Sutton Hoo este un sit in care s-au descoperit, intr-un mormant regal, o galera – nava manuita de sclavi sau condamnati – si mai multe obiecte, aceasta descoperire remarcabila, facuta in anul 1939, fiind unica, in Anglia, gasindu-se foarte rar astfel de nave ingropate sau artefacte de o asemenea importanta. In acest mormant sau gorgan, dupa cate se pare, ar fi fost ingropat un rege care a trait in partea de est a Angliei, cunoscut drept Raedwald. Despre existenta acestui rege stiau mai multe regate anglo-saxone.

Sutton Hoo1

Se presupune ca regele Raedwald ar fi murit in anul 624 sau 625. Ceea ce este interesant este faptul ca, in mormantul sau, s-au descoperite artefacte atat pagane, cat si crestine, vremurile in care el a trait aflandu-se undeva la intersectia dintre paganism si crestinism, mai cu seama atunci cand s-a facut tranzitia spre Noua Religie. Insa nu aceste artefacte le-au atras atentia in mod deosebit arheologilor si deopotriva cercetatorilor, ci o galera imensa, parand ca s-a dorit ca regele sa ajunga pe lumea cealalta in aceasta nava.

Galera avea vasle, dar nu dispunea de catarg. Lungimea navei este de 27 metri, fiind construita din lemn de stejar, asa cum se obisnuia la acele vremuri. Potrivit celei mai plauzibile ipoteze, vasul ar fi fost adus pana la acest mormant, sub forma unei movile, pe raul Deben. Din pacate, mare parte din galera descoperita in situl Sutton Hoo a putrezit. E drept ca vizitatorii se arata mult mai interesati sa vada aceasta galera, chiar daca si celelalte obiecte descoperite la Sutton Hoo sunt foarte importante si, in acelasi timp, interesante.

A disparut, de asemenea, aproape in intregime, si corpul regelui anglo-saxon, putrezind in nisipul acumulat in jur. In schimb, s-au mai descoperit, asa cum se precizeaza si la inceput, multe artefacte, comori chiar, in prezent expuse in faimosul British Museum.

Sutton Hoo11

Acest tezaur, descoperit in acest gorgon anglo-saxon, ne ofera multe detalii referitoare la modul de viata al regelui Raedwald, respectiv la luxul in care traia. In plus, artefactele expuse in British Museum arata, in mod clar si fara echivoc, ca, la acele vremuri, legaturile comerciale cu lumea de afara chiar existau. Si nu intamplator se spune ca acest rege anglo-saxon a fost bogat, el fiind inmormantat cu zeci de bijuterii din aur, dar si cu o splendida sabie cu maner si cu alte plasele din aur, peste care stau insiruite mai multe pietre pretioase. Si incheietoare de pe umar are pietre pretioasa, fiind confectionata tot din aur. In plus, regele avea si o catarama de aur langa el.

Citește și:  Amarula Lapa: Obiective turistice Africa de Sud - Phalaborwa

Pe masura ce sapaturile au evoluat, arheologii au descoperit si un saculet cu monede de aur, langa acestea, stand si farfurii de argint sau linguri, cornuri pentru bauturi si cupe. La fel de impresionant a fost si un vas foarte mare, bizantin, foarte frumos realizat. Pe langa toate acestea, s-au mai descoperit si un coif suedez si un bol din bronz, despre care se crede ca ar proveni tocmai din Egipt. Se pare ca regele Raedwald si-a dorit sa plece pe lumea cealalta precum un luptator, el avand alaturi un scut, sulite, precum si o platosa din zale.

Din toata aceasta imagine nu puteau lipsi, desigur, pantofii si lira confectionata din lemn de artar. Situl de la Sutton Hoo are o importanta deosebita pentru istorici, deoarece artefactele descoperite aici pun in lumina o perioada a istoriei Angliei care se afla la intersectia dintre mit, legenda si dovezi istorice.

Sutton Hoo111

In sfarsit, situl avea sa fie preluat, in anul 1998, de catre Comisia pentru Patrimoniu a Marii Britanii, in aceasta perioada, fiind demarate si alte sapaturi, in urma carora s-a descoperit un cimitir, chiar in apropiere de locul unde s-a gasit acest gorgon apartinand regelui Raedwald. In plus, vizitatorii au sansa sa vada si acea galera reconstruita asemenea originalului.

Cei care vor sa viziteze situl de la Sutton Hoo, inainte chiar sa faca o vizita la British Museum ori, de ce nu, dupa ce au vazut artefactele din muzeu, trebuie sa stie ca acest loc se afla langa Woodbridge, in Suffolk. Aici, vor avea sansa sa vada cateva cimitire, doua la numar, ce dateaza inca din secolul al VI-lea sau al VII-lea. S-a reconstruit, la Sutton Hoo, si un tumul, respectiv movila de pamant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.