Leptis Magna langa Tripoli, Libia, cunoscut si sub numele de Lectis Magna sau Lepcis Magna, a fost una din cele mai spectaculoase colonii ale Imperiului Roman, din Africa. Ruinele acestui oras sunt situate in Al Khums, Libia, la 130 de kilometri spre est de Tripoli, pe coasta unde digul Wadi Lebda se intalneste cu marea. Situl arheologic de la Leptis Magna langa Tripoli, Libia, este una din cele mai extraordinare locatii istorice, unde ruinele romanice s-au pastrat in conditii foarte bune. Acest oras pare sa fi fost fondat de catre colonistii canaaniti, unde in jurul anului 1100 i.Hr., insa nu a avut prea multa importanta pana cand Cartagina nu a devenit o putere remarcabila si de temut pe mare, in secolul al 4-lea i.Hr.

Situl arheologic de la Leptis Magna Teatrul

Leptis Magna langa Tripoli, Libia, a ramas o componenta a dominioanelor Cartaginei pana cand s-au incheiat Razboaiele Punice in anul 146 i.Hr., moment in care a devenit parte din Imperiul Roman. Orasul a ramas ca atare pana la domnia lui Tiberius, cand metropola si zona inconjuratoare au fost organizate in mod oficial ca divizie a zonei Africii. Curand, Leptis Magna langa Tripoli, Libia, a devenit unul din orasele cele mai importante ale catolicismului in Africa si un oras comercial foarte apreciat.

Orasul si-a atins punctul de maxima importanta in anul 193 d.Hr., cand Lucius Septimius Severus a ajuns la conducere. Acesta a favorizat orasul in care se nascuse, mai mult decat pe toate celelalte orase insulare, iar cladirile pe care le-a construit in Leptis Magna si bogatiile pe care le-a revarsat asupra acestui oras, l-au transformat in al treilea cel mai important port de pe continent, rivalizand cu Cartagina si Metropolis. In anul 205, Lucius Septimus Severus a vizitat Leptis Magna si a fost primit cu multe onoruri. Printre schimbarile pe care le-a adus Severus acestui oras au fost crearea unui mecanism nou si construirea statiilor de andocare.

Situl arheologic de la Leptis Magna Arch
Situl arheologic de la Leptis Magna Arch

In timpul crizei secolului al 3-lea, importanta orasului Leptis Magna langa Tripoli, Libia, a scazut destul de mult, iar anumite parti ale orasului au fost abandonate. Aceasta criza a fost inrautatita apoi de vizita unui guvernator roman, pe nume Romanus, care a cerut un tribute pentru a proteja orasul. Orasul aflandu-se intr-o stare destul de proasta, nu a putut plati acest tribut, iar localnici s-au dus sa se planga la Imparatul Valentinian. Romanus insa a dispus ca trimisii orasului Leptus Magna sa fie pedepsiti pentru acuzatiile neadevarate.

Sub domnia Imparatului Teodosius I, Leptis Magna s-a bucurat de o mica renastere. Ulterior, orasul a cazut prada acelorasi evenimente nefericite ca majoritatea oraselor de coasta din Africa. Jefuit incepand cu secolul al 4-lea si recucerit de bizantini, care l-au transformat intr-o fortareata, orasul a cedat definitiv celui de-al doilea val de invazie araba care a avut loc in secolul al 11-lea. Ingropat sub nisipuri, acest oras a fost dezvaluit bucata cu bucata, in timpul unei explorari arheologice de amploare.

Situl arheologic de la Leptis Magna amfiteatrul roman
Situl arheologic de la Leptis Magna amfiteatrul roman

Leptis Magna langa Tripoli, Libia, care a fost construit in timpul domniei lui Augustus si Tiberius, dar care a fost complet remodelat in timpul domniilor Imparatilor din dinastia Severan, incorporeaza elemente monumentale din acea perioada. Forumul, Bazilica si Arcul lui Septimius Severus se afla printre cele mai bune exemple ale unei noi forme de arta romana, puternic influentata de traditiile africane si de Est. Sculpturile bazilicii, care se pot vedea si astazi, si cele ale Arcului lui Septimius Severus, care pot fi vazute la Muzeul din Tripoli, sunt inovatoare prin formele lor, claritatea contururilor si delimitarea unghiulara a volumelor acestora.

Portul antic, cu bazinul sau artificial de aproximativ 102 000 de metri patrati, inca exista si astazi, cu ale sale cheiuri, debarcadere, fortificatii, zone de depozitare si temple. Construit in timpul domniei lui Nero si organizat in timpul domniei lui Septimius Severus, acesta este una din capodoperele tehnologiei romane, cu barajul sau si canalul conceput pentru a regla cursul torentului periculos care se varsa in Marea Mediterana in vest. Piata, un element esential in viata cotidiana a unui mare centru comercial, cu ale sale arcade, coloane si magazine, a fost in cea mai mare parte conservata in stare destul de buna.

Site archéologique de Leptis Magna (Libye)
Archaeological Site of Leptis Magna (Libya)

Cladirea, care dateaza din perioada domniei Imparatului Augustus, a fost transformata si impodobita de catre Septimius Severus. Depozitele si atelierele de lucru atesta de asemenea activitatea comerciala si industriala ce avea loc in acest oras, iar monumentele prestigioase, arcadele, portile, forumul original si forumul lui Severus, templele, baile, teatrul, circul si amfiteatrul, ocupa numai o parte mica din suprafata totala a orasului.

Inca de la primele lucrari de excavare, din anii 1920, arheologii din diverse parti ale lumii s-au reunit pentru a scoate la lumina ruinele acestui oras magnific. In iunie 2005, o echipa de la Universitatea din Hamburg, care lucra pe coasta Libiei, a descoperit cinci mozaicuri colorate, ce datau din primul sau al doilea secol. Aceste mozaicuri infatiseaza cu o claritate exceptionala lupta dintre un razboinic si un cerb, patru barbati care se lupta cu un taur si un gladiator ce se odihneste si se uita la adversarul pe care tocmai l-a ucis. Mozaicurile decorasera peretii unei piscine din baia unei vile romane. Mozaicul ce infatizeaza gladiatorul este considerat a fi unul din cele mai bune exemple de acest gen, rivalizand chiar si cu mozaicul lui Alexandru din Pompei. Astazi acestea se afla la Muzeul Leptis Magna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.