Frontiera de vest dintre nordul statului Utah, estul si vestul Statelor Unite ale Americii a fost abolita, la Promontory Summit, pentru totdeauna. La 10 mai 1869, avea sa se construiasca o cale ferata care a legat estul de vest, iar in traversa a fost introdus un bulon, de altfel, ultimul, unul de aur ca simbol al disparitiei frontierei de vest.

Situl istoric Golden Spike1

Pana la construirea acestei cai ferate, tara putea fi traversata, spre nemultumirea multora, doar cu postalionul, cu ajutorul cailor ori, de cele mai multe ori, navigandu-se pe coasta de vest pentru a se ajunge pe coasta de est. Congresul SUA a decis, in cele din urma, sa le ofere autorizatie de constructie companiilor de cale ferata Central Pacific a tronsonului spre vest, care a pornit din Sacramento, Union Pacific si California.

Totodata, tronsonul spre vest pornea din Omaha si Nebraska. Din nefericire insa, pana sa se termine Razboiul Civil din 1861, nu s-a construit foarte mult. Chiar si asa, companiile care au primit autorizatie de la Congresul SUA au aratat un entuziasm extraordinar, incepand lucrarile cat mai rapid cu putinta. Si bineinteles ca au aparut si diferite probleme. Central Pacific s-a confruntat, de pilda, cu problema traversarii Sierra Nevada, zona care le-a si incetinit semnificativ lucrarile.

Situl istoric Golden Spike11

Pe de alta parte, si numarul mic de muncitori a fost o problema, multi dintre acestia fiind imigranti chinezi. De altfel exista un monument care comemoreaza aportul adus de acesti imigranti chinezi la construirea caii ferate. In schimb, Union Pacific, spre deosebire de Central Pacific, avea indeajuns de multi muncitori. Interesant este ca acesti muncitori, angajati, chipurile, ai companiei Union Pacific, erau betivi si foarte irascibili, mai degraba ingreunand lucrarile, decat ajutand la finalizarea lor.

Citește și:  Castelul Corfe: Obiective turistice Anglia - Dorset

In sfarsit, in 1869, cele doua tronsoane de cale ferata aveau sa se uneasca, cand locomotiva companiei Central Pacific, denumita sugestiva, Jupiter, si cea a Union Pacific, 779, au fost conduse, ca un simbol al unirii, una in fata alteia. Evenimentul, extrem de important, de altfel, a deschis Vestul unui val de imigranti, dar, in acelasi timp, a marcat sfarsitul luptei indigenilor americani, care erau dispusi sa faca aproape orice pentru a-si apara teritoriile, precum si pentru prevenirea dezintegrarii frontierei.

Situl istoric Golden Spike111

In prezent, acest eveniment important al istoriei Statelor Unite ale Americii este celebrat prin protejarea locului, ca Situl istoric Golden Spike. Turistii pot vizita acest loc uscat, aproape desertic, dar foarte frumos, cu o peisagistica extraordinara in Promontory Summit, statul Utah. De asemenea, Situl istoric Golden Spike mai este cunoscut si drept Bulonul de aur.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.