Locul unde a fost receptionat primul semnal morse transatlantic este Signal Hill din St. John, Canada, o faleza inalta de 160 de metri, situata pe latura de nord a insulei, pe care, de altfel, se afla Turnul Cabot, ce pazeste o intrare in port, lata de doar 207 metri. Numai ca ceea ce face acest turn cu totul deosebit este faptul ca are o pozitie strategica si ofera o vedere panoramica, de-a dreptul frumoasa, fiind cel mai vizibil punct de pe insula St. John. Inca din anul 1704, pe aceasta faleza inalta, se arborau steaguri pentru a-i avertiza pe locuitorii insulei de apropierea vaselor, fie ca vorbim de cele inamice sau chiar de cele prietene, ce veneau in port cu scop comercial.

Signal Hill din St. John1

Chiar si asa, in cele mai multe cazuri, vasele care soseau erau inamice, cu atat mai mult cu cat francezii, olandezii, chiar si englezii ravneau la acest punct strategic. De altminteri, aici, pe Signal Hill, s-a purtat ultima batalie din Razboiul de Sapte Ani, dintre trupele engleze si cele franceze. Mai tarziu, incepand cu anul 1967, dealul avea sa devina un loc unde parazile, reconstituirile istorice ale unor lupte din diferite perioade erau obisnuite, mai ales ca Signal Hill era o atractie turistica, ceea ce, intr-o oarecare masura, este si explicabil, indeosebi datorita faptului ca locul are o importanta istorica, sa nu mai mentionam de vederea panoramica pe care le-o poate oferi turistilor.

Citește și:  Locul de nastere al lui Stalin: Obiective turistice Georgia - Gori

Turnul Cabot a fost construit intre 1898 si 1900, iar dupa cum ne spune si numele, monumentul a fost ridicat odata cu ocazia aniversarii a 400 de ani de la descoperirea Newfoundlandului de catre celebrul John Cabot. De mentionat este si faptul ca, desi avea o pozitie strategica foarte buna, Signal Hill nu a fost fortificat in totalitate, ori asa cum ar fi trebuit, cat sa ajunga sa reprezinte un punct de observatie perfect functional. Abia dupa ce au izbucnit Razboaiele Napoleoniene (1803-1815), Signal Hill a fost fortificat corespunzator. Dupa 15 ani, mai cu seama in anul 1830, s-au construit noi cazarmi militare, ca mai apoi, respectiv in prima jumatate a anilor 1860, cand a izbucnit Razboiul Civil American, Signal Hill a fost iarasi fortificat.

Signal Hill din St. John11

In sfarsit, s-a decis, pana la urma, de catre guvernul provinciei Newfoundland, transformarea acelor cazarmi in spitale, ca mai apoi, intr-unul dintre aceste spitale, Guglielmo Marconi sa primeasca semnalele radio morse ale literei „s”. Evenimentul istoric a avut loc la 12 decembrie 1901, semnalale radio morse fiind transmise prin unde electromagnetice de la Poldu, Cornwall, de la o distanta de peste 3 468 km. In prezent, acest uluitor loc este centrul celui de-al doilea parc istoric ca marime din Canada.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.