Serbia este o tara situata in Europa Centrala care acopera sudul Campiei Panonice si o parte din centrul Peninsului Balcanice. In sensul acelor de ceasornic, de la nord la vest, Serbia se invecineaza cu Ungaria, Romania, Bulgaria, Republica Macedonia, Muntenegru, Bosnia si Hertegovina si Croatia.

Serbia pod

Teritoriul unde este astazi situata Serbia este recunoscut inca din secolul III i.e.n. ca fiind locul unde traiau triburi ilirice si tracice. Odata cu sosirea triburilor slave in zona, dupa retragerea Imperiului Roman, in secolele V-VII, ia nastere poporul sarb. Primul regat sarb este intemeiat in secolul XI iar in anul 1346, Stefan Dusan a infiintat Imperiul Sarb. Incepand cu anul 1389 cand Imperiul Sarb a fost ocupat de otomani, si pana in anul 1804, desi austriecii au incercat de trei ori sa cucereasca acest teritoriul, Serbia a ramas sub conducerea Imperiului Otoman. In urma unor revolte conduse de George cel Negru, Serbia si-a castigat autonomia fata de Imperiul Otoman in 1815 cand a fost infiinat Principatul Serbiei.

Sfarsitul Primului Razboi Mondial a dus la formarea Regatului Iugoslav care era compus din Serbia, Muntenegru, Regatul sarbilor, croatilor si slovenilor. Al Doilea Razboi Mondial a dus la formarea celei de-a doua Iugoslavie, o federatie de aceasta data, Republica Socialista Federativa Iugoslava care a durat pana in anul 1992. In prezent, Serbia este republica parlamentara ce si-a castigat independenta pe 5 iunie 2006.

Citește și:  Cele mai frumoase 10 insule din Grecia
orasul Belgrad
orasul Belgrad

Capitala Republicii Serbia este cel mai mare oras al tarii, Belgrad. Cu o populatie de peste 1.7 milioane de locuitori, Belgrad este al patrulea oras ca marime din Europa de Sud-Est. Belgrad este un oras cu o arhitectura foarte variata. Cele mai populare atractii turistice in acest oras sunt cladirile din zonele istorice ale capitalei, Mausoleul lui Tito, Monumentul Victoriei din Kalemegdan, Catedrala Sveti Sava, Biserica Sveti Marko, Moscheea din Belgrad, Muzeul Militar, Poarta Stambulului si Piata Trg Republike. Belgradul este renumit si pentru viata sa de noapte, cele mai zgomotase cluburi aflandu-se pe malurile raului Sava sau a Dunarii.

Alte atractii turistice ale Serbiei sunt statiunile de iarna, renumitele statiuni de spa, Soko, Koviljaka, zidul natural Davolja Varos, Cetatea Golubac sau unele festivaluri ca EXIT Festival.
Pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, Republica Serbia figureaza cu doar patru obiective, Orasul Stari Ras si manastirea Sopocani, Manastirea Studenica, Monumentele medievale din Kosovo si Palatul lui Galerius din Felix Romuliana.

De asemenea, Serbia este si tara unde si-a efectuat cercetarile celebrul savant Nikola Tesla, majoritatea lucrarilor sale putand fi vazute la Muzeul Nikola Tesla din Belgrad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.