Sepia-vampir face parte din grupul cefalopodelor si genul Vampyroteuthis. Este considerata de cercetatori un animal din grupul nevertebratelor, unic din toate punctele de vedere, cu sange albastru, care traieste la adancimi cuprinse intre 400-3000 m in apele tropicale.

Desi inoata la adancimi foarte mari, unde oxigenul din apa este minim, aceasta sepie se simte perfect, confortabil, ea poate trai si in ape care au concentratia de oxigen doar de 3%. Aceasta particularitate nu mai este intalnita la alte animale din grupul cefalopodelor.

Ca aspect general sepia-vampir are unele caracteristici care o apropie de grupul calamarilor si caracatitelor si astfel initial a fost clasata ca specie in grupul Octopus, ceea ce nu a fost tocmai corect. Sepia-vampir are corpul gelatinos, cu lungimea ce nu depaseste niciodata 5 cm si prevazut cu 8 brate cum au caracatitele si 2 tentacule retactile ca la calamari.

Corpul sau moale isi poate schimba culoarea in functie de lumina, astfel poate varia de la maroniu, la rosu, violet si chiar negru. De asemenea el straluceste bizar in intuneric deoarece suprafata sa este acoperita de fotofore ce emit lumina.

Interesant este faptul ca sepia-vampir are capacitatea de a controla dimensiunea si intensitatea luminii emisa de corpurile fotofore si astfel poate sa isi atraga prada sau sa-si pacaleasca inamicul. Bratele sale au fiecare spini si antene ascutite. In caz de pericol sepia isi poate intoarce membrana pe dos astfel incat sa-si arate spre pradator spinii si antenele ascutite si astfel sa opreasca in mare masura atacul acestuia. Cu siguranta din cauza confruntarii unii din acesti spini se rup, insa in timp cresc la loc.

Ochii sunt mari comparativ cu marimea corpului, ii ofera posibilitatea chiar si in intuneric de a observa vietuitoarele acvatice care inoata in apa deasupra sa. Sangele sepiei este albastru, insa ea nu are un sac cu cerneala ci emite un mucus lipicis, de culoare albastra stralucitoare. Avand in vedere toate aceste caracteristici speciale, ulterior ea a fost perceputa ca un animal special, diferit si considerat un cefalopod unic. Astfel a fost numita stiintific in anul 1903 drept Vampyroteuthis infernalis.

Principalii dusmani ai sepiei-vampir sunt pestii rapitori de mari dimensiuni, leii de mare si balenele. Hrana sa este alcatuita din mici crustacee si alte vietuitoare marine. In perioada de reproducere femela depune un numar mic de oua in apa. Dupa eclozarea lor apar mici sepii-vampir ce au corpul transparent doar de 0,8 cm, iar hrana lor consta din materii organice care ajung la aceste adancimi din straturile superioare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.