Acest obiectiv turistic poate fi considerat visul oricărui artist, pentru că este vorba despre o galerie de artă ce reprezintă și locuința curentă a unuia dintre cei mai mari creatori de ceramică ai Africii de Sud.

Galeria Roubaix din Franschhoek este locuința privată a faimosului David Walters. Imobilul se află pe strada Dirkie Uys și permite vizitatorilor să pătrundă în întreg universul celebrului artist, atât universul de creație, cât și cel al familiei.

Clădirea mai este cunoscută și sub numele de Galeriile Ceramice și are o înfățișare foarte plăcută, tihnită. Dispune de un singur etaj, în ale cărui încăperi locuiește familia lui David Walters, în timp ce la parter există trei încăperi spațioase transformate în galerii expoziționale. Casa este o foarte veche construcție restaurată în stil victorian, a cărei sursă de inspirație arhitecturală a constituit-o specificul olandez de la Colonia Capului. În primii ani de existență, această clădire a reprezentat locuința privată a primului învățător stabilit în orașul Franschhoek din Africa de Sud.

Pereții albi ai galeriei Roubaix nu sunt tocmai înalți, iar tavanul este cel din lemn, cu bârne rustice, amintind de influența primilor coloniști albi ai Africii de Sud. Galeriile sunt inundate în lumină galbenă și acolo totul strălucește – vitrinele, porțelanul, obiectele de colecție. Mobilierul este din lemn și dă încăperilor un aer tihnit, foarte plăcut. Una dintre galerii, cea care expune cu precădere platouri decorative și frumos colorate, are pereții îmbrăcați în tapet de culoare roșie, oferind privirilor un contrast extrem de plăcut între piesele de porțelan și zidurile încăperii.

Turiștii care trec pragul galeriei Roubaix nu numai că au ocazia de a admira câteva dintre cele mai delicate colecții de ceramică, dar îl pot vedea pe însuși David Walters în plin proces de creație. Artistul și-a amenajat studioul de lucru la parterul imobilului și petrece acolo majoritatea zilei, lucrând minunate piese ceramice și stând de vorbă cu vizitatorii galeriei Roubaix.

Aceste spectacole sunt destinate a trezi în turiștii de vârstă mică pasiunea pentru artă. În același timp, se pot constitui și în lecții elementare de ceramică. Din cauză că numele lui David Walters se bucură de renume internațional, sunt și mulți artiști începători care trec pragul galeriei Roubaix pentru a fura meserie direct de la maestru.

David Walters s-a născut în anul 1950 în orașul Durban și, de-a lungul carierei de artist în ceramică, a deschis mai multe studiouri de lucru. Câteva au fost pe teritoriul Africii de Sud, apoi s-a mutat cu familia în Anglia și a lucrat într-un atelier privat, aflat în clădirea restaurată a unei biserici baptiste din Norfolk, unde s-a bucurat de foarte mare succes.

În 1998, soții David și Michelle Walters s-au întors în țara natală. Au cumpărat locuința denumită Roubaix și au renovat-o complet, transformând-o într-o galerie de artă, atelier de ceramică și casă de locuit. De atunci, David Walters poate fi văzut zilnic realizând în studioul său personal superbe piese de ceramică, pe care ulterior le mută în cele trei galerii cu vânzare, astfel că turiștii care s-au îndrăgostit de lucrările sale le pot lua acasă.

David Walters lucrează cu materiale foarte ușoare și care transmit delicatețe și puritate. De bază este argila albă, preferatele artistului fiind porțelanul și gresia. Obiectele se realizează pe roată și ulterior sunt arse într-un cuptor cu reducție de gaze, aflat în același atelier de lucru. Turiștii asistă la întreg procesul de creație, găsind fascinant modul în care materia capătă formă și viață chiar sub ochii lor, printr-un proces aparent simplu.

Citește și:  Orasul Ratnagiri: Obiective turistice India - Ratnagiri

David Walters realizează în cadrul galeriei Roubaix vase de uz casnic, pentru bucătărie, precum boluri, platouri și urne, dar și numeroase piese decorative, pentru înfrumusețarea camerelor. Cele destinate folosinței zilnice sunt obținute prin tehnica arderii în cuptor, în timp ce obiectele mai degrabă decorative sunt, în plus, ornate printr-o tehnică de afumare, dar toate piesele se bucură de un stil aparte, ceea ce face munca lui David Walters ușor de recunoscut, indiferent de scopul utilizării ei.

Sunt executate și unele lucrări în sticlă, dar acestea sunt, de obicei, expuse în cadrul galeriei Roubaix.

Majoritatea obiectelor de uz casnic sunt destinate folosirii în cadrul unor mari restaurante sud africane care au încheiat cu David Walters contracte stabile. Obiectele realizate pentru restaurante sunt din porțelan rezistent la temperaturi mari și chiar la microunde: platouri de aperitive, farfurii, boluri de salate și supe, veselă pentru mâncare japoneză, ceainice etc.. Piesa de rezistență a acestor colecții o reprezintă farfuria de porțelan cu o textură formată din rotocoale în relief. Rotocoalele sunt obținute prin tehnica decorării la fum și sugerează micile cercuri de ceață pe care orice fumător le poate exersa cu țigara. Stilul este plin de naturalețe și eleganță, menit a pune în valoare tipurile de mâncare servite clienților și nu de a epata creațiile culinare.

David Walters execută veselă la comandă chiar și pentru turiștii din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Aceștia sunt invitați, în prealabil, să viziteze galeria Roubaix pentru a putea vedea toate modelele și a alege dintre ele în cunoștință de cauză. Evident, artistul consiliază alegerile, astfel încât piesele cumpărate să se înscrie într-un tipar recognoscibil.

Totuși, în cadrul expozițiilor pot fi văzute nu numai piese realizate de către David Walters, ci și creații ale altor artiști. Printre aceștia se numără chiar și fiica lui, Sarah Walters, absolventă a facultății de Sculptură din Marea Britanie și laureată a premiilor Asociației de Ceramică New Signature. Deși la începutul carierei sale Sarah Walters locuia și lucra în Cape Town, din 2004 artista s-a întors în casa părintească, unde muncește cot la cot cu tatăl ei. Creațiile sale cele mai apreciate constau în veselă de ceramică albă, inspirată de frumusețile naturii și armonia dintre trupul și sufletul uman.

Cea mai bună veste pentru turiștii pasionați de arta ceramicii ține de faptul că pot beneficia de cazare în cadrul galeriei Roubaix. David Walters a construit în curtea galeriei Roubaix o locuință privată fără etaj și destinată a fi împrumutată contra cost vizitatorilor care doresc să se bucure pe îndelete de atmosfera artistică a locului. Mica construcție este amplasată în spatele galeriei Roubaix și asigură turiștilor toate intimitatea de care au nevoie. Bineînțeles, vasele de ceramică aflate în această pensiune turistică sunt realizate de David și Sarah Walters.

Programul de vizitare a galeriei Roubaix este zilnic, între orele 10.00 și 18.00, iar intrarea este liberă. Nimeni nu va pleca însă de acolo fără să fi cumpărat măcar și un singur obiect de artă din ceramică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.