Sinagoga del Transito, aflata in Toledo din Spania, este o cladire istorica de o importanta deosebita pentru acest oras, dar si pentru fuziunea culturala pe care asezarea o tolera; de fapt, acest oras spaniol este cunoscut in special datorita faptului ca, in Evul Mediu, era un centru important al traducerilor si cunoasterilor, tolerant atat pentru crestini si musulmani, cat si pentru evrei.

Sinagoga del Transito tavan
Sinagoga del Transito tavan

La prima vedere, sinagoga nu impresioneaza in niciun fel, fatada, realizata din piatra, nu este foarte bogata in ornamente, insa interiorul este frumos impodobit, imbinandu-se elemente gotice cu stilul predominant mudejar, stalpii decorati pe care se sprijina cheile de bolta. Sinagoga del Transito a fost ridicata de trezorierul regelui Castiliei (Pedro cel Crud), si anume de Samuel Ha-Levi. Acesta a decis sa construiasca o sala inalta de rugaciune, deptunghiulara, infrumusetand-o cu elemente ornamentale cu motive florale si geometrice; plus, sala are un plafon magnific realizat din lemn sculptat.

Tot Samuel Ha-Levi, dupa cum se spune, a hotarat sa importe cedri din Liban, in dorinta de a respecta intocmai traditia stabilita de regele Solomon, care a construit primul Templu din Ierusalim. Vizita noastra in aceasta sinagoga ne va convinge de frumusetea si deopotriva unicitatea acestui loc, mai ales daca pasii ne vor duce, din aceasta sala spre nord, in incaperea separata pentru femei, descoperind astfel peretele dinspre rasarit pe care se afla trei nise ce sunt folosite pentru manuscrisele Torei.

Sinagoga del Transito interior
Sinagoga del Transito interior

Mai apoi, vom putea vedea inscriptiile realizate in stuc, reprezentate de versete din Coran in araba si ebraica. Psalmii sunt scrisi, de altfel, pe partea superioara a zidurilor, asa cum, cel mai probabil, a cerut traditia. Aceasta sinagoga este, fara indoiala, unul dintre cele mai importante monumente ale culturii sefarde din Spania. Iar comunitatea de evrei sefarzi, adica spanioli, era extrem de numeroasa, inca din secolul al VIII-lea, aparand tot mai multe astfel de comunitate, e drept, datorita, in mare masura, perioadei de inflorire din Spania.

Citește și:  Manastirea Fecioarei din Montserrat: Obiective turistice Spania - Montserrat

Din nefericire, asa cum stim, intoleranta fata de evrei avea sa devina tot mai intensa, incepand cu secolul al XII-lea pana in anul 1492, cand acestia au fost alungati din Spania, evreii sefarzi traversand unele dintre cele mai negre perioade din istroia lor. Intr-un final, Sinagoga del Transito a fost transformata in biserica de rit crestin, lacasul sfant fiind preluat de Ordinul religios Alcantara care, de altminteri, a si decis adaugarea aici a unei clopotnite.

Sinagoga del Transito interior1

Mai tarziu, si anume in secolul al XVIII-lea, a fost transformata in loc de sihastrie ce purta hramul Transito de Nuestra Senora. De pilda, a fost folosita si drept cazarma militara in timpul razboiului impotriva lui Napoleon. In fine, in anul 1971, Sinagoga del Transito din Toledo, Spania, avea sa fie transformata, de Fundatia Veca-Inclan, intr-un muzeu, acesta adapostind exponante, cum ar fi manuscrise, vesminte sau pietre de mormant iudaice, ce dateaza chiar din anul 1492.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.