Stanci abrupte si tarmuri parca ingropate in mare, peisaje idilice si munti inalti, toate par sa se uneasca, undeva, in sud-vestul orasului Abha din Arabia Saudita, pentru a forma o scara din granit, uriasa si deformata, ce duce spre apele Marii Rosii. Aici, se afla o buna bucata de pamant fertil, unde copacii se inalta la altitudini foarte inalta, sprijinindu-se de stanci. In inima salbatica a acestor peisaje se afla un satuc uitat, Habalah sau Satul Suspendat, cum mai este cunoscut. Mica asezare este greu de zarit, intinzandu-se pana pe la jumatatea unei pante, fiind protejata de un zid vertil de stanca. Acesta se inalta la 180 metri deasupra si dedesubtul satului. Micile case au fost ridicate, acum mai bine de 350 de ani, din piatra, fundatia lor fiind stancile masive si abrupte.

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii s-au ascuns aici, departe de restul lumii, a fost legat de tot mai desele invazii ale otomanilor. Cand populatia locala s-a stabilit aici, nu se putea ajunge in Satul Suspendat Habalah decat cu habal, adica prin intermediul unor scari de sfoara. Mai mult, era intr-atat de bine ascuns de privirile curiosilor care veneau prin regiune, incat nu a fost niciodata ocupat. Insa localnicii trebuiau sa si supravietuiasca aici, respectiv sa gaseasca niste metode prin care sa isi poata procura hrana, cu atat mai mult cu cat locul nu era foarte ofertant.

Citește și:  Gradinile Wave Hill: Obiective turistice SUA - New York

Chiar si asa, acestia au construit niste terase din piatra si au inceput sa cultive fructe, cafea, au crescut capre si ori, ca in cele din urma, sa invete sa duca o existenta independenta de exterior. In prezent, mai exista doar cateva ruine ale acelor terase din piatra, insa pamantul este la fel de fertil ca in acele vremuri, poate si datorita faptului ca aici exista un izvor natural care furniza apa comunitatii. De fapt, acest izvor natural a fost numit minunea Satului Suspendat Habalah, deoarece, intr-o astfel de zona neproductiva din punct de vedere agricol, s-a dovedit a fi o mana cereasca.

Localnicii erau inmormantati tot aici, ramasitele pamantesti ale acestora fiind puse in gaurile de la suprafata stancilor, gauri care ulterior erau acoperite cu pietre.

Cu toate acestea, traiul de aici era foarte dificil, devenind si mai greu in ultimele decenii in care oamenii au locuit aici. Tocmai de aceea, in anii 1980, populatia din Satul Suspendat Habalah a fost mutata intr-un sat aflat intr-un loc mult mai productiv, in definitiv, mai putin aspru. Astazi, acest loc minunat poate fi vizitat de cei interesati, iar accesul se face prin intermediul unei cabine de funicular, primul construit in Arabia Saudita. Stradutele sau mai degraba micile poteci au ramas la fel, unele case au fost restaurate, insa atmosfera este aceeasi, autentica si deopotriva fascinanta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.