Poate unul dintre cele mai impresionante si deopotriva frumoase situri arheologice biblice din Israel este Megiddo, o adevarata comoara istorica, despre care se spune ca ar fi locul unde va avea loc Armageddonul, batalia decisiva dintre fortele binelui si ale raului, atunci cand lumea, asa cum o cunoastem cu totii, se va sfarsi. Tocmai datorita acestei intepretari ale Bibliei, Megiddo este o destinatie atat de de populara in randul turistilor care vin in aceasta zona a Israelului.

Situl Megiddo1

De fapt, Megiddo a fost unul dintre primele orase care au aparut in regiunea Canaanului de nord, acest lucru resimtindu-se si prin parcursul marilor schimbari politice, culturale si istorice pe care situl biblic il ilustreaza. Mai mult decat atat, se pare ca acest oras a fost, intre mileniile al IV-lea si I i.Hr., una dintre cele mai puternice asezari din lume, bogatia sa oferindu-i acest statut.

In prezent, acest fermecator loc nu este decat un testament al unor vremuri care s-au stins de mult timp, al unor timpuri ce au stat sub semnul bunastarii si, in acelasi timp, al mortii. Situl arheologic din zona Canaanului de nord este diferit de alte astfel de locuri datorita faptului ca este un amestec de istorie, geografie si, nu in ultimul rand, teologie. De pilda, din punct de vedere geografic, Megiddo se afla pe o colina; atunci cand aici s-au efectuat o serie de sapaturi, s-au descoperit mai multe straturi de structuri antice si asezari, marturii veritabile ale unor vremuri date uitarii.

Situl Megiddo11

In plus, aceasta colina are si o pozitie strategica exceptional de buna, fiind situate la unul dintre capetele trcatorii Carmel. Aceasta trecatoare juca un rol esential in Antichitate, fiind una dintre cele mai importante rute comerciale dintre Asiria si Egipt. Iar in tot acest timp, orasul servea drept avanpost, de unde trecatoarea era supravegheata indeaproape, fiind pazita.

Citește și:  Muzeul George: Obiective turistice Africa de Sud - George

Nu e de mirare ca pentru acest oras s-au dus multe lupte, batalii ce pareau interminabile, Megiddo fiind ocupat de mai multe tabere, fiecare lasandu-si amprenta asupra asezarii. Astazi, cei care calca pe pamantul orasului Megiddo se pot bucura de ruinele care au ramas in urma unor vremuri prospere, majoritatea turistilor asteptand apusul, pentru a vedea cum intreg situl se imbraca in culorile calde ce par ca se lasa din cer. Tot vizitatorii se pot duce si la muzeul din apropiere, unde se afla un numar impresionant de obiecte, precum si o prezentare in format video a orasului.

Situl Megiddo111

De departe cel mai impresionant vestigiu este imensa poarta canaanita, ce dateaza inca din perioada tarzie a Epocii Bronzului. In schimb, recomandam vizitarea punctului de observatie, ce ofera peisaje incredibile spre muntii Nazaret si muntele Bilboa. Turistii se mai arata fascinati, de asemenea, si de mozaicul antic ce se intinde pe nu mai putin de 54 mp, acesta aflandu-se sub structura unei cladiri ce functiona odinioara drept inchisoare. In sfarsit, situl arheologic biblic Megiddo este un loc fermecator, si nu neaparat prin vestigii impresionante, ci mai degraba datorita insemnatatii sale istorice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.