Tuturor ne este cunoscut faptul ca Peru este considerat unul dintre leaganele celor mai vechi civilizatii ale lumii, locul unde domenii, astazi, vaste, au luat nastere. Chiar si asa, sunt intr-atat de multe de spus despre Peru, incat ne-ar fi imposibil sa rezumam ce a insemnat Peru pentru intreaga lume. In schimb, am ales sa va prezentam situl religios Tucume, ce se afla in valea Lambeyeque, din nordul statului Peru. Aici, intalnim 26 vechi piramide din caramizi de lut, ce formeaza situl religios pe care tocmai vi l-am introdus. Ridicat in jurul muntelui sacru, La Raya, cunoscut drept Muntele Razelor de Soare, Tucume pare sa fi fost, cumva, un loc cu totul si cu totul important pentru populatia lambeyeque si nu numai.

Situl religios Tucume1

Am aflat, de pilda, ca Tucume a fost poate la fel de important si pentru tribul Chimu, inainte insa ca incasii sa soseasca. Si bineinteles ca s-au scris foarte multe despre acest minunat loc. Ba chiar, legendele din zona asociaza situl cu spiritele rele, astfel ca multi indigeni evita inca sa viziteze piramidele. Acesta este un aspect pe cat de interesant, pe atat de controversat, cu atat mai mult cu cat facem referire chiar la prezent, perioada in care multi oameni refuza sa viziteze, ca simpli turisti, aceasta minunata zona, unde cele mai indepartate timpuri s-au intiparit in membranele pamantului.

De fapt, unii localnici considera situl religios Tucume drept purgatorio sau, mai simplu, purgatoriu. Mai simplu, purgatoriul este starea de mijloc. Stim prea bine ca ortodocsii au doua stari, si anume Raiul si Iadul, pe cand catolicii au trei, respectiv Paradisul, Purgatoriul si Infernul. Purgatoriul este, asadar, starea de mijloc, dintre Paradisul si Infernul catolicilor. Desigur ca aceasta interpretare este ambigua fata de ceea ce Tucume inseamna, pana la urma, pentru unii localnci.

Situl religios Tucume11

Un aspect interesant este ca aceasta teama, poate justificata sau nu, a fost cauzata, cel mai probabil, pe fondul zvonurilor raspandite in trecut de conchistadorii spanioli, in incercarea lor de a-i tine pe localnici departe de acel loc. Si nu degeaba, mai ales daca ne gandim la temerile oamenilor, prezente in mintilor lor confuze chiar si in zilele noastre. Astfel, drept consecinta, Tucume este unul dintre putinele situri arheologice stravechi care nu au fost atacate de jefuitorii de morminte. Iarasi, nu degeaba, conchistadorii spanioli reusind, chiar si dupa moartea lor, sa pastreze acest minunat loc aproape intact fata de cei avari si fara un dumnezeu. In fine, trebuie sa mentionam ca civilizatia lambeyeque a inflorit in jurul anului 1100, populatia ocupandu-se, cu precadere, cu agricultura si cresterea animalelor.

Citește și:  Templul Cerului din Beijing: Obiective turistice China - Beijing

Aceste indeletniciri, prin care oamenii reuseau sa supravietuiasca traiului si asa anevoios, erau practicate in valea din jurul sitului, caci aici, localnicii beneficiau de resurse naturale de apa. Ba mai mult decat atat, civilizatia lambeyeque era intr-atat de avansata incat a construit si canale de aductiune, ceea ce, in acele timpuri demult apuse, era, daca nu o inovatie, atunci cu siguranta o necesitate. Sapaturile arheologice ar trebui sa ne arata ca, inainte de toate, Tucume a avut o mare semnificatie religioasa.

Situl religios Tucume111

In fapt, cam acelasi lucru ni-l sugereaza si oamenii cu ale lor temeri vizavi de acest loc. Recent, situl religios Tucume din Peru a fost un punct fierbinte pentru arheologici, aici descoperindu-se 119 schelete, ce par a fi o dovada incontestabila a unor sacrificii umane rituale, in unul dintre templele de la Tucume. Aceste rituale, dupa cum ne-au dat de inteles arheologii, precum si alti cercetatori au fost facute, cel mai probabil, de catre incasi in incercarea de a opri, intr-o oarecare masura invazia spaniola din 1532.

Insa dupa sosirea spaniolilor, Tucume a fost ras de pe fata pamantului, adica constructiile si celelalte anexe, precum si sistemele lor prin care lucrau pamantul fiind distruse. Chiar si asa, trebuie sa mentionam, pentru turistii interesati, ca piramidele din caramizi de lut sunt singurele constructii mai mult sau mai putin intacte, desi, chiar si in acest sens, exista voci care afirma ca e posibil ca Tucume sa insemne, din punct de vedere arheologic, mult mai mult decat atat, adica sa mai existe multe de descoperit. In fine, dupa cucerirea Perului de catre spanioli, Tucume, inevitabil, a devenit un oras fantoma, nelocuit, lasat in paragina. Oamenii, cei care au mai ramas, bineinteles, au parasit acest loc.

Situl religios Tucume1111

Tocmai in asentimentul conform caruia ar mai fi destul de multe de descoperit, ceea ce este foarte posibil, la situl religios Tucume au fost deschise o serie de santiere arheologice, unul dintre acestea condus de exploratorul si etnologul norvegian Thor Heyerdahl, in 1988. Descoperirile din acest sit religios au captat imaginatia intregii lumi si au condus la un interes considerabil fata de aceasta zona, oarecum stranie, daca ne gandim la temerile localnicilor sau la ritualurile care, altadata, se faceau aici. Printre comorile arheologice scoase la iveala, la Tucume din Peru se afla 40 de morminte si camere funerare, cu artefacte ce stau sub semnul incasilor, precum si tribului chimu, inclusiv textile, ceramica si alte obiecte din metal, considerate de arheologi graitoare pentru ceea ce insemnau acesti oameni si stilul lor de viata.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.