Akrotiri din Thera, Grecia, este un sit arheologic fascinant, situat pe insula Santorini, din Ciclade, unde se afla ruinele unui oras bine pastrat din Epoca bronzului, distrus in Antichitate de o eruptie vulcanica, in jurul anului 1450 i.Hr. Si, chiar daca aceasta asezare era locuita inca din perioada neolitica tarzie, abia prin anul 2000 i.Hr. a capatat importanta de care am aflat prin intermediul ruinelor. Chiar si asa, situl arheologic Akrotiri din Grecia nu a devenit neaparat cunoscut datorita ruinelor sale ori importantei pe care a avut-o in Antichitate, ci mai degraba datorita modului in care a disparut, rezultatul impresionant fiind forma insulei, aceasta aratand ca o semiluna.

Situl arheologic Akrotiri1

Desi s-a incercat stabilirea unei date precise a acestei explozii devastatoare, nu s-a putut ajunge la un consens. Cu toate acestea, de mentionat este ca, potrivit cercetarilor arheologice, dateaza acest eveniment intre anii 1550 si 1500 i.Hr., numai ca, si in acest sens, apar probleme, intrucat datele stiintifice arata ca eruptia a avut loc cu un secol mai devreme, si anume la 1650-1600 i.Hr.

In sfarsit, in situl arheologic Akrotiri, se pot vedea strazi, piete, case, ce au o inaltime de 8 metri, dar si un sistem de canalizare bine realizat, acesta din urma fiind, daca vreti, unul dintre motivele pentru care acest loc este de-a dreptul fascinant. Mai mult decat atat, sapaturile arheologice au scos la lumina faptul ca planul orasului era alcatuit din cartiere de locuinte si alte structuri diferite. Se mai poate observa, in zilele noastre, ca toate cladirile erau construita din piatra, unele avand fatade decorate cu piatra cioplita. In aceste cladiri, s-au mai descoperit si incaperi destinate depozitarii proviziilor, dar si prepararii hranei; tot aici, s-au construit si cateva ateliere in care se produceau diferite unelte.

Situl arheologic Akrotiri11

Arheologii au ajuns la concluzie, de altminteri, ca Akrotiri avea legaturi stranse cu Grecia continentala, Creta, Dodecanezul, Orientul Apropiat si Ciprul, aceasta teorie cel putin interesanta bazandu-se pe obiectele din metal si ceramica, gasite aici. Numai ca importanta orasului Akrotiri este mult mai mare, poate si datorita faptului ca multe dintre cladirile care au fost construite aici erau decorate cu fresce, unele dintre ele fiind chiar si in zilele noastre vizibile. De pilda, o fresca este reprezentata printr-un ritual, in cadrul caruia apar cateva femei care aduna sofran, oferindu-i unei alte femei aceasta planta, in aceasta scena aparand si o maimuta albastra si un grifon. Aceste bestii, de fapt, o apara pe femeia ce sta jos.

Despre Akrotiri, ca si despre alte astfel de locuri, se spune ca ar fi fost orasul unde, candva, ar fi existat orasul Atlantida, o mentiune care trimitea la aceasta asezare fiind facuta de Platon. Si totusi, exista voci care contesta aceasta teorie, catalogand-o drept o „alegorie politica”, de vreme ce altii sunt de parere ca este posibil ca aceasta mentiune sa aiba la baza evenimente cat se poate de reale.

Situl arheologic Akrotiri111

Sapaturile arheologice conduse de profesorul Spyridon Marinatos, din cadrul Universitatii din Atena, au inceput in anul 1967 si au continuat pana in 2005, cand magazia de metal, construita in acea perioada, s-a prabusit peste situl arheologic, omorand un turist britanic. De atunci, Akrotiri a fost inchis, presupunandu-se ca va fi deschis dupa anul 2010, ceea ce, de altfel, s-a si intamplat. La 12 aprilie 2012, situl Akrotiri din Thera, Grecia, a fost redeschis publicului larg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.