Sanctuarul Atenei Pronaea, ce poate fi vizitat in Delfi din Grecia, a fost construit, asa cum ii spune si denumirea, in cinstea zeitei intelepciunii si protectoarei orasului Atena. Templul-sanctuar poate fi gasit pe o terasa, de unde privelistile par sa deruleze, in fata ochilor, precum scenele unei pelicule fermecatoare. Se spune, si exista indeajuns de multe dovezi in acest sens, ca aceasta constructie este primul templu ridicat in cinstea zeitei Atenei, cea considerata zeita intelepciunii la greci si protectoare a orasului Atena. Sanctuarul a fost construit undeva prin secolul al VII-lea i.Hr., prima constructie de acest fel fiind distrusa, numai ca, un secol mai tarziu, avea sa fie ridicat, alaturi, un alt templu-sanctuar dedicat zeitei Atenei Pronaea.

Sanctuarul Atenei Pronaea1

Potrivit legendei, atunci cand persii au atacat Delfi in anul 480 i.Hr., asezarea a fost cuprinsa brusc de o furtuna extrem de puternica, iar din din templu au inceput sa se auda niste strigate de-a dreptul infricosatoare, atat de ingrozitoare, de fapt, incat invadatorii s-au vazut nevoiti sa se retraga de indata, speriati fiind de cele auzite. In sfarsit, Sanctuarul Atenei Pronaea, mai cu seama vestigiile acestui templu sunt dovezi ale unei constructii impresionante si foarte elegante, care, timp de secole, a dainuit peste orasul Delfi din Grecia.

Structura era cunoscuta, dupa cum cel mai probabil stim cu totii, drept tholos, respectiv cladire circulara. Se spune ca cel care a ridicat sanctuarul a fost arhitectul Theodoros, de altminteri, autorul unui tratat fascinant cu privire la realizarea acestui proiect. El a creat, in prima instanta, o compozitie din marmura multicolora si piatra de calcar, combinand mai multe stiluri clasice, desigur, pentru a-i oferi templului-sanctuar unicitate. Acest tholos din Delfi se afla amplasat pe o platforma din trei trepte, care la exterior are 20 de coloane in stil doric, flancate de o friza cu basoreliefuri. Cat despre interiorul sanctuarului Atenei Pronaea, aici se afla alte zece coloane, de aceasta data, in stil corintic, precum si un plafon realizat din placi.

Citește și:  War Memorial & Long Tom Monument: Obiective turistice Africa de Sud - Haenertsburg

Mai mult decat atat, se presupune ca acoperisul ar fi avut o forma conica, aceasta afirmatie fiind sustinuta de stilul altor constructii de acest fel, numai ca mare parte din detaliile referitoare la structura templului-sanctuar sunt controversate, facand obiectul multor cercetari. Pe de alta parte, si scopul constructie este invaluit in mister, chiar daca unii specialisti sunt de parere ca sanctuarul a fost, de fapt, construit pentru a tine o statuie a zeitei. Desigur, si aceasta este doar o presupunere. Pe langa aceasta superba structura, situl din Delfi este, de asemenea, fascinant, mai ales ca aici a existat, odinioara, un sat ce a fost locuit pana spre sfarsitul secolului al XIX-lea.

Sanctuarul Atenei Pronaea11

Important de mentionat, in acelasi timp, este faptul ca unele structuri, aflate pe terasa pe care se afla si Sanctuarul Atenei Pronaea, au fost locuite de acesti oameni. Insa cum importanta istorica si culturala a acestui loc era extrem de importanta, s-a decis mutarea satului in anii 1890, pentru a se face loc unui santier arheologic. In sfarsit, cele mai frumoase structuri sau mai degraba vestigii sunt aceste parti din tholos, si anume cele trei coloane exterioare. Orasul Delfi si, implicit, Sanctuarul Atenei Pronaea au fost incluse pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1987.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.