind legate de resedinta Monticello, unde presedintele american a locuit o buna parte a vietii sale.

Resedinta Monticello1

Aflata pe un deal de 259 de metri, cumva, vizavi de celelalte dealuri ale Virginiei, proprietatea i-a revenit lui Jefferson de la tatal sau. Numai ca aceasta mosie nu era tocmai ceea ce presedintele american isi dorea, deoarece aici nu se afla o cladire care sa ii satisfaca cerintele in materie de arhitectura, de altminteri foarte inspirate de acele vremuri, drept pentru care, in anul 1768, Jefferson demareaza lucrarile de constructie.

In mare parte, proiectul a fost inspirat de arhitectura clasica palladiana, fapt care se poate observa in stilul arhitectonic al resedintei Monticello. Lucrarile de constructie aveau sa fie finalizate in anul 1784, mai cu seama in perioada in care Thomas Jefferson a plecat in Europa. Aici, acesta avea sa studieze, timp de cinci ani, arhitectura europeana. Dupa ce s-a intors in Statele Unite, Jefferson a inceput sa modifice resedinta Monticello, oferindu-i un aer european. Mai mult, cladirii i s-a adaugat chiar si un foisor, fiind prima structura de acest fel din Virginia.

Citește și:  Japonia: Obiective turistice Japonia - Tokio

Resedinta Monticello11

In cele din urma, conacul s-a transformat intr-un adevarat giuvaier arhitectonic, fiind una dintre cele mai frumoase cladiri din regiune. La fel de interesanta este si structura propriu-zisa a cladirii, mai cu seama modul in care aceasta a fost construita – de pilda, conacul are trei niveluri, insa din exterior, pare ca ar avea doar un singur etaj, datorita modului inteligent in care ferestrele superioare au proiectate.

Inevitabil, cladirea pare si mai mica, insa cea mai apreciata caracteristica este cu siguranta legata de frumusetea clasica a acestui conac. Pe de alta parte, desi cladirea are forme simetrice, camerele au diferite forme, inaltimi si marimi asemenea, vizitatorii putand gasi la tot pasul, aproape in fiecare incapere, cate un mecanism inventat de presedintele american, Thomas Jefferson.

Resedinta Monticello111

Langa cladirea propriu-zisa, se afla si alte anexe, poate la fel de graitoare pentru viata si talentul lui Jefferson; de mentionat este faptul ca acestea nu obstructioneaza in niciun fel splendidele peisaje din jur. Si nu ar trebui sa ne mire, deoarece politicianul chiar a iubit acest conac, aducandu-i, pe parcursul vietii, modificari, pana in anul mortii sale, 1826. In prezent, resedinta Monticello din Charlottesville, S.U.A., este deschisa publicului ca muzeu, aici vizitatorii avand ocazia sa isi faca o imagine proprie cu privire la viata pe care unul dintre primii presedinti ai Statelor Unite a dus-o. Ba, mai mult decat atat, Monticello a fost, de-a lungul vremurilor, un simbol, imaginea conacului aparand chiar si pe timbrele postale. De pilda, o imagine, realizata de Felix Schlag, cu aripa de est a resedintei Monticello a aparut pe o moneda, care a circulat in Statele Unite incepand cu anul 1938.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.