Masada este numele unui sit istoric, unde putem vizita cateva palate si fortificatii antice. Acesta se afla in Districtul de Sud al Israelului, undeva, in varful unui platou izolat, cu vedere peste Marea Moarta. Numai ca acest loc este, insa, cunoscut datorita violentelor care au avut loc aici in primul secol, e.n. Totodata, situl este inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase si deopotriva bine conservate locuri din Israel. In sfarsit, cum spuneam, Masada se afla pe un platou inalt care da catre Marea Moarta, situl istoric fiind considerat, in acelasi timp, si un palat fortificat.

Situl istoric Masada1

Acesta a fost construit in anul 37 i.Hr. de regele iudeu Irod cel Mare. Imediat dupa ce Irod cel Mare a murit, Masada avea sa fie ocupata de o garnizoana romana, ca mai apoi sa devina refugiu pentru fanaticii evrei (zeloti sau sicari), care s-au rasculat impotriva stapanirii romane si au fugit din Ierusalim, in anul 66 d.Hr. Mai tarziu, si anume in anul 73 d.Hr., Legiunea a X-a Romana a pornit sa cucereasca Masada, ultimul centru al rebeliunii evreiesti, aceasta operatiune fiind soldata cu moartea a peste 900 de zeloti, care au preferat sinuciderea in masa capitularii. Acest eveniment tragic a ramas in istoria Israelului drept unul dintre cele mai sangeroase, sa nu mai mentionam de impactul pe care l-a avut in acele timpuri. De fapt, chiar si in zilele noastre, tot mai exista un impact puternic asupra oamenilor, mai ales daca tinem seama de faptul ca multi turisti viziteaza acest loc datorita acestui eveniment.

Situata pe tarmul de vest al Marii Moarte, Masada se afla la capatul vestic al unui platou de 304 metri inaltime si cu o adancime maxime de 608 metri, care se inalta la 396 metri deasupra nivelului marii. Dincolo de stanci, palatul ofera privelisti cu totul si cu totul uimitoare spre Marea Moarta si desert— ca si cand desertul si marea s-ar fi unit intr-o linie, ca mai apoi, aceasta linie sa se dilate sub caldura puternica. Inevitabil, unii turisti s-au plans de faptul ca au avut tot felul de halucinatii, cauzate, cel mai probabil, de caldura excesiva, precum si de privelistile, cel putin neobisnuite, ce se intindeau sub ochii lor.

Citește și:  Turnul inclinat din Pisa: Obiective turistice Italia - Pisa

Situl istoric Masada11

Ceea ce mai trebuie sa precizam este faptul ca atunci cand Irod cel Mare si-a construit palatul pe versantul vestic al muntelui, in Masada existau deja cladiri ce datau din anul 100 i.Hr. Aceasta era o resedinta luxoasa cu trei terase care coborau spre capatul nordic al stancii, bai romane, hambare, case de locuit, pereti fortificati cu turnuri de aparare si o sinagoga, de altminteri, cea mai veche din Israel. Mai mult decat atat, cel mai remarcabil proiect al lui Irod a fost sistemul avansat de alimentare cu apa, construit pentru a raspunde nevoilor fortaretei: 12 cisterne au fost sapate in stanca, fiecare cu o capacitate pana la 4000 de metri cubi. Iar daca ne gandim ca, atunci, acest sistem era unul avansat, atunci cu siguranta vom fi de acord cu faptul ca, in acele timpuri, s-au facut primii pasi in ceea ce, mai tarziu, avea sa se numeasca o inovatie, de altfel, una care s-a dovedit a fi indispensabila.

In prezent, Masada este o atractie turistica populara. Plus, nu trebuie sa uitam a preciza ca situl Masada a fost descoperit in anul 1842 si, incepand cu acest an, s-au facut numeroase sapaturi intre anii 1963 si 1965, intr-o expeditie condusa de Yigael Yadin. Ba chiar, si Universitatea din Ierusalim a facut sapaturi in zona, la inceputul anilor 1960. Sapaturile lui Yadin au descoperit ramasitele a 28 de oameni, despre care se presupune ca ar fi locuit la Masada, in Israel.

Situl istoric Masada111

Apoi, ramasitele unui barbat de 20-22 de ani, ale unei femei de 17-18 ani si ale unui copil de aproximativ 12 ani au fost descoperite in palat. S-au mai descoperit si ramasitele unor barbati intr-una dintre baile romane. De asemenea, s-a mai gasit, ca urmare a sapaturilor facute in aceeasi expeditie condusa de Yigael Yadin si o biserica bizantina, ce dateaza din secolul al V-lea sau al VI-lea. Situl Masada din Israel, declarat obiectiv care apartine Patrimoniului Mondial UNESCO, in anul 2001, este considerat a fi un loc sfant, mii si mii de turisti venind aici sa se bucure de privelistile nemaipomenit de frumoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.