Locul pe care se afla celebra si mult vizitata Scalinata di Trinita dei Monti, adica Treptele Spaniole se numeste Piazza di Spagna, unul dintre cele mai populare obiective turistice din Roma, Italia. Treptele Spaniole au fost construite intre anii 1723 si 1725, fiind lasate drept mostenire de un diplomat francez. Insa acestea nu se numeau astfel, treptele fiind denumite astfel dupa ambasada spaniola de Bourbon pe langa Sfantul Scaun. Cei care au proiectat Scara din Piata Spaniei au fost Francesco de Sanctis si Alessandro Specchi, doi artisti care au trebuit sa se confrunte cu o serie de controverse cu privire la modul de construire ale acestor trepte. Problema era ca scara urma sa fie construita pe o panta mult prea abrupta, in opinia unora, motiv pentru care s-au iscat o serie de dezbateri.

Scalinata di Trinita dei Monti1

Chiar si asa, ideea construirii unor scari care sa duca din Piazza la biserica Trinita dei Monti nu aparuse peste noapte, o astfel de initiativa luandu-se in discutie, pentru prima oara, undeva prin secolul al XVII-lea. La inceput, francezii intentionau sa pozitioneze, chiar in capul scarilor, o statuie ecvestra ce il infatisa pe nimeni altul decat pe regele Ludovic al XVI-lea, numai ca, de la aceasta initiativa, au aparut numeroase controverse, acestea culminand, in ultima instanta, cu opozitia vehementa a papalitatii.

O vreme buna, proiectul nu a ajuns la nicio finalitate, fiind nevoie, desigur, de un compromis din ambele parti. In cele din urma, s-a ajuns la o astfel de concesie intre francezi si papalitate, acest compromis vazandu-se in mod clar mai ales in aspectul scarilor, care cuprind sculpturi cu floarea de crin a familiei Bourbon, impreuna cu blazonul cu vultur si caroiajul in tabla de sah al papei Inocentiu al XIII-lea. Intre secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, Scara din Piata Spaniei a fost un loc de promenada pentru artisti si boemi, pentru bogati si cei frumosi.

Citește și:  Muzeul Agriculturii din Bathurst: Obiective turistice Africa de Sud - Bathurst

 

Ceea ce este cu adevarat interesant este faptul ca multi dintre cei care veneau aici nu voiau decat sa fie alesi modele de artistii populari ai vremii. O dovada graitoare in acest sens, o amintire vie este chiar casa celebrului poet englez John Keats, care se afla chiar in fata treptelor, in aceasta cladire locuind poetul pana s-a stins din viata. Turistii care vin in Piata Spaniei din Roma vor mai putea admira, chiar la picioarele scarii, Fontana della Braccia (Fantana Vechii Barci), in forma de barca, despre care se crede ca ar fi construita de Pietro Bernini, tatal arhitectului sculptorului Gianlorenzo Bernini.

Scalinata di Trinita dei Monti11

Se presupune ca aceasta fantana a avut ca sursa de inspiratie inundatiile pe care provocasera fluviul Tibru in anul 1588, mai cu seama o intamplare de atunci, cand o mica ambarcatiune cu fundul plat, folosita pentru a salva oamenii, a fost gasita chiar in acest loc, imediat dupa ce apele se retrasera. Astazi, Piata Spaniei este un loc idilic, perfect pentru recreere, un loc intesat cu cafenele si florarii, pe trepte punandu-se, in luna mai, ghivece pline cu azalee roz. In plus, Piazza di Spagna are putin din farmecul acelor vremuri boeme, reprezentand o amintire vie a iscusintei artistice din acele timpuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.