Sarpele de lemn cubanez (Tropidophis melanurus) traieste in padurile tropicale din Cuba si Insula Navassa din Marea Caraibelor si este cunoscut si sub numele de boa mic cubanez.
Acest șarpe de talie medie, care ajunge la un metru la maturitate, atrage atenția prin coloritul său variabil și prin comportamentele defensive neobișnuite.
Caracteristici fizice și adaptări unice
Este un sarpe destul de mare, are corpul gros, acoperit cu solzi mici si desi, la maturitate poate ajunge la lungimea de 0,8-1 m. Coloritul sau poate varia de la gri-cenusiu, la maroniu, la rosu sau galbui si poate prezenta diferite pete, vergeturi sau zigzaguri mai intunecate. De cele mai multe ori coada are varful negru, galben sau portocaliu. Capul este destul de mare, are forma triunghiulara si botul ascutit.
Comportament alimentar și prădători naturali
Este un catarator excelent care se simte la fel de bine pe varful copacilor, cat si pe sol, prin tufarisuri, pe stanci, pe sub busteni, moloz si diferite resturi. Are un mod de viata exclusiv terestru, se hraneste cu serpi mai mici, cu broaste, pasari, soparle si diferite specii de rozatoare.
Reproducerea și îngrijirea puilor
La sarpele de lemn cubanez reproducerea este vivipara, femela face un numar de 8-10 pui vii in cuiburi amenajate in vegetatia umeda, aflata in putrefactie. Nu ataca niciodata omul, chiar se fereste din calea acestuia.
Cand se afla in pericol au obiceiul sa se incolaceasca ca o minge si sa elibereze un mucus cu miros urat, care probabil este un mecanism de aparare impotriva pradatorului. Pana in prezent nu sunt cunoscute efectele acestei substante asupra vreunui pradator.
Sarpele de lemn cubanez face parte din ordinul Squamata si familia Tropidopheidae. Nu este o specie in pericol de disparitie.
Tehnici de apărare și adaptări comportamentale
Șarpele de lemn cubanez are un mecanism de apărare unic și neobișnuit. Atunci când este amenințat de un prădător, are obiceiul de a se încolăci strâns, luând forma unei mingi compacte. Această poziție defensivă nu doar că îl face dificil de atacat, dar îi protejează și capul, cea mai vulnerabilă parte a corpului.
Un alt comportament defensiv remarcabil este capacitatea de a elibera un mucus cu miros puternic și neplăcut, care poate descuraja prădătorii. Acest mucus, deși inofensiv, acționează ca un avertisment olfactiv. Astfel de adaptări sunt specifice doar anumitor specii din regiunea Caraibelor și reflectă capacitatea șarpelui de lemn cubanez de a supraviețui într-un habitat populat de prădători mai mari și mai agresivi.
Video – Sarpele de lemn cubanez (Tropidophis melanurus):